Krewetki z patelni z białym winem, chili i czosnkiem

Masz czasem ochotę na coś banalnie prostego, a zarazem niebanalnie pysznego?
Prosto i pysznie – to moje ulubione kulinarne połączenie. I takie właśnie są krewetki z patelni – banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, a ten smak… grzech nie spróbować!

045 krewetki z czosnkiem, chili i rozmarynem V2

Krewetki z patelni

  • opakowanie krewetek
  • białe wytrawne wino
  • czosnek
  • papryczka chili lub chili w płatkach
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża bagietka do podania

Wymieszaj w misce 3-4 łyżki oliwy z sokiem z cytryny, dodaj kilka listków świeżego rozmarynu, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i  naprawdę drobno pokrojoną papryczkę chili oraz krewetki. Pozwól im marynować się kilka minut, a następnie całą zawartość miski wyłóż na rozgrzaną patelnię. Podsmażaj przez 4-5 minut, dodaj lampkę białego wina (drugą wypij podczas gotowania 😉 ) i mieszając delikatnie pozwól, by nieco odparowało. Posól i popierz do smaku.
Podawaj ze świeżym pieczywem i winem.

Ten przepis jest idealny na lekką kolację, zwłaszcza dla dwojga.
Wino z oliwą stworzą wyborny sos, pikantny od chili i czosnku. Nie podaję ich proporcji, bo jego intensywność powinna zależeć od twoich upodobań. Ja zwykle na ok 250-300 gramów krewetek siekam 1/3 średniej czerwonej papryczki chili i dodaję 2-3 ząbki czosnku, lekko pieprzę do smaku – krewetki są wtedy naprawdę ostre!
Tak przygotowane krewetki możecie wymieszać także z makaronem, ale zdecydowanie większy urok ma podanie ich z mięciutką bagietką, którą macza się w sosie.
Możesz użyć krewetek mrożonych – przed zamarynowaniem możesz przelać je  ciepłą wodą, by odtajały. Możesz kupić świeże, wstępnie obgotowane, jeszcze w pancerzykach (dość często są dostępne w Lidlu) – możesz podsmażać je w całości, a  obierać podczas jedzenia albo obrać przed przygotowaniem.

045 krewetki z czosnkiem, chili i rozmarynem V1

045 krewetki z czosnkiem, chili i rozmarynem V3

Krewetki z patelni z białym winem, chili i czosnkiem
Oceń

11 komentarzy

  1. No nie wiem, sok z połowy cytryny zdominował całą potrawę, nie było czuć nic innego. Wg mnie zdecydowanie mniej.

  2. jakie proporcje ? opakowanie krewetek , czosnek oliwa ? Ile czego ?

  3. Dokładnie takiego przepisu szukałam-prosty, szybki ale pyszny… Dzięki! 🙂

  4. Przepadam za tymi krewetkami. Juz mi slinka leci. Czesto te danie przygotowuje jest MEGA!!!

  5. Dzięki wielkie za przepis. Było bardzo, bardzo dobre! 😀

  6. Przekonalem sie do krewetek pol roku temu i jestem na etapie testowania ich w roznych konfiguracjach. W winie pycha. Niebawe zrobie w mleczku kokosowym. Dam znac jak wyszly. Pozdrawiam.

  7. Wspaniałe danie !

  8. Moje ulubione, mniaaam 🙂 ! I ten zapach….

  9. Krewetki uwielbiam. Już czuję ten zapach roznoszący się po całym mieszkaniu… Wspaniałe, aromatyczne.

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)