Kasza pęczak ze śliwkami duszonymi z miodem

Kasza na stałe zagościła w moim jadłospisie, choć kiedyś nie było jej wcale. Od dzieciństwa nigdy nie kojarzyła mi się z niczym smacznym – okropny był ze mnie niejadek. Tym większe było moje zdziwienie, gdy pełna wątpliwości po raz pierwszy ugotowałam pęczak! Nie tylko okazał się jadalny, ale także naprawdę smaczny, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Oto kolejna odsłona. Pęczak jesienno-zimowy, ze śliwkami na ciepło, idealny o każdej porze dnia.

030 kasza ze śliwkami V1

Warto jeść kasze, które są najlepszym źródłem węglowodanów złożonych, witamin, mikro i makroelementów, jakie można sobie wymarzyć. Najzdrowsze są te najmniej przetworzone – a do nich właśnie należy pęczak. To ziarna jęczmienia w najmniej oczyszczonej postaci, całe, pozbawione jedynie łuski i wypolerowane. Stanowi półprodukt dla innych kasz jęczmiennych: perłowej i łamanej.

Porcja kaszy na śniadanie, z dodatkiem owoców, serka wiejskiego czy jogurtu, daje dużo energii na resztę dnia. Po takim śniadaniu jeszcze długo jest się przyjemnie sytym i znika gdzieś ochota na podjadanie.

030 kasza ze śliwkami sq2

Pęczak ze śliwkami duszonymi z miodem

  • 1 filiżanka kaszy pęczak
  • 1 łyżka masła
  • 250 g ciemnych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon do smaku
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Kaszę przepłucz, zalej wodą: na jedną filiżankę kaszy przypadają dwie filiżanki wody. Gotuj na małym ogniu mieszając zwłaszcza w końcowej fazie gotowania, aż do wchłonięcia całego płynu.
Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na mniejsze części. W rondelku rozpuść łyżkę masła z miodem i dodaj śliwki. Pozwól i prużyć się na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dopraw do smaku cynamonem. Owoce puszczą sok, który powinien w dużej mierze wyparować. Sprawdź, czy owoce nie są zbyt kwaśne i jeśli potrzeba, posłódź je cukrem lub miodem. Gdy śliwki zmiękną, są gotowe.
Do miseczki nałóż porcję kaszy, śliwek i udekoruj jogurtem. Posyp lekko cynamonem. Smacznego!

Zima nie sprzyja obecności świeżych owoców, na te najlepsze śliwki musimy poczekać przynajmniej do drugiej połowy lata. Część z nas ma jednak jeszcze mrożone owoce z ubiegłorocznych zbiorów, które spokojnie może wykorzystać. Zamiast śliwek możecie udusić z miodem i cynamonem także jabłka lub dodać do kaszy świeże owoce, dostępne w danym sezonie.

030 kasza ze śliwkami V3

Kasza pęczak ze śliwkami duszonymi z miodem
Oceń

Jeden komentarz

  1. Pingback: American buttermilk pancakes – puszyste amerykańskie naleśniki z sosem truskawkowym | Jest Pysznie!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)