Od zawsze marzy mi się być szczęśliwą posiadaczką domowej spiżarni – niewielkiego pomieszczenia z półkami uginającymi się pod najróżniejszymi produktami, stosami słoików z domowymi przetworami, stertami najróżniejszych kasz, makaronów, przypraw. Póki co muszę nacieszyć się jednak posiadaniem zaledwie przepastnej kuchennej szafki pełnej najróżniejszych smakołyków i nieco ograniczać swoją fantazję co do jej zawartości – jednak pewnych rzeczy w mojej mini spiżarce zabraknąć nie może. W gronie wybrańców, dla których zawsze jest miejsce znajdziecie obowiązkowy słoiczek masła orzechowego.
Cudowność masła orzechowego odkryłam dopiero w dorosłym życiu. Szybko stało się jednym z moich ulubionych przysmaków. Uwielbiam zwłaszcza masło crunchy z kawałeczkami orzeszków ziemnych w środku. Jeśli w środku dnia dopada mnie szeroko pojęte zmęczenie, a wiem, że muszę w sobie odnaleźć pokłady energii na czekające mnie jeszcze zajęcia, nic tak nie krzepi, jak kawałek pełnoziarnistego pieczywa z masłem orzechowym i kilkoma plasterkami banana, jabłka lub kwaśnego dżemu. Jakie to jest pyszne!
I w dodatku zdrowe! Chociaż orzeszki ziemne są raczej kaloryczne, to są źródłem solidnej dawki witamin z grupy B – w tym zwłaszcza witaminy B6 i B3 (niacyny), białka i błonnika, mają sporo magnezu, magnanu, fosforu, cynku i żelaza. Nie namawiam do obżerania się masłem orzechowym, ale odrobina od czasu do czasu jest jak najbardziej wskazana.
Oprócz kanapek z masłem orzechowym, można je wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Niewielka jego ilość świetnie uzupełni smak porannej owsianki, spróbujcie też przyrządzić kurczaka w maśle orzechowym albo upiec banalnie proste, cudowne ciasteczka z masłem orzechowym.
Ciasteczka z masłem orzechowym
2 blachy
- ok. 300 g masła orzechowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, przygotuj blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Zwykłe masło, masło orzechowe i cukier ubijaj mikserem aż do uzyskania puszystej masy. Dodaj jajka – osobno, cały czas miksując. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną i zmiksuj do połączenia się składników.
Nabieraj ciasto łyżeczką, formuj w palcach kuleczki, układaj na przygotowanej wcześniej blasze i lekko spłaszczaj, by powstały niewielkie, nierównomierne, okrągłe ciasteczka.
Piecz przez około 12-15 minut, studź na kratce.
Ciasteczka z masłem orzechowym są lekko twarde i kruche, rozpływające się w ustach. Świetnie się przechowują – nawet kilka tygodni w szczelnie zamkniętym słoju. Nie zjedz wszystkich od razu 😉
Do zrobienia ciasteczek nadaje się zarówno masło crunchy jak i smooth. Do ciasta możesz dodać kawałeczki pokruszonej czekolady.
Orzechy są kaloryczne, ale to są zdrowe kalorie i mają dużo zdrowych tłuszczy 🙂 Raz na jakiś czas nie zaszkodzą, ale trzeba znać umiar. Swoją drogą te ciasteczka wyglądają wspaniale, ale czy mogę użyć innej mąki niż pszenne?
Cześć,
polecam jednak zostać pozostać przy mące pszennej.
Pozdrawiam
Iga
PS. Nie przeszkadza mi reklamowanie własnych stron i blogów, ale pragnę nadmienić, że jako administrator tego bloga widzę, że wszystkie ostatnie komentarze dodałaś/łeś z tego samego adresu email, za każdym razem podpisując się inaczej, a jako link podajesz całą masę dziwnych stron. Komentarze są mniej lub bardziej merytoryczne, więc zostawiam, ale proszę nie pozycjonować za pomocą mojej pozycji w Google dziwnych serwisów.
I.