Bardzo zielona sałata z awokado i cukinią

Wraz z przyjściem lata za cały obiad wystarczy mi miseczka ugotowanego bobu lub fasolki szparagowej, albo kalafior i młode ziemniaczki bogato obsypane koperkiem. Jeśli jednak nie ograniczacie się do takich frykasów i szukacie lekkiej surówki, np. do pieczonego na grillu mięsa, gorąco polecam tę soczyście zieloną bombę witamin, która doskonale urozmaici każdy obiad.

123 Szaszlyki z grilla + zielona salata V1

Bardzo zielona sałata z awokado i cukinią
fura warzywa dla 2-3 osób

  • pół główki niedużej sałaty lodowej lub rzymskiej lub 2-3 duże garście ulubionego miksu sałat
  • 3-4 ogórki gruntowe lub 1 średni ogórek szklarniowy
  • garść kiełków rzodkiewki lub innych ulubionych
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/4 pęczka szczypioru
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • garść liści świeżej bazylii i oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sałatę pokrój nieregularnie i wrzuć do dużej miski, w której wygodnie będzie ci mieszać. Umyj cukinię i wyszoruj ogórki (możesz je obrać, ale ja rzadko to robię). Za pomocą ostrego noża, tarki z odpowiednim ostrzem lub zwykłej obieraczki do warzyw pokrój je na cienkie listki wzdłuż ich długości lub na równie cienkie plasterki. Posiekaj szczypior i porwij w palcach liście bazylii (zostaw 2-3 listki do dressingu) Cebulę pokrój w cienkie piórka – jej czerwony kolor pięknie kontrastuje z zielenią pozostałych warzyw, ale możesz użyć też białej cebuli lub dymki ze szczypioru. Dodaj wszystkie pokrojone warzywa do sałaty, dorzuć kiełki i listki oregano (zostaw kilka do dressingu).
Teraz ziołowy dressing: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj posiekane listki bazylii i oregano, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie.
Na sam koniec awokado – obierz i i pokrój na cienkie plasterki lub słupki. Dodaj do sałatki i polej wszystko dressingiem. Wymieszaj i gotowe.

Jeśli chcesz dodaj inne zielone warzywa i ulubione zioła lub wzbogać talerz o inne kolory. Pięknie grać będzie z nimi cienko pokrojona żółta papryka lub rzodkiewka.
Awokado dodaję na samym końcu i od razu skrapiam dressingiem lub po prostu sokiem z cytryny, dzięki któremu nie ściemnieje i pozostanie soczyście zielone.
Zamiast oliwy możesz użyć innych zdrowych olejów. Nasza oliwa północy – nierafinowany olej rzepakowy jest równie zdrowy (jeśli nie zdrowszy!). Możesz dodać też odrobinę oleju lnianego, sezamowego lub z pestek dyni.
Brakuje ci czegoś chrupiącego? Upraż na suchej patelni ziarna sezamu, siemię lniane, słonecznik lub dynię – albo miks ich wszystkich – i dodaj przestudzone do warzyw. 
Taka sałatka z surowych warzyw doskonale smakuje do pieczonych i grillowanych mięs.

123 Szaszlyki z grilla + zielona salata V2

 

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)