Curry kokosowe z soczewicą, dynią i groszkiem cukrowym

Soczewica to świetne roślinne źródło białka i niezwykle wszechstronny składnik, z którego można wyczarować niezliczoną ilość pysznych dań. Na chłodne dni świetnie sprawdzi się jako podstawa roślinnego curry. Gęste, aromatyczne, pożywne i zdrowe wegańskie curry z soczewicą to świetna alternatywa na bezmięsny obiad lub lunch do pracy.

 Skocz do przepisu

Soczewica i inne strączki to podstawa kuchni roślinnej, ponieważ dostarczają cennego białka. Soczewica to także źródło kwasu foliowego i potasu. Jest przy tym bardzo prosta w przygotowaniu i poradzi sobie z nią każdy. Czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć, gotuje się szybko, co sprawia, że warto mieć ją na podorędziu wtedy, kiedy na gotowanie nie mamy czasu lub ochoty. Jest też łatwo dostępna i znajdziemy ją w zasadzie w każdym sklepie spożywczym. Soczewica jest też tania! Czego chcieć więcej?

Curry z soczewicą przygotowałam w ramach swojego postanowienia, by ograniczyć spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych, jeść zdrowiej i gotować więcej na bazie produktów roślinnych. To dla mnie świetna okazja do odkrywania nowych smaków i inspiracji! Dodałam do niej strączki pięknego, zielonego groszku cukrowego, ale równie efektownie i smacznie poradzą sobie inne zielone warzywa. To bardzo prosty i podstawowy przepis idealny na dni, w które głód doskwiera, a wolnego czasu góra pół godziny.

Curry kokosowe z soczewicą i groszkiem cukrowym

Curry kokosowe z soczewicą i groszkiem cukrowym
Przygotowanie
5 mins
Gotowanie
25 mins
W sumie
30 mins
 

roślinna, wegańska wersja popularnego dania

Kategoria: Danie głowne - bezmięsne, Kuchnia wegetariańska
Kuchnia: azjatycka, wegańska, wegetariańska
Porcji: 4 duże porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 250 g dyni
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki pasty curry żółtej lub czerwonej
  • 250 ml przecieru pomidorowego (½ kartonika)
  • 2 garście groszku cukrowego
  • olej
  • ½ papryczki chili lub szczypta płatków chili (opcjonalnie)
  • ugotowany ryż np. basmati (do podania)
Sposób przygotowania
  1. Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  2. W ulubionym garnku rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż przez chwilę pastę curry. Jeśli naprawdę lubisz pikantne jedzenie, dodaj też posiekaną papryczkę chili. Dodaj dynię i wsyp przepłukaną wodą soczewicę, wymieszaj.

  3. Wlej porządnie rozmieszane mleczko kokosowe i przecier pomidorowy, wymieszaj.

  4. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka, co kilka minut mieszając. Jeśli w garnku zacznie być bardzo gęsto, dodaj nieco wody.

  5. 5 minut przed końcem gotowania dodaj strączki groszku cukrowego i zamieszaj.

  6. Podawaj z ugotowanym ryżem lub np. chlebkiem pita.

Uwagi i porady

Do gotowania curry wybieram mleczko kokosowe light, które ma zdecydowanie mniej tłuszczu i kalorii, a jest równie smaczne i kremowe.
Zamiast pasty curry (do kupienia bez problemu w tygodniach azjatyckich w popularnych dyskontach) możesz użyć własnej lub gotowej mieszanki przypraw curry. Ta najbardziej popularna żółta mieszanka, którą w ofercie ma chyba każdy producent przypraw, też się nada.
To bardzo prosta wersja curry z soczewicy, która może posłużyć za bazę dla innych wersji z różnymi warzywami. 
Groszek cukrowy jest cudowny - lekko chrupiący, soczysty i świeży, słodkawy w smaku - ale nie zawsze i nie wszędzie dostępny, Użyj jakiegokolwiek innego zielonego warzywa - dodaj do curry liście szpinaku, fasolkę szparagową, mrożony zielony groszek, jarmuż czy brokuła. Szukaj z prostych i dostępnych zamienników, wykorzystaj to, co akurat masz w lodówce!

.

Curry kokosowe z soczewicą i groszkiem cukrowym

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)