Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Och, jak ja lubię kurki! Te niewielkie, niepozorne, żółte grzybki posiadają naprawdę wielki potencjał smakowy. Ilekroć pojawiają się w mojej kuchni, mogę być pewna, że obiad będzie należał do udanych. Bo kurka to pewniak.
072 makaron z kurczakiem i kurkami V6

Dawniej, podczas wakacji na wsi, wiele razy wybierałam się z dziadkami na grzyby. Chociaż jako dziecko nigdy nie podejrzewałam, że mogę kiedykolwiek polubić ich smak, to zawsze lubiłam je zbierać. Babcia widziała grzyby z daleka. Wypatrywała ich kilka metrów w przód, zupełnie nieświadomie omijając te, które rosły jej niemal pod nogami. Z kolei dziadek metodycznie przeczesywał las, skupiony, niczym profesjonalista. Znali lasy, w które jeździli na grzyby, a babcia nadawała pewnym miejscom własne nazwy. Na Szatańskej Górce trudo było uświadczyć pawdziwka pośród gęsto rosnących, dorodnych goryczaków. Miała także swoje Kurkowe Pole, gdzie żółciły się gromadnie właśnie kurki. Po kilku godzinach w lesie wracaliśmy do domu z koszykami pełnymi grzybów i wiaderkami jagód. Potem wspólnie spędzało się wieczór mozolnie czyszcząc i obierając grzybowe zbiory, by mogły wylądować nawleczone na nitki do suszenia lub zamarynowane w słoiczkach. Babcia wiedziała gdzie i jakich grzybów szukać oraz jak się z nimi obchodzić. Cieszę się, że chociaż miałam wtedy zaledwie kilka lat, to udało mi się to i owo zapamiętać o lesie, który tak kochała. Tamte wakacje już na zawsze pozostaną żywe w moich wspomnieniach jako jedne z najszczęśliwszych chwil mojego dzieciństwa.

072 makaron z kurczakiem i kurkami V2

Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym
2 porcje

  • 1 pierś z kurczaka
  • ok. 200 g kurek
  • ok. 150-200 g makaronu, np. tagliatelle
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • garść listków tymianku
  • 3-4 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki masła
  • łyżka startego twardego żółtego sera, np. Bursztynu

Piersi z kurczaka umyj i oczyść z błon, pokrój w poprzek włókien na paski  grubości ok. 1,5-2 cm, oprósz solą, pieprzem, natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku, dodaj listki tymianku i skrop odrobiną oleju. Odstaw na 30-40 minut, by mięso się zamarynowało. Następnie podsmaż je na rozgrzanej patelni z obu stron, aż lekko się zrumieni. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Posiekaj drobno cebulę i pozostały czosnek. Umyj kurki i większe egzemplarze pokrój na mniejsze części. Małe grzybki możesz zostawić w całości. Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso, rozgrzej masło i zeszklij cebulę i czosnek, następnie dodaj kurki i podsmażaj na średnim ogniu około 5-7 minut, aż grzyby zmiękną. Dodaj śmietanę, wymieszaj, zagotuj i dodaj z powrotem podsmażone wcześniej mięso. Posól i popierz do smaku. Duś jeszcze przez kilka minut, aż smaki się połączą.
Podawaj z ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu makaronem, posypane startym serem.

Zanim zaczniesz gotować wyjmij śmietanę z lodówki, aby nabrała temperatury pokojowej – zimna śmietana dodana do gorącej zawartości patelni na pewno się zwarzy. Aby tego uniknąć możesz także lekko posolić śmietanę oraz dodać do niej odrobinę mąki. Pomoże także zahartowanie śmietany – możesz wmieszać w nią delikatnie łyżkę wody z gotującego się makaronu – chodzi o to, by wyrównać różnicę temperatur.
Kurki mają wiele zakamarków, w których mogą pozostać resztki ściółki leśnej, jednak umyć trzeba je szybko, bez zbędnego moczenia. Wrzucam je do miski zimnej wody z łyżką soli kuchennej, energicznie mieszam dłonią, delikatnie pocieram te, od których zanieczyszczenia nie chcą się odkleić, wyławiam i osuszam lekko papierowym ręcznikiem.
Mięso podsmażam wcześniej, by zamknąć jego pory, ma pozostać soczyste w środku.

072 makaron z kurczakiem i kurkami V1

072 makaron z kurczakiem i kurkami V5

12 komentarzy

  1. Kurkowa klasyka 🙂 super ten dodatek kurczaka! 🙂

    • Tak, kurczak dobrze współgra z kurkami w tym klasycznym połączeniu i sprawia, że obiad jest bardziej treściwy. 🙂
      Pozdrawiam!
      I.

  2. Ja chodziłam na grzyby z samym Dziadkiem, Babcia zajmowała się tylko ich późniejszym oprawianiem 😉
    Kurki uwielbiam, są naprawdę wyjątkowe. W takim sosie musiały smakować bajecznie 🙂

  3. Rewelacyjny przepis kurczak jak i resta wyszła przepyszna:)

    • Hej Marla 🙂 Super, że Ci smakowało. Ja już wykorzystałam soje zapasy kurek z zamrażalnika i strasznie za nimi tęsknie…
      Pozdrowienia!
      Iga

  4. to chyba jeden z najpyszniejszych makaronów – tagliatelle i śmietanowy sos z kurkami 🙂

  5. Pingback: Kurki z kurczakiem w tymianku | Dom Gosi

  6. pyyyyszny obiad:) tagliatelle z kurkami >3

  7. A jaka to śmietana? 18? 30?

  8. Bardzo prosta, a zarazem dobra potrawa

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)