Hummus klasyczny – pasta z ciecierzycy z tahini

Hummus czyli pasta z gotowanej ciecierzycy – delikatna, kremowa i puszysta z wyraźnym aromatem sezamu dzięki dodatkowi tahini. Idealny jako dip do warzyw i wszelkiego rodzaju pieczywa, smarowidło do chleba, dodatek do serów i grillowanych mięs. Domowy hummus jest prosty w przygotowaniu, a rezultat bije na głowę sklepowe hummusy!

 Skocz do przepisu

Hummus klasyczny

Hummus, obiekt sporu między Libańczykami i Izraelczykami. W ostatnich latach stał się bardzo popularny na całym świecie, także u nas w Polsce. Często kojarzony z kuchnią wegetariańską i wegańską, ale gości na talerzach nie tylko w diecie roślinnej. Choć można go przygotować także z innych roślin strączkowych, największą popularnością cieszy się klasyczny hummus z ciecierzycy.

Przygotowanie hummusu nie zajmuje wiele czasu, a efekt – smak, zapach, konsystencja – są warte wszelkiego zachodu. Jeśli lubisz hummus, skuś się na przyrządzenie go w domu – zdecydowanie nie pożałujesz!

Z czym jeść hummus?

Hummus to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, białka, błonnika, witamin z grupy B. Ma kremową, aksamitną konsystencję. lekko puszyste i cudownie pachnie sezamem, dzięki dodatkowi masła sezamowego (tahini). Ten hummus wyszedł tak pyszny, że mogłabym jeść go łyżkami tak po prostu. Świetnie pasuje do wszelkich warzyw, pieczywa, serów i wędlin. Ostatnimi czasy hummusem zastępuję także masło do kanapek. Łyżka hummusu jako dip z pokrojonymi w słupki warzywami – papryką, świeżym ogórkiem, cukinią czy marchewką – to cudowna, zdrowa przekąska do zabrania do pracy lub zjedzenia w krótkiej przerwie między codziennymi zajęciami.
Hummus w towarzystwie warzyw, krakersów czy macy to również świetny pomysł na szybką przekąskę imprezową lub dodatek do dań z grilla.

Hummus klasyczny

Hummus klasyczny
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
1 hr
W sumie
1 hr 10 mins
 

pasta z gotowanej ciecierzycy z sezamową pastą tahini

Kategoria: Dania wegetariańskie, Dipy, Przystawka
Kuchnia: środkowowschodnia, wegetariańska
Porcji: 1 talerz
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 100-120 g suchej ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini naturalnej
  • oliwa
  • zimna woda
  • sól
  • natka pietruszki do przybrania
Sposób przygotowania
  1. Ciecierzycę nastaw do namoczenia dzień wcześniej.

  2. Namoczone ziarna ciecierzycy wsyp do garnka, zalej wodą, tak by sięgała 3-4 cm ponad ziarna, dodaj ½ łyżeczki soli. Gotuj do miękkości przez około 60 minut. Ciecierzyca musi być bardzo miękka, dająca się zgnieść w palcach. Odstaw do lekkiego wystudzenia.

  3. Do przestudzonej ciecierzycy dodaj 5 łyżek pasty sezamowej tahini i szczyptę soli. Miksuj blenderem na gęstą pastę.

  4. Kiedy wszystkie ziarenka będą już rozgniecione, zacznij stopniowo dodawać zimną wodę, cały czas miksując, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Użyłam ok. ⅔ szklanki wody, aby otrzymać aksamitny, lekko puszysty, nielejący się krem.

  5. Przełóż hummus do naczynia, polej 2 łyżkami oliwy extra virgin i udekoruj świeżą natką pietruszki.

  6. Podawaj z ulubionym pieczywem, tortillą, krakersami, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, używaj jako pasty do kanapek lub dodatek do grillowanych mięs.

Uwagi i porady

Hummus przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni.
Pasta tahini ma mocno sezamowy aromat, który nie każdy lubi - możesz zacząć od mniejszej ilości tahini i dodawać je stopniowo. Ważne, aby użyć niesłodzonej, naturalnej tahiny.
Z powodzeniem używam hummusu jako smarowidło do kanapek, zastępując masło. Świetnie smakuje z różnymi gatunkami żółtego sera, szynką i wszelkimi warzywami.
Polecam użyć blendera ręcznego - z doniesień internetu wynika, że kielichowy nie poradzi sobie z rozgniataniem ciecierzycy. W początkowej fazie pasta jest bardzo gęsta!
Możesz wykorzystać ciecierzycę z puszki lub słoika.

.

Hummus klasyczny

 

Jeden komentarz

  1. Hummus bardzo często gości w moim domu. Nawet moje dzieci bardzo go lubią. Mam jeden przepis, który poleciła mi moja siostra i z niego najczęściej korzystałam. Jednak lubię urozmaicenia w kuchni, więc szukam nowych kulinarnych inspiracji. W wersji klasycznej jeszcze nie próbowaliśmy, więc chętnie wykorzystam przepis. Mam nadzieję, że moja rodzina będzie zadowolona 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *