Filet z pstrąga z patelni

 

Pstrąg to przepyszna ryba, która najczęściej pojawia się na moim stole. Wynika to poniekąd z tego, że najłatwiej jest ją kupić, a cena nie jest zbyt wygórowana – w idealnej proporcji do jakości. Zwykle staram się kupować całe patroszone tusze, bo łatwiej jest ocenić czy ryba jest świeża, lecz od czasu do czasu sięgam także po filety. Ich delikatne mięso można zapiec pod kołderką z warzyw, szpinaku czy z sosem. Można je także błyskawicznie usmażyć na patelni w lekkiej panierce z mąki – klasyka bez kombinowania, doskonała na domowy obiad, który trzeba przygotować i zjeść w biegu.

Filet z pstrąga smażony na patelni

  • 1 flet z pstrąga lub innej ryby (np. flądry) na osobę
  • mąka
  • łyżka masła
  • sól

Nie ma nic prostszego i gwarantującego sukces, kiedy nie mamy czasu. Filety wystarczy umyć i osuszyć, a następnie posolić. Na osobny talerzyk wysyp nieco mąki. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim rybę  z obu stron, aż pokrywająca ja mąka nabierze pięknego złocistego koloru – to naprawdę trwa tylko chwilę!

Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kromką ciemnego, pełnoziarnistego chleba i grecką sałatką, aby poczuć się jak w nadmorskiej tawernie w środku lata, nawet jeśli za oknem szaro, deszcz lub mróz i śnieg.
Tak delikatnego mięsa  nie smażę na oleju ani oliwie, w tym przypadku tylko przygotowanie na maśle podkreśli smak i nada mu tak pięknego złotego koloru.

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)