Makaron z bakłażanem i pomidorami

Jesteście mięsożercami? Takimi, którzy mówią po skosztowaniu sałatki: Bardzo dobre, tylko słabo było czuć w niej mięso?
Nie? To witajcie w klubie tych, co bez mięsa radzą sobie doskonale!
Specjalnie dla Was makaron, bez mięsa, ale za to z bakłażanem.

Makaron z baklazanem

Oczywiście powyższe stwierdzenie wcale nie oznacza, że nie jadam mięsa w ogóle – co zresztą zauważą Ci, którzy zajrzą w archiwa bloga. Tym niemniej z łatwością potrafię z niego zrezygnować, gdy planuję posiłki, choć nie odmawiam sobie, gdy mam na nie ochotę.
Pomysł na to, by do makaronu przygotować sos z bakłażanem w roli głównej przyszedł bardzo spontanicznie i okazał się bardzo trafiony. Od tamtej pory regularnie pojawia się na moim stole, gdy mam ochotę na lekkie, warzywne danie.

Bakłażan to ciekawe warzywo o wielu nazwach. Mówi się o nim oberżyna – tak samo nazywa się piękny ciemnofioletowy kolor, a także gruszka miłosna, bo jest podobno afrodyzjakiem. Po angielsku z kolei jego nazwa brzmi eggplant, a wywodzi się od odmiany bakłażanów o jajowatym kształcie i jasnym kolorze, przypominających kurze jajka. Bakłażan jest ważnym składnikiem kuchni greckiej (np. mussaka, czyli zapiekanka z bakłażanów i mięsa w sosie beszamelowym) i bałkańskiej (np. popularna pasta ajwar), a także bliskowschodniej (skąd pochodzi bakłażanowo-sezamowa pasta baba ganoush).
Świetnie nadaje się do faszerowania oraz grillowania.

A tymczasem – przed państwem: makaron!

036 makaron z baklazanem V1

Makaron z bakłażanem i pomidorami

  • 1 większy lub 2 małe bakłażany
  • opakowanie makaronu – wstążek lub spaghetti
  • puszka pokrojonych pomidorów pelati
  • 1 cebula szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano
  • odrobina startego parmezanu, pecorino lub innego ulubionego żółtego sera
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa z oliwek

Makaron ugotuj w lekko osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
Zacznij od bakłażana – umyj go i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Przełóż do durszlaka i obficie posól. Odstaw na około 20 minut, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W ten sposób pozbędziesz niezbyt smacznej goryczki, charakteryzującej to warzywo!
Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojonego bakłażana.
Bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka, więc nie przesadzaj z jego ilością. Podsmażaj warzywa, aż oberżyna zmięknie, a następnie dodaj pomidory z puszki i dopraw ziołami i przyprawami: posól, popieprz i lekko posłódź, jeśli uznasz sos za zbyt kwaśny. Duś jeszcze około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Podawaj na ciepło z makaronem, posypane startym serem

Kiedy piszę o tym, że bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka – mówię serio. 🙂 Nie pozwól mu zbyt nasiąknąć oliwą, bo będzie po prostu niesmaczny!
W sezonie skorzystaj ze świeżych pomidorów: kup na rynku 3-4 duże, dojrzałe pomidory, sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Zimą pomidory z puszki są znacznie smaczniejsze i mają więcej wartościowych składników, niż świeże, wprost z marketu.
Jeśli sos wydaje Ci się zbyt nudny lub masz w lodówce proszące o zainteresowanie pieczarki, możesz także je dodać. Pokrój je w plasterki i dodaj na patelnię razem z oberżyną.
Użyj długiego makaronu. Do wyboru masz różne rodzaje spaghetti, pappardelle, fettuccine czy tagliatelle. Ja użyłam jednego z moich ulubionych: tagliatelle z chili (pojawia się cyklicznie w ofercie Lidla).

Smacznego!

036 makaron z baklazanem V3

Makaron z bakłażanem i pomidorami
Oceń

11 komentarzy

  1. Pingback: Bakłażan faszerowany mięsem mielonym | Jest Pysznie!

  2. Droga Igo M. otóż, pierś kurczaka nie jest pełnowartościowym mięsem, gdyż kurczaki z których pochodzi owa część są naszpikowane antybiotykami dla szybszego wzrostu. Pełnowartościowe mięso to indyk lub cielęcina.

    • Drogi, lub tez Droga, Guciu – otóż wokół mięsa krąży wiele teorii, zwłaszcza mięsa kurczaków, jedne są prawdziwe, inne mocno podkolorowane i nie we wszystko, co sie w internecie przeczyta, należy wierzyć, z pewnością jednak nie w to, że antybiotyki przyspieszają wzrost kurcząt. Być może chronią je przed chorobami, lecz szybki wzrost zawdzięczamy dziś raczej nowoczesnym, bogatym w odpowiednie składniki paszom. Warto poczytać o tym, jak zmienił się sposób hodowli drobiu i znaleźć jakiś złoty środek między mitami z przeszłości, a teraźniejszością.
      A po drugie, choć nie mam wątpliwości, że cielęcina jest szlachetniejszym mięsem niż kurczak, to jednak wolę filet z kurczaka, niż parówki w sosie i pod tym względem chyba jednak przyznasz mi rację?
      W kwestii wyboru mięsa natomiast jeśli tylko mogę staram się kierować pewną zasłyszaną kiedyś mądrością, że lepsze od tego, co chodzi na czterech jest to, co chodzi na dwóch nogach, zaś od tego co na dwóch lepiej wybrać to, co stoi na jednej, a najlepiej, jeśli to co jemy nóg nie miało wcale. 🙂

      Pozdrawiam serdecznie
      IGA

  3. dlatego dodaje parowki od kani, nie czuc miesa i danie jest bardziej lekkie 🙂

    • Drogi Anonimie, niestety lekkość to jak widać pojęcie względne. Nie wyobrażam sobie o parówce powiedzieć, że jest lekka. Wręcz przeciwnie: tłusta, ciężkostrawna, stworzona z odpadków i naszpikowana chemią tak, że włos się jeży na głowie. Jedno mi się zgadza, mięsa w niej raczej nie uświadczysz, więc faktycznie – czuć go nie będzie.
      Zamiast parówki do sosu dorzuć lepiej ugrillowaną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, zjesz przynajmniej pełnowartościowe mięso, a dalej będzie lekko.

      Pozdrawiam
      Iga

  4. Po raz pierwszy robiłam bakłażana i wyszło wspaniałe! Będę śledzić Twoje przepisy 🙂

    • Hej Ula, bardzo się cieszę, że bakłażan Ci posmakował. 🙂 Regularnie pojawia się na moim stole, także w nieco innych wersjach, którymi mam nadzieję się wkrótce także podzielić. Czuj się na stronie jak u siebie i daj znać, jeśli jeszcze jakiś przepis Cię zainspiruje!

      Pozdrawiam,
      Iga

  5. Danie super ja dodalam oliwki i troche smietany a makaron swiderki pełoziarnisty,zajadalismy sie z narzeczonym az sie uszy trzesły,dziekujemy!

  6. Jakie to było pyszne ! polecam

  7. Pyszne danie…dziekuje

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)