Kokosowy pudding z tapioki z gruszką

Tapioka, czyli kasza ze skrobi z manioku, rośliny bardzo popularnej w Brazylii i innych krajach Ameryki Południowej. Do Europy i Azji przywieźli ją Portugalczycy. Nie zadomowiła się na naszym kontynencie, lecz zyskała na popularności w Azji. Małe, białe perełki tapioki gotowane z mleczkiem kokosowym, z dodatkiem ulubionych owoców tworzą pyszny, lekki jak chmurka deser, który kusi delikatną słodyczą i kremowością. 🍨

 Skocz do przepisu

 Kokosowy pudding z tapioki z karmelizowanymi gruszkami

Tapioka jest lekkostrawna i bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, dzięki właściwościom żelującym i zagęszczającym.
Brazylijczycy znają dziesiątki sposobów na wykorzystanie manioku, który spełnia w tamtejszej diecie rolę ważnego źródła węglowodanów.

Tapioka w zasadzie nie ma smaku, świetnie za to chłonie smak płynu, z którym została przygotowana! Do przygotowania puddingu z tapioki użyłam mleczka kokosowego, które oddało tapioce swój aromat, a pudding zyskał aksamitną, kremową konsystencję. Pudding podałam z owocami – gruszką karmelizowaną w syropem klonowym i połówkami winogron. I chociaż ten egzotyczny deser aż prosi się o podanie z egzotycznymi owocami, świetnie smakuje z naszymi polskimi gruszkami!

Pudding z tapioki, choć wygląda egzotycznie, jest banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Lekko słodki kokosowy, podkręcony słodyczą i świeżością owoców – pyszny!

Kokosowy pudding z tapioki z karmelizowanymi gruszkami
Przygotowanie
5 mins
Gotowanie
20 mins
W sumie
25 mins
 

delikatny deser z tapioki z mleczkiem kokosowym i owocami

Kategoria: Deser
Kuchnia: wegańska, wegetariańska
Porcji: 4 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 80 g tapioki
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (użyłam wersji light)
  • 1 duża gruszka
  • 1 garść różowych winogron
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego lub cukru
Sposób przygotowania
  1. W średnim garnku zagotuj mleczko kokosowe, dodaj cukier. Dodaj przepłukaną tapiokę i często mieszając gotuj ok. 20 minut aż tapioka zrobi się przezroczysta i miękka.

  2. Gruszkę pokrój w kostkę lub plasterki.

  3. Rozgrzej na patelni lub w rondelku syrop klonowy i 50 ml wody. Zagotuj. Dodaj gruszki i gotuj 2-3 minuty, mieszając, aż gruszki zmiękną.

  4. Podawaj lekko wystudzone lub na zimno.

Uwagi i porady

Tapioka mocno zwiększa swoją objętość, niech nie zmyli cię mała wizualnie ilość suchej tapioki.
Pamiętaj o mieszkaniu - tapioka pęcznieje i skleja się - mieszałam delikatnie trzepaczką do jajek.

.

Kokosowy pudding z tapopki z karmelizowanymi gruszkami

Kokosowy pudding z tapopki z karmelizowanymi gruszkami

 

 

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)