Produkty wegańskie stają się coraz bardziej popularne i łatwo dostępne, oferując wiele nowych horyzontów i kulinarnych inspiracji. Trafiłam jakiś czas temu na wegańskie burgery śródziemnomorskie polskiej marki Soligrano i wiedziona impulsem postanowiłam dać im szansę. Wykorzystałam je do zrobienia pulpecików w błyskawicznym sosie pomidorowym idealnych do makaronu. Obiad gotowy w 25 minut? Voila!
Vege burger instant
Na samym wstępnie pragnę napomknąć, że to nie jest wpis sponsorowany. I chociaż nigdy raczej nie polecam żadnych konkretnych produktów, każdemu zostawiając własny wybór, tym razem postanowiłam podzielić się swoją opinią. Zwykle nie pokazuję tu też żadnych dań instant, a na co dzień naprawdę z nich nie korzystam, tylko staram się znajdować proste sposoby na gotowanie prawdziwego jedzenia z prawdziwych składników.
Robię ten wyjątek i wskazuję w przepisie konkretny produkt bo producent – mam wrażenie – odrobił lekcję i do swoich burgerów nie ładuje tony cukru, wzmacniaczy smaków, tłuszczu palmowego, emulgatorów, zagęstników ani konserwantów, tylko różnego rodzaju mąki i suszone przyprawy, warzywa i zioła. Sprawdźcie sami, jeśli chcecie. 😉
Wykorzystałam wariant śródziemnomorski mieszanki, który zawiera w składzie suszone pomidory i paprykę i zestaw ziół takich jak oregano, tymianek i rozmaryn. Połączyłam z ekspresowym sosem na bazie przecieru pomidorowego i podałam z makaronem. Smakowało, a same klopsiki okazały się tak sycące, że przeszacowałam swoje możliwości, mimo że byłam piekielnie głodna i zabiegana tego dnia. Trzy, góra cztery, takie klopsiki to zdecydowanie solidna porcja dla jednej, bardzo głodnej osoby. 🍝

wegańskie klopsiki w gotowej mieszanki marki Soligrano w sosie pomidorowym
- 1 opakowanie vege burgerów śródziemnomorskich (np. marki Soligrano)
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 350 g ugotowanego makaronu
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- ½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz, cukier
-
Mieszankę na burgery zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
W międzyczasie zacznij przygotowywać sos: rozgrzej w małym garnku łyżkę oliwy, podsmaż kilkanaście sekund przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj przecier pomidorowy, oregano i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, odrobiną cukru i pieprzem.
-
Z napęczniałej mieszanki na burgery uformuj wilgotnymi dłońmi ok. 12 niedużych pulpeciki.
-
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmażaj pulpeciki na złoty kolor przez 2-3 minuty, delikatnie obróć i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty.
-
Zalej gorącym sosem pomidorowym, zamieszaj i gotuj 2-3 minuty, podawaj z makaronem.
.
Nie jestem weganką i raczej niechętnie podchodziłam do takiej kuchni. Obiad bez mięsa nie był dla mnie wartościowym obiadem. Moja koleżanka z pracy jest weganką i bardzo lubi gotować i testować nowe smaki i zachęciła mnie kiedyś do spróbowania. Byłam zdziwiona, że tego typu potrawy mogą być tak smaczne. Od tej pory już nie boję się testować wegańskiej kuchni i nawet moją rodzinę bardzo zaciekawiła 🙂 makaronu z pulpecikami jeszcze nie przyrządzałam, ale wygląda bardzo smakowicie i na pewno zapiszę sobie przepis 🙂