Makaron z dynią, pieczarkami, szpinakiem i pomidorami

Dynia – królowa jesieni. Moje spotkania z dynią nie zawsze należały do udanych, ale powoli przekonuję się do jej walorów kulinarnych. To dla mnie niespodziewane, ale dowodzi, że w kwestiach jedzeniowych gusta i smaki zmieniają się tak samo, jak w przypadku innych rzeczy. Makaron z dynią, pieczarkami szpinakiem i pomidorami to lekki, kolorowy pomysł na obiad bez mięsa.

 Skocz do przepisu

Do przygotowania tego makaronu użyłam dyni Moonshine – okrągłej, o kremowej skórce i co zaskakujące – także kremowym wnętrzu, zupełnie nieprzywodzącym na myśl dyni, znanej ze swojego przepięknego pomarańczowego koloru. Zdjęcie tej pięknej dyni znajdziesz pod przepisem. 🙂 Na szczęście barwy nadały pomidory i szpinak. Razem z pieczarkami nadały całości smaku jesieni. W sam raz na pełen warzyw lunch lub kolację! Idealne danie do zapakowania do pracy lub szkoły.

Makaron z dynią, pieczarkami, szpinakiem i pomidorami

 

Makaron z dynią, pieczarkami, szpinakiem i pomidorami
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
30 mins
W sumie
40 mins
 

jesienny makaron w sosie pomidorowym z warzywami

Kategoria: Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia: wegetariańska
Porcji: 4 duże porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 400 g makaronu np. pełnoziarnistych rurek lub kokardek
  • 300 g dyni
  • 4 pomidory
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża garść świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • garstka startego sera dojrzewającego do podania
Sposób przygotowania
  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.

  2. Pieczarki pokrój na plasterki, dynię obierz i oczyść z gniazda nasiennego - pokrój w kostkę.

  3. Pomidory natnij lekko na spodzie, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, pokrój w kostkę.

  4. Rozgrzej nieco oliwy na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dynię i pieczarki. Dopraw odrobiną tymianku. Podsmażaj kilka minut, aż grzyby i dynia zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem, wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut.

  5. Na sam koniec wmieszaj do sosu liście szpinaku i gotuj jeszcze 1-2 minuty.

  6. Podawaj z makaronem, posypane odrobiną startego sera,

Uwagi i porady

Zamiast dyni możesz użyć cukinii.
W wersji wegańskiej pomiń ser lub użyj wegańskiego zamiennika.

.

Makaron z dynią, pieczarkami, szpinakiem i pomidorami

 

Dynia moonshine

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)