American buttermilk pancakes – puszyste amerykańskie naleśniki z sosem truskawkowym

Zaczęło się lato – nieco jeszcze kapryśne, jeśli chodzi o pogodę, nie rozpieszczające nas zanadto, jednak w końcu jest, przyszło. Tym samym mija tak przeze mnie uwielbiany sezon truskawkowy. I chociaż w tym przepisie truskawki nie grają głównej roli, wręcz przeciwnie, są jedynie dodatkiem, to pyszne, delikatne i puszyste amerykańskie naleśniki z dodatkiem truskawkowego sosu były cudownym zwieńczeniem tegorocznego cudownego, truskawkowego czasu.

069 Amerykańskie bauttermilk pancakes z truskawkami V3

To zdumiewające, ale naleśniki i placki w różnych postaciach są znane niemal w każdym zakątku świata. Archeologowie odkryli, że naleśniki to prawdopodobnie jedno z najbardziej rozpowszechnionych dań zbożowych na świecie, powszechnych już od czasów prehistorycznych. Jedni smażą je na wzór francuskich crêpes, które doskonale znamy i lubimy chyba bez wyjątku także w Polsce. Nieco bardziej na wschód Europy przygotowuje się bliny, u nas również znane, choć dziś zdecydowanie mniej popularne (choć to zapewne zależne jest od regionu naszego kraju). Amerykanie też kochają naleśniki, choć ich puszyste, wyrośnięte placki są zdecydowanie inne od naszych, płaskich i cienkich. Ułożone w apetyczne stosy i podane z dodatkiem masła i syropu klonowego są jednym z najbardziej rozpoznawalnych, typowo amerykańskich posiłków.

Choć ciasto jest podobne do naleśnikowego, to dzięki większej gęstości oraz dodatkowi maślanki i proszku do pieczenia, amerykańskie pankejki wyrastają na patelni, są grube i puszyste, przez co zupełnie inne od tak popularnych u nas naleśników. Ciasto bardziej przypomina to, którego używam do przygotowywania racuszków z owocami, a jednak efekt jest zupełnie inny.
Co by dużo nie mówić, amerykańskie pankejki są po prostu pyszne, a z dodatkiem owocowego sosu wręcz zniewalające. Zresztą, przekonajcie się sami – w końcu ich przygotowanie trwa zaledwie kilka chwil.

069 Amerykańskie bauttermilk pancakes z truskawkami V4

 Amerykańskie pancakes z sosem truskawkowym
na ok. 10 niedużych placuszków, w sam raz dla 2 osób

Na naleśniki

  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki
  • 1,5 łyżki masła

Na sos

  • ok. 200-250 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków mięty do podania

Zacznij od przygotowania owoców – w rondelku na niewielkim ogniu rozgrzej łyżkę masła, dodaj umyte i wyszypułkowane truskawki. Większe owoce pokrój na ćwiartki, mniejsze na połówki. Dodaj cukier i sok z cytryny. Gotuj ok. 15-25 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie przygotuj ciasto na placki. W małym garnuszku lub w kuchence mikrofalowej roztop masło i odstaw do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugiej połącz ze sobą maślankę, przestudzone masło i jajko. Następnie połącz suche i mokre składniki ze sobą, lecz uwaga! –  nie używaj w tym celu miksera. Składniki powinny być dokładnie wymieszane, ale niezbyt mocno ubite, bo placki nie będą puszyste.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj niewielkimi porcjami ciasto, tak by powstały placki o średnicy ok 8-10 cm. Smaż na średnim ogniu aż zobaczysz na powierzchni pękające pęcherzyki powietrza, a naleśniki od spodu będą już ścięte, wtedy przewróć delikatnie na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty, aż się zezłocą.
Układaj na talerzu jeden naleśnik na drugim, podawaj polane sosem truskawkowym i udekorowane listkiem mięty.

Truskawki smażone na maśle z dodatkiem cukru to istne niebo w gębie. Spróbuj dodać do nich pokrojoną na mniejsze kawałki łodygę rabarbaru, który świetnie pasuje do truskawek. Po sezonie truskawkowym spróbuj w podobny sposób przygotować sos z czereśni lub wiśni. Późnym latem lub jesienią możesz w podobny sposób przygotować sos śliwkowy.
Jeśli chcesz, by owoce były nieco bardziej wytrawne, dodaj do nich lampkę wina, trochę whisky lub odrobinę octu balsamicznego. Za każdy razem uzyskasz inny smak, a przygotowany w ten sposób owocowy sos możesz podać do sałatki lub do grillowanej piersi z kurczaka.
Jaka magia tkwi w osobnym mieszaniu składników suchych i mokrych oraz nieużywania miksera? Cóż, nie jestem specjalistką od pieczenia, ale tej samej zasady trzymam się podczas przygotowywania muffinków. Dzięki temu ciasto pozostaje puszyste i wilgotne, dlatego warto o tym pamiętać.

Pankejki możesz podać z czym tylko chcesz. Co powiesz na borówki lub jagody i cukier puder lub bitą śmietanę? A może nutella lub masło orzechowe i banany? Pysznie smakują także na zimno, spróbuj, o ile powstrzymasz się od zjedzenia wszystkich od razu! 🙂

069 Amerykańskie bauttermilk pancakes z truskawkami V11

069 Amerykańskie bauttermilk pancakes z truskawkami V5

American buttermilk pancakes – puszyste amerykańskie naleśniki z sosem truskawkowym
Oceń

Jeden komentarz

  1. Pingback: Puszyste pankejki z jabłkami i cynamonem | Jest Pysznie!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)