Jaglanka z żurawiną i syropem klonowym

Jaglanka na „mleku” roślinnym w towarzystwie lekko cierpkiego, słodko kwaśnego sosu z żurawiny z dodatkiem syropu klonowego. Pyszna kombinacja smaków i kolorów. Kaszę jaglaną na słodko można podać na śniadanie zamiast owsianki lub jako zdrowy i wartościowy deser.

Skocz do przepisu

Kasza jaglana ma swoich wielbicieli, jak i osoby, które za nią nie przepadają. Ziarno prosa, z którego wytwarza się kaszę jaglaną jest pełne wartościowych, lecz szybko jełczejących tłuszczy, które nadają kaszy charakterystyczny gorzki smak. Dlatego trzeba pamiętać, że jagły nie nadają się do długiego przechowywania i nie warto kupować kaszy jaglanej na zapas.
Przed gotowaniem powinno się też kaszę porządnie wypłukać wymieniając wodę kilka razy, aż pozostanie klarowna.

Żurawina to świetny, choć mam wrażenie, że nieco niedoceniany owoc. Warto poczytać o jej właściwościach. Ma działanie antybakteryjne i wspomaga organizm w walce z infekcjami. Powszechnie stosuje się żurawinę np. w walce z infekcjami dróg moczowych.  Jej cierpki smak w połączeniu ze słodyczą syropu klonowego (również pełnego wartościowych składników mineralnych) sprawia, że jaglanka z żurawiną jest naprawdę wyjątkowa!

Jaglanka z żurawiną i syropem klonowym

 

 

Jaglanka z żurawiną i syropem klonowym
Gotowanie
35 mins
 

kasza jaglana na słodko na napoju roślinnym z sosem z żurawiny

Kategoria: Dania wegetariańskie, Desery, Śniadanie
Kuchnia: wegańska, wegetariańska
Porcji: 2 duże porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 450 ml "mleka" roślinnego np. sojowego lub ryżowego
  • 120 g świeżej żurawiny
  • 5 łyżek syropu klonowego
Sposób przygotowania
  1. Kaszę jaglaną przepłucz dokładnie, kilka razy, aż woda stanie się klarowna.

  2. "Mleko" roślinne zagotuj w rondelku, zmniejsz moc kuchenki na minimum, wsyp kaszę jaglaną i dodaj 3 łyżki syropu klonowego. Gotuj przez ok. 12 minut do miękkości, czasem mieszając. Kasza jest gotowa, jest miękka i gęsta.

  3. W międzyczasie rozgrzej na patelni lub w rondelku odrobinę wody. Dodaj całe owoce żurawiny i 2 łyżki syropu klonowego. Gotuj 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu, aż żurawiny zaczną pękać, puszczą sok i staną się miękkie.

  4. Ugotowaną jaglankę przełóż do naczyń, nałóż uprażone owoce i udekoruj przepołowionymi owocami świeżej żurawiny lub listkiem mięty. Podawaj na ciepło lub na zimno. Dla większej słodkości dodaj jeszcze po łyżeczce syropu klonowego.

Uwagi i porady

Możesz zastąpić napój roślinny sojowy dowolnym innym, który lubisz, lub zwykłym.
Syrop klonowy możesz zastąpić innym słodzidłem - w wersji niewegańskiej także miodem,
Żurawinę możesz zastąpić borówką brusznicą. Możesz też przygotować sos z suszonej żurawiny uprzednio namoczonej (jak rodzynki) lub mrożonej.
Zamiast jaglanki możesz przygotować owsiankę.

.

Jaglanka z żurawiną i syropem klonowym

Jaglanka z żurawiną i syropem klonowym

 

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)