Lekka, lecz pożywna i sycąca. Delikatna w smaku, lecz jednocześnie rozpieszczająca podniebienie. Pyszna, zdrowa i lekkostrawna zupa z kurczaka z dodatkiem ryżu i mleka kokosowego to łagodniejsza wersja tajskiej zupy kokosowej z kurczakiem – bez pikantnych i intensywnych przypraw, które podrażniają układ pokarmowy. Idealnie sprawdzi się, kiedy do głosu dochodzi choroba, a organizm szwankuje. Polubią ją dorośli i dzieci, a dzięki dużej ilości gotowanego mięsa z kurczaka i ryżu z powodzeniem zastąpi drugie danie i zaspokoi największy głód. Zapraszam na pyszny przepis!
Kiedy zostało postanowione, że mój drogi S. musi odpuścić i właśnie przyszła najwyższa pora na skądinąd drastyczną zmianę nawyków żywieniowych, oboje wpadliśmy w lekką panikę. Kiedy dieta jest elementem leczenia, nie wolno odpuszczać i przymykać oka na drobne grzeszki. Każde odstępstwo od zasad diety kończy się co najmniej dyskomfortem, a zazwyczaj bólem w okolicach nadwyrężonej wątroby. I jak tu gotować, skoro przyzwyczajeni jesteśmy do pełni smaku, uwielbiamy mocno doprawioną kuchnię i przypieczoną skórkę z kurczaka?
Na szczęście odrobina kulinarnej wyobraźni, kreatywności i silna wola w połączeniu z ulubionymi składnikami pozwalają wyczarować w kuchni cuda, a konieczność stosowania lekkostrawnej diety wątrobowej wcale nie musi być tak tragiczna, na jaką się pozornie zapowiadało.
Świadczy o tym dobitnie przepis na łagodną zupę kokosową z kurczakiem i ryżem, która skutecznie zawładnęła naszymi podniebieniami. Przetestowana została również na znajomych, którzy polubili ją równie bardzo, co my. Chuda, bogata w białko pierś z kurczaka i brązowy ryż sprawiają, że zupa jest sycąca, pożywna i zapewni energię na długi, pełen wyzwań dzień, a jednocześnie przygotowana zgodnie z zasadami diety wątrobowej nie obciąża chorego układu pokarmowego.
Uwaga!
Jeśli stosujesz dietę lekkostrawną lub wątrobową ze względu na stan zdrowia, zawsze postępuj zgodnie z zaleceniami lekarza i/lub dietetyka, który dobierze dla ciebie odpowiednią dietę. Jedz tylko te produkty, które są na liście dozwolonych przy twoich problemach z układem pokarmowym. Różne schorzenia mogą wykluczać inne produkty z twojej diety.

Lekkostrawna, delikatna i sycąca.
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1 puszka mleka kokosowego
- 100 g brązowego ryżu 1 torebka
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- sok z 1/4 cytryny
- sól do smaku
-
Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na 2-3 mniejsze kawałki.
-
Pierś z kurczaka umyj, włóż do garnka razem z warzywami i zalej zimną wodą (ok. 1,5 litra). Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40-60 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
-
W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku.
-
Kiedy wywar będzie już gotowy wyjmij z niego mięso i warzywa. Ugotowane piersi z kurczaka pokrój w plastry lub w grubą kostkę. Marchewkę pokrój na plasterki lub półplasterki. Seler i pietruszka już się nie przyda.
-
Mięso z kurczaka i marchewkę wrzuć z powrotem do wywaru, dodaj ugotowany wcześniej ryż, mrożony groszek, mleko kokosowe, dopraw kurkumą, sokiem z cytryny i solą do smaku i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut aż groszek będzie miękki.
Jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej ze względu na problemy z żołądkiem, być może nie wolno jeść ci brązowego ryżu - bez obaw możesz zastąpić go zwykłym, białym ryżem. Aromatyczny jaśminowy lub basmati podkręcą smak zupy. Możesz użyć innych części kurczaka, np. udek lub podudzi, pamiętaj jednak, aby zdjąć z nich skórę przed gotowaniem - w przeciwnym wypadku wywar będzie tłustszy.
Bardzo mi smakuje Twój przepis do tego stopnia, że wprowadzę go do codziennej diety.
Bardzo dobry przepis, polecam!