Figi zapiekane z szynką i mozarellą

Pierwszy raz świeże figi jadłam lata temu, będąc jeszcze małą dziewczynką. To mgliste wspomnienie zostało upchnięte do szuflady z opisem Miłe, jednak od tamtego czasu z figami było mi nie po drodze. Aż nastało późne lato, a tuż po nim jesień i

O tej porze roku gdzie człowiek nie spojrzy, tam figi – w sałatkach, na kanapkach, w wersjach na słodko i na słono, a wszystkie tak apetyczne i kuszące. Stało się więc nieuniknione, że te egzotyczne owoce zawitają także w mojej skromnej kuchni. Pozostało jedynie wybrać się na poszukiwania, a potem przystąpić do dzieła. Było warto!
Większość z nas zna suszone figi. Świeże, będąc jedynie owocem sezonowym, są spotykane w Polsce dużo rzadziej. Można je jeść ze skórką, która jest miękka i delikatna. Figowiec znany jest człowiekowi od tysięcy lat i już starożytni Sumerowie, Egipcjanie i Grecy cenili sobie właściwości fig, które są bardzo zdrowe – bogate w witaminy C i B oraz potas, wapń, fosfor czy magnez.

Zabierając się za przygotowywanie moich fig, uległam pierwszym jesiennym chłodom i postanowiłam przygotować je na ciepło. Wybrałam więc pyszną szynkę szwarcwaldzką, delikatną mozarellę i świeży, aromatyczny rozmaryn. Co z tego wyszło? Warto przekonać się samemu.

009 Figi Zapiekane z szynka mozarella i rozmarynem 2013 V1

Świeże figi zapiekane z szynką szwarcwaldzką i mozarellą

  • świeże figi (2-3 na osobę)
  • szynka szwarcwaldzka (1-2 plasterki na figę)
  • mozarella pokrojona w półplasterki (2-3 na figę)
  • rozmaryn, świeży lub suszony

Włącz piekarnik i daj mu się porządnie nagrzać (180-200 stopni). Natnij figi na krzyż, tak by rozłożyły się na ćwiartki. Plastry wędliny podziel na mniejsze kawałki. Do każdej z figi delikatnie włóż trochę szynki i cząstki sera, posyp rozmarynem. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do gorącego pieca na maksymalnie 10 minut.
Podawaj ciepłe w formie przystawki do dania głównego lub jako samodzielny posiłek, czy egzotyczną przekąskę – wedle uznania.

Aromat, jaki wydobywa się po otworzeniu drzwiczek piekarnika nie może równać się z niczym. Wyrazista woń wędzonej szynki połączona ze słodkim zapachem owoców i rozmarynową nutą sprawia, że ślinka cieknie wszystkim czekającym przy stole.

Szynkę szwarcwaldzką możesz zastąpić na przykład parmeńską. Sądzę, że świetnie sprawi się także także cienko pokrojony dobry, wędzony boczek lub włoska pancetta.
Jeśli pod ręką nie masz rozmarynu, spróbuj z tymiankiem!
Aby podać je nieco inaczej – pokrój figi na plastry, na każdym połóż kawałek sera i zawiń w plaster szynki.

009 Figi Zapiekane z szynka mozarella i rozmarynem 2013 V5

 

Figi zapiekane z szynką i mozarellą
Oceń

2 komentarze

  1. Zrobiłam wczoraj – niebo po prostu, cudowne. Smakowało nam strasznieeeee !!!
    buziaki

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)