Leczo dyniowe z soczewicą

Wspaniałe, aromatyczne i pożywne warzywne leczo z dynią i czerwoną soczewicą, doprawione kminem rzymskim. Idealne jako danie główne na roślinny obiad, jak i jako dodatek do obiadu. Do podania z ryżem, ziemniakami czy pieczywem sprawdzi się rewelacyjnie, zwłaszcza w sezonie jesiennym, kiedy zarówno dynia, jak i papryka królują na straganach.  Smacznego!

 Skocz do przepisu

Leczo z dynią i soczewicą

Leczo to potrawa tradycyjnie węgierska, choć bardzo popularna i silnie zakorzeniona także w kuchni Polaków. Ile kucharzy – tyle wersji leczo. Podstawą leczo jest oczywiście papryka i pomidory, ale nie da się zliczyć sposobów na przyrządzenie tego wspaniałego dania. Można je przygotować z mięsem, kiełbasą, dodać pieczarki, kabaczki, patisony, cukinie czy dynię.
Ten przepis, w wersji całkowicie warzywnej, zawiera w sobie dodatek czerwonej soczewicy i dyni, którym zawdzięcza swój piękny pomarańczowy kolor. Dodatek kminu rzymskiego i ostrej papryczki podkręca smak dania, sprawiając, że jest przyjemnie rozgrzewające i intensywne. W mojej wersji także pikantne dzięki papryczkom chili.

Do lecza wykorzystałam dynię piżmową – o gruszkowatym kształcie i jasno pomarańczowej skórce. Od dyni piżmowej zaczęła się moja sympatia do tego świetnego warzywa – polecam z czystym sumieniem ewentualnym nieprzekonanym, którzy chcieliby spróbować się przekonać do dyni. Dynia piżmowa ma piękny, intensywny kolor, lekko orzechowy aromat, a po ugotowaniu delikatnie słodki smak. Ma też dużo miąższu, a mało pestek, dlatego jedną średniej wielkości dynię można wykorzystać do kilku różnych posiłków. Do sporego garnka leczo użyłam zaledwie ćwiartkę dyni piżmowej.

Dynię można mrozić i przetwarzać, aby zachować ją na dłużej. Całe, nieuszkodzone owoce można przechowywać w suchym, chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy i cieszyć się tą cudną pomarańczowością w zimie, kiedy tak brak nam kolorów. 🎃

Leczo z dynią i soczewicą

.

Leczo z dynią i soczewicą
Przygotowanie
15 mins
Gotowanie
30 mins
W sumie
45 mins
 

dyniowe leczo ze świeżej papryki, pomidorów i dyni piżmowej z soczewicą

Kategoria: Dania wegetariańskie, Dania z warzywami, Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia: wegańska, wegetariańska
Porcji: 4 duże porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 3-4 czerwone papryki
  • ½ papryczki chili (opcjonalnie)
  • 3-4 pomidory
  • 250-300 g dyni piżmowej lub innej ulubionej dyni
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chili (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oregano
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Posiekaj też papryczkę chili.

  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Dynie obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  4. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kotkę

  5. Rozgrzej w garnku 2-3 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, czosnek i papryczkę chili.

  6. Dodaj dynię i soczewice, wymieszaj i podsmażaj 3-4 minuty. Dodaj paprykę i mieszając podsmażaj kolejne 3-4 minuty.

  7. Dodaj wszystkie przyprawy poza solą i pieprzem, pomidory wymieszaj. Dolej 1 - 1½ szklank wody. Na małym ogniu pod przykryciem mieszając gotuj 20-25 minut aż do miękkości soczewicy, Dopraw do smaku solą i pieprzem

  8. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub pieczywem albo jako dodatek do dania głównego.

Uwagi i porady

Podawaj udekorowane natką pietruszki lub kolendrą.
Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego.
Rośliny strączkowe to świetne źródło białka, dzięki czemu warzywne leczo może stanowić świetny posiłek także w diecie roślinnej.

.

Leczo z dynią i soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *