Krewetki z patelni z białym winem, chili i czosnkiem

Masz czasem ochotę na coś banalnie prostego, a zarazem niebanalnie pysznego?
Prosto i pysznie – to moje ulubione kulinarne połączenie. I takie właśnie są krewetki z patelni – banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a ten smak… grzech nie spróbować!

045 krewetki z czosnkiem, chili i rozmarynem V2

Krewetki z patelni

  • opakowanie krewetek
  • białe wytrawne wino
  • czosnek
  • papryczka chili lub chili w płatkach
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bagietka do podania

Wymieszaj w misce 3-4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, dodaj kilka listków świeżego rozmarynu, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i  naprawdę drobno pokrojoną papryczkę chili oraz krewetki. Pozwól im marynować się kilka minut, a następnie całą zawartość miski wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj przez 4-5 minut, dodaj lampkę białego wina (drugą wypij podczas gotowania 😉 ) i mieszając delikatnie pozwól, by nieco odparowało. Posól i popierz do smaku.
Podawaj ze świeżym pieczywem i winem.

Ten przepis jest idealny na lekką kolację, zwłaszcza dla dwojga.
Wino z oliwą stworzą wyborny sos, pikantny od chili i czosnku. Nie podaję ich proporcji, bo jego intensywność powinna zależeć od twoich upodobań. Ja zwykle na ok 250-300 gramów krewetek siekam 1/3 średniej czerwonej papryczki chili i dodaję 2-3 ząbki czosnku, lekko pieprzę do smaku – krewetki są wtedy naprawdę ostre!
Tak przygotowane krewetki możecie wymieszać także z makaronem, ale zdecydowanie większy urok ma podanie ich z mięciutką bagietką, którą macza się w sosie.
Możesz użyć krewetek mrożonych – przed zamarynowaniem możesz przelać je  ciepłą wodą, by odtajały. Możesz kupić świeże, wstępnie obgotowane, jeszcze w pancerzykach (dość często są dostępne w Lidlu) – możesz podsmażać je w całości, a  obierać podczas jedzenia albo obrać przed przygotowaniem.

045 krewetki z czosnkiem, chili i rozmarynem V1

045 krewetki z czosnkiem, chili i rozmarynem V3

11 komentarzy

  1. No nie wiem, sok z połowy cytryny zdominował całą potrawę, nie było czuć nic innego. Wg mnie zdecydowanie mniej.

  2. jakie proporcje ? opakowanie krewetek , czosnek oliwa ? Ile czego ?

  3. Dokładnie takiego przepisu szukałam-prosty, szybki ale pyszny… Dzięki! 🙂

  4. Przepadam za tymi krewetkami. Juz mi slinka leci. Czesto te danie przygotowuje jest MEGA!!!

  5. Dzięki wielkie za przepis. Było bardzo, bardzo dobre! 😀

  6. Przekonalem sie do krewetek pol roku temu i jestem na etapie testowania ich w roznych konfiguracjach. W winie pycha. Niebawe zrobie w mleczku kokosowym. Dam znac jak wyszly. Pozdrawiam.

  7. Moje ulubione, mniaaam 🙂 ! I ten zapach….

  8. Krewetki uwielbiam. Już czuję ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu… Wspaniałe, aromatyczne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *