Grillowany łosoś z purée ziemniaczanym i szpinakiem

W ramach wdrażania zdrowego żywienia, staram się regularnie jeść ryby – przynajmniej raz w tygodniu, choć grillowane lub pieczone mogłabym jeść niemal codziennie. Znam kilka osób, które ryb nie lubią i zdecydowanie ich nie rozumiem. Zwłaszcza, jeśli w grę wchodzi łosoś – jedna z moich ulubionych ryb w tak doborowym towarzystwie, jak delikatne purée ziemniaczane i szpinak. Zdrowo i pysznie – czy można chcieć lepiej?

łosoś i purée ze szpinakiem V1

Łosoś to szlachetna ryba. Nie dość, że smakuje naprawdę wyjątkowo, to do tego zawsze jest ozdobą talerza. Mięso o pięknym, charakterystycznym kolorze, doskonale smakuje na surowo, wędzone zarówno na ciepło, jak i na zimno, oraz poddane wszelakiej obróbce termicznej. Naturalnego smaku łososia nie powinno się przyćmiewać zbyt dużą ilością agresywnych przypraw, dlatego wybierając sposób przyrządzenia tej ryby warto postawić na lekkie, delikatne marynaty. Ja zdecydowałam się na cytrynę, oliwę i różowy pieprz, a jako dodatek aromatyczny szpinak i kremowe ziemniaki purée. Pomysł na taka konfigurację dodatków podpatrzyłam na jednym z moich ulubionych blogów kulinarnych w sieci. Połączenie ziemniaków i szpinaku zasługuje właściwie na osobny bałwochwalczy wpis, ale o tym może innym razem…
Tymczasem zapraszam na łososia – wykwintny obiad w pół godziny. Poniższe ilości powinny wystarczyć dla dwóch osób.

Grillowany łosoś z purée ziemniaczanym i szpinakiem

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
  • sól
  • 2 dzwonka łososia
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • różowy pieprz
  • ok. 200g mrożonego szpinaku lub opakowanie świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • cząstka cytryny do przybrania talerza

Przygotuj marynatę do łososia: ok. 3-4 łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj lekko zmiażdżone w moździerzu ziarenka różowego pieprzu. Pokryj dzwonka marynatą i pod przykryciem odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku, a następnie jeszcze gorące ugnieć praską na gładką masę. Dodaj masło, jogurt, szczyptę soli i pieprzu i wymieszaj dokładnie.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, dodaj szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Podsmażaj razem przez 3-4 minuty.
Rozgrzej patelnię grillową lub grill elektryczny. Łososia grilluj przez 3-4 minuty (w zależności od rozmiaru dzwonka) z obu stron.
Podawaj jednocześnie, formując z purée i szpinaku estetycznie wyglądające porcje, oprószając lekko różowym pieprzem.

Podczas przygotowywania obiadu ze składników, wymagających różnego czasu przyrządzania, ważne jest odpowiednie zgranie wszystkiego w czasie, aby każdy element na talerzu był ciepły w momencie podania. Dlatego zacznij od zamarynowania ryby, możesz to zrobić rano, zaraz po śniadaniu – niech sobie odpoczywa w lodówce. Ziemniaki gotują się różnie, w zależności od tego, jak drobno je pokroisz i jak dużego garnka użyjesz. Ziemniaki na purée dla 1-2 osób możesz ugotować pokrojone w drobną kostkę i w niewielkim rondelku – zajmie to maksymalnie do 15 minut. Najmniej czasu potrzebują szpinak, zwłaszcza świeży, który jest gotowy niemal natychmiast, oraz łosoś, dlatego zacznij je przygotowywać po zagotowaniu się wody w garnku z ziemniakami. Pamiętaj, by patelnia grillowa była naprawdę gorąca, jednak nie grilluj mięsa zbyt długo, bo stanie się suche.
Zamiast różowego pieprzu możesz użyć białego.
Purée możesz wycisnąć przez końcówkę do dekorowania ciast i tortów, jeśli zależy Ci na ładnym efekcie.

łosoś i piure ze szpinakiem V2

032 losos i piure ze szpinakiem V4

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)