Makaron z krewetkami z czosnkiem i rozmarynem

Jeszcze tylko kilkanaście dni zostało do rozpoczęcia się kalendarzowego lata – dni się grzesznie długie, ciepłe i chociaż aura od jakiegoś czasu jest zdecydowanie deszczowa, to nic tak nie cieszy jak widok zielonych drzew za oknem, nawet gdy pada. Nadchodzące lato to także pora lekkich, szybkich w przygotowaniu posiłków, które nie będą zmuszały nas do spędzania zbyt dużo czasu w rozgrzanej do czerwoności kuchni. I kiedy najdzie Was ochota na coś ambitniejszego niż miseczka zielonej fasolki czy bobu ugotowanego tak po prostu w osolonej wodzie, przygotowanie tego makaronu zajmie Wam najwyżej kwadrans, a za to wrażenia… pyszne!

Makaron z krewetkami czosnkowo-rozmarymowmi

Jesień, zima, wiosna czy lato – prawdziwym makaronowy fan znajdzie na niego sposób idealny na daną porę roku. Z podanych ilości najedzą się dwie głodne osoby.

Makaron z krewetkami z czosnkiem i rozmarynem

  • ok. 200 g makaronu typu spaghetti
  • 250 g mrożonych, obranych krewetek tygrysich
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Krewetki zamarynuj na ok. 1 godzinę przed przygotowywaniem posiłku: czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno, dodaj listki rozmarynu, sok z połowy cytryny i 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Wymieszaj dokładnie z krewetkami, dodaj nieco świeżo zmielonego pieprzu i odstaw do lodówki.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Krewetki wraz z całą marynatą wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmażaj na średnim ogniu przez około 5-7 minut, często mieszając tak, aby krewetki lekko i równomiernie się podsmażyły, a część płynu odparowała.
Odcedzony makaron wymieszaj z zawartością patelni, podawaj  udekorowane rozmarynem i cząstką cytryny.

Możesz użyć innego niż  spaghetti makaronu, na przykład wstążek tagliatelle.
Krewetki możesz dodatkowo doprawić świeżym lub suszonym chili, jeśli masz ochotę na prawdziwie pikantne danie w nieco chłodniejszy dzień.
Do krewetek świetnie pasuje lekkie wytrawne białe wino – dodaj lampkę do patelni podczas smażenia i pozwól mu odparować. Drugą wypij do obiadu 😉

039 Makaron z krewetkami czosnkowo-rozmarynowymi V6

039 Makaron z krewetkami czosnkowo-rozmarynowymi V7

Makaron z krewetkami z czosnkiem i rozmarynem
Oceń

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)