Domowy chleb żytnio pszenny na zakwasie z mąką pełnoziarnistą

Chleb z domowej piekarni, na drożdżach lub na zakwasie, żytni, pszenny, razowy lub biały – kocham chleb. Przygotowanie chleba domowej roboty na zakwasie może się wydawać czarną magią, ale w rzeczywistości pieczywo domowego wypieku jest proste i przyjemne w przygotowaniu, a smak niezapomniany.

 Skocz do przepisu

No właśnie – ten smak domowego chleba z chrupiącą skórką. Urzekający, miękki i wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz.
Szczerze lubię cały proces pieczenia chleb – od dokarmiania zakwasu począwszy, na niecierpliwym czekaniu aż ostygnie, żeby go w końcu spróbować, skończywszy. Lubię też poeksperymentować ze sprawdzonymi przepisami, żeby w rezultacie za każdym razem chleb był odrobinę inny od poprzedniego.

Chleb na zakwasie z mąką pełnoziarnistą

Bardzo się staram, żeby chleby, które piekę, zawierały mąkę pełnoziarnistą – żytnią lub pszenną, a czasem obie. Ten przepis na chleb jest bardzo prosty i z dodatkiem mąk pełnoziarnistych. Dzięki niej chleb jest ciemniejszy, zdrowszy i odrobinę cięższy, niż zwykły biały chleb. To jest zmodyfikowana wersja chleba codziennego, którą przygotowuję kiedy mam ochotę na coś pomiędzy zwykłym, jasnym chlebem a razowcem.

Ten przepis na chleb wybieram najczęściej, kiedy piekę w tygodniu i muszę dostosować się do ram czasowych snu i pracy. Ma tę zaletę, że dzięki etapowi przygotowywania zaczynu, który dojrzewa sobie kilka godzin, mogę zacząć rano od tego, a pieczenie zostawiam sobie na wieczór, kiedy już jestem w domu i mogę dopilnować kolejnych kroków i wyrastania. Dodatek drożdży instant sprawia, że finalne ciasto wyrasta szybciej i cały proces zamyka się w ciągu tego samego dnia.

Pośród wielu przepisów, ten schemat przygotowania domowego pieczywa odpowiada mi najbardziej. Jest praktyczny i dopasowany do mojego planu dnia w sposób, dzięki któremu samodzielne pieczenie chleba nie jest ani wymagające poświęceń i czasu, którego na co dzień zwyczajnie nie mam tyle, ile bym sobie marzyła. 👌

hleb na zakwasie z mąką pełnoziarnistą

Chleb żytnio pszenny na zakwasie z mąką pełnoziarnistą
Przygotowanie
20 mins
Gotowanie
55 mins
zaczyn i wyrastanie
12 hrs
W sumie
13 hrs 15 mins
 

domowy chleb z dodatkiem mąki żytniej i pszennej na zakwasie żytnim, proporcje na chleb z keksówki ok. 25 cm

Kategoria: Pieczywo, Wypieki
Porcji: 1 bochenek
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
Zaczyn
  • 4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 130 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 150 g wody
Ciasto właściwe
  • cały zaczyn
  • 100 g mąki pszennej np. typy 550-750
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham typ 2000 lub 1850
  • 60 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200 g wody
  • ⅓-½ łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1 łyżka soli
  • olej do wysmarowania formy
  • otręby lub bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania
Zaczyn
  1. Wszystkie składniki zaczynu wymieszaj w dużej misce dokładnie na gęstą pastę, Wystarczy wymieszanie łyżką, nie potrzeba miksera.

  2. Nakryj miskę czystą ściereczką lub zawiń w folię i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 8-12 godzin. Masa powinna znacznie urosnąć i mieć widoczne pęcherzyki powietrza.

Ciasto właściwe
  1. Do zaczynu dodaj wszystkie mąki, drożdże, sól i wodę.

  2. Wymieszaj dokładnie łyżką na gęste, klejące się ciasto. Mieszaj około 5 minut. Ponownie nakryj miskę i odstaw na około 1-1½ godziny.

Pieczenie
  1. Keksówkę ok. 25 cm nasmaruj olejem i wysyp otrębami - np. drobnymi żytnimi.

  2. Ciasto przemieszaj jeszcze raz i wyłóż łyżką do formy, a następnie wilgotnymi dłońmi dociśnij i wyrównaj. Wierzch posyp mąką, natnij przez środek wzdłuż. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrastania w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż ciasto urośnie do brzegów formy.

  3. Piecz 15 minut w temperaturze 230°C, następnie zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz jeszcze 40 minut.

  4. Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. W razie potrzeby można dopiec chleb bez formy, bezpośrednio na blasze przez dodatkowe 5 minut.

  5. Studź na kratce, krój dopiero po pełnym ostygnięciu.

Uwagi i porady

Jedną z zalet tego przepisu jest pewna elastyczność czasowa - zaczyn można zostawić na dłużej, nawet do 16 godzin, dzięki czemu łatwo pogodzić pieczenie chleba z innymi zajęciami.
Możesz pominąć drożdże. Ciasto będzie wyrastało dłużej, nawet do 4-6 godzin.
W chłodniejsze dni zostawiam chleb w kuchni z zamkniętym oknem, w szafce kuchennej lub w okolicach kaloryfera.
Chleb jest puszysty i delikatny w smaku, jeden z moich ulubionych!

.

hleb na zakwasie z mąką pełnoziarnistą

Jeden komentarz

  1. Witam, dlaczego Twoje chleby są popękane?ten czy

    chleb codzienny, żytnio-pszenny???
    Robię dosyć sporo chlebów, żytnio-pszennych i nigdy mi tak nie pękał.
    Co jest tego przyczyną?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *