Tapioka, czyli kasza ze skrobi z manioku, rośliny bardzo popularnej w Brazylii i innych krajach Ameryki Południowej. Do Europy i Azji przywieźli ją Portugalczycy. Nie zadomowiła się na naszym kontynencie, lecz zyskała na popularności w Azji. Małe, białe perełki tapioki gotowane z mleczkiem kokosowym, z dodatkiem ulubionych owoców tworzą pyszny, lekki jak chmurka deser, który kusi delikatną słodyczą i kremowością. 🍨
Tapioka jest lekkostrawna i bezglutenowa, dzięki czemu nadaje się dla osób ze schorzeniami układu pokarmowego. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, dzięki właściwościom żelującym i zagęszczającym.
Brazylijczycy znają dziesiątki sposobów na wykorzystanie manioku, który spełnia w tamtejszej diecie rolę ważnego źródła węglowodanów.
Tapioka w zasadzie nie ma smaku, świetnie za to chłonie smak płynu, z którym została przygotowana! Do przygotowania puddingu z tapioki użyłam mleczka kokosowego, które oddało tapioce swój aromat, a pudding zyskał aksamitną, kremową konsystencję. Pudding podałam z owocami – gruszką karmelizowaną w syropem klonowym i połówkami winogron. I chociaż ten egzotyczny deser aż prosi się o podanie z egzotycznymi owocami, świetnie smakuje z naszymi polskimi gruszkami!
Pudding z tapioki, choć wygląda egzotycznie, jest banalnie prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Lekko słodki kokosowy, podkręcony słodyczą i świeżością owoców – pyszny!

delikatny deser z tapioki z mleczkiem kokosowym i owocami
- 80 g tapioki
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml (użyłam wersji light)
- 1 duża gruszka
- 1 garść różowych winogron
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżki syropu klonowego lub cukru
-
W średnim garnku zagotuj mleczko kokosowe, dodaj cukier. Dodaj przepłukaną tapiokę i często mieszając gotuj ok. 20 minut aż tapioka zrobi się przezroczysta i miękka.
-
Gruszkę pokrój w kostkę lub plasterki.
-
Rozgrzej na patelni lub w rondelku syrop klonowy i 50 ml wody. Zagotuj. Dodaj gruszki i gotuj 2-3 minuty, mieszając, aż gruszki zmiękną.
-
Podawaj lekko wystudzone lub na zimno.
Tapioka mocno zwiększa swoją objętość, niech nie zmyli cię mała wizualnie ilość suchej tapioki.
Pamiętaj o mieszkaniu - tapioka pęcznieje i skleja się - mieszałam delikatnie trzepaczką do jajek.
.