Kanapka z żytniego chleba z pieczonym burakiem, rukolą, hummusem i orzechami włoskimi – to ostatnio jeden z moich ulubionych pomysłów na kanapkę. Świetna na wegetariańskie śniadanie do pracy lub do szkoły alternatywa dla zwykłych kanapek z szynką i serem.
Buraki to smaczne, piękne i zdrowe warzywa. Upieczone lub ugotowane na parze buraki świetnie sprawdzają się jako dodatki do wielu różnych dań i szybko można z nich przygotować pyszne sałatki, użyć do kanapek lub przygotować na ciepło do obiadu.
Aksamitny hummus, lekko słodkie buraki, wyrazista rukola i chrupiące orzechy na kromce żytniego chleba tworzą świetne zestawienie smaków i tekstur. Gorąco polecam, jest pysznie!
Zobacz też przepis na domowy, klasyczny hummus -> [KLIK]
Jak ugotować buraki?
Zwykle buraki piekę lub gotuję na parze. W obu przypadkach zawijam umyte buraki w folię aluminiową. W piekarniku nagrzanym do 190-200℃ piekę około 1-1,5 godziny lub gotuję w parowarze przez około godzinę. Większe buraki mogą potrzebować więcej czasu. Sprawdzam czy buraki są upieczone wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków.
Buraki można upiec przy okazji podczas pieczenia mięsa czy chleba.
Zobacz jak ugotować barszcz z pieczonych buraków -> [KLIK]

wegetariańska alternatywa dla tradycyjnych kanapek
- 2 kromki ulubionego chleba np. żytniego na zakwasie
- 1 średni pieczony lub gotowany burak
- 2 łyżki hummusu
- garść świeżej rukoli lub np. roszponki
- 1 orzech włoski
-
Buraka obierz i pokrój w cienkie plastry,
-
Kromki chleba posmaruj grubo hummusem, ułóż liście rukoli, plasterki buraka i pokruszone orzechy włoskie.
Kanapkę z burakiem można dodatkowo skropić dressingiem balsamicznym.
Rukola ma wyraźny, charakterystyczny aromat. Możesz zastąpić ją np. roszponką.
Zamiast orzechów włoskich spróbuj także z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
.