blog kulinarny z przepisami

Kanapka z pieczonym burakiem, rukolą i hummusem

Kanapka z żytniego chleba z pieczonym burakiem, rukolą, hummusem i orzechami włoskimi – to ostatnio jeden z moich ulubionych pomysłów na kanapkę. Świetna na wegetariańskie śniadanie do pracy lub do szkoły alternatywa dla zwykłych kanapek z szynką i serem.

 Skocz do przepisu

Kanapka z pieczonym burakiem, hummusem i rukolą

Buraki to smaczne, piękne i zdrowe warzywa. Upieczone lub ugotowane na parze buraki świetnie sprawdzają się jako dodatki do wielu różnych dań i szybko można z nich przygotować pyszne sałatki, użyć do kanapek lub przygotować na ciepło do obiadu.
Aksamitny hummus, lekko słodkie buraki, wyrazista rukola i chrupiące orzechy na kromce żytniego chleba tworzą świetne zestawienie smaków i tekstur. Gorąco polecam, jest pysznie!

[su_highlight background=”#99c3ff”]Zobacz też przepis na domowy, klasyczny hummus -> [KLIK][/su_highlight]

Jak ugotować buraki?

Zwykle buraki piekę lub gotuję na parze. W obu przypadkach zawijam umyte buraki w folię aluminiową. W piekarniku nagrzanym do 190-200℃ piekę około 1-1,5 godziny lub gotuję w parowarze przez około godzinę. Większe buraki mogą potrzebować więcej czasu. Sprawdzam czy buraki są upieczone wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Buraki można upiec przy okazji podczas pieczenia mięsa czy chleba.

[su_highlight background=”#99c3ff”]Zobacz jak ugotować barszcz z pieczonych buraków -> [KLIK][/su_highlight]

Kanapka z pieczonym burakiem, rukolą i hummusem
Gotowanie
5 mins
W sumie
5 mins
 

wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych kanapek

Kategoria: Dania wegetariańskie, kanapki, Przekąska
Porcji: 2 kanapki
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 2 kromki ulubionego chleba np. żytniego na zakwasie
  • 1 średni pieczony lub gotowany burak
  • 2 łyżki hummusu
  • garść świeżej rukoli lub np. roszponki
  • 1 orzech włoski
Sposób przygotowania
  1. Buraka obierz i pokrój w cienkie plastry,

  2. Kromki chleba posmaruj grubo hummusem, ułóż liście rukoli, plasterki buraka i pokruszone orzechy włoskie.

Uwagi i porady

Kanapkę z burakiem można dodatkowo skropić dressingiem balsamicznym.
Rukola ma wyraźny, charakterystyczny aromat. Możesz zastąpić ją np. roszponką.
Zamiast orzechów włoskich spróbuj także z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

.

Kanapka z pieczonym burakiem, hummusem i rukolą

Zobacz też...

%d bloggers like this: