Makaron z wegańskimi pulpecikami w sosie pomidorowym

Produkty wegańskie stają się coraz bardziej popularne i łatwo dostępne, oferując wiele nowych horyzontów i kulinarnych inspiracji. Trafiłam jakiś czas temu na wegańskie burgery śródziemnomorskie polskiej marki Soligrano i wiedziona impulsem postanowiłam dać im szansę. Wykorzystałam je do zrobienia pulpecików w błyskawicznym sosie pomidorowym idealnych do makaronu. Obiad gotowy w 25 minut? Voila!

 Skocz do przepisu

Makaron z wegańskimi klopsikami w sosie pomidorowym

Vege burger instant

Na samym wstępnie pragnę napomknąć, że to nie jest wpis sponsorowany. I chociaż nigdy raczej nie polecam żadnych konkretnych produktów, każdemu zostawiając własny wybór, tym razem postanowiłam podzielić się swoją opinią. Zwykle nie pokazuję tu też żadnych dań instant, a na co dzień naprawdę z nich nie korzystam, tylko staram się znajdować proste sposoby na gotowanie prawdziwego jedzenia z prawdziwych składników.
Robię ten wyjątek i wskazuję w przepisie konkretny produkt bo producent – mam wrażenie – odrobił lekcję i do swoich burgerów nie ładuje tony cukru, wzmacniaczy smaków, tłuszczu palmowego, emulgatorów, zagęstników ani konserwantów, tylko różnego rodzaju mąki i suszone przyprawy, warzywa i zioła. Sprawdźcie sami, jeśli chcecie. 😉

Wykorzystałam wariant śródziemnomorski mieszanki, który zawiera w składzie suszone pomidory i paprykę i zestaw ziół takich jak oregano, tymianek i rozmaryn. Połączyłam z ekspresowym sosem na bazie przecieru pomidorowego i podałam z makaronem. Smakowało, a same klopsiki okazały się tak sycące, że przeszacowałam swoje możliwości, mimo że byłam piekielnie głodna i zabiegana tego dnia. Trzy, góra cztery, takie klopsiki to zdecydowanie solidna porcja dla jednej, bardzo głodnej osoby. 🍝

Makaron z wegańskimi klopsikami w sosie pomidorowym

Makaron z wegańskimi klopsikami
Przygotowanie
15 mins
Gotowanie
10 mins
W sumie
25 mins
 

wegańskie klopsiki w gotowej mieszanki marki Soligrano w sosie pomidorowym

Kategoria: Dania wegetariańskie, Dania z makaronem, Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia: wegańska, wegetariańska
Porcji: 4 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 opakowanie vege burgerów śródziemnomorskich (np. marki Soligrano)
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 350 g ugotowanego makaronu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
  1. Mieszankę na burgery zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  2. W międzyczasie zacznij przygotowywać sos: rozgrzej w małym garnku łyżkę oliwy, podsmaż kilkanaście sekund przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj przecier pomidorowy, oregano i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, odrobiną cukru i pieprzem.

  3. Z napęczniałej mieszanki na burgery uformuj wilgotnymi dłońmi ok. 12 niedużych pulpeciki.

  4. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmażaj pulpeciki na złoty kolor przez 2-3 minuty, delikatnie obróć i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty.

  5. Zalej gorącym sosem pomidorowym, zamieszaj i gotuj 2-3 minuty, podawaj z makaronem.

.

 

Jeden komentarz

  1. Nie jestem weganką i raczej niechętnie podchodziłam do takiej kuchni. Obiad bez mięsa nie był dla mnie wartościowym obiadem. Moja koleżanka z pracy jest weganką i bardzo lubi gotować i testować nowe smaki i zachęciła mnie kiedyś do spróbowania. Byłam zdziwiona, że tego typu potrawy mogą być tak smaczne. Od tej pory już nie boję się testować wegańskiej kuchni i nawet moją rodzinę bardzo zaciekawiła 🙂 makaronu z pulpecikami jeszcze nie przyrządzałam, ale wygląda bardzo smakowicie i na pewno zapiszę sobie przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *