Makaron z borowikami w sosie śmietanowym

Grzyby są dla mnie wspaniałą kulinarną inspiracją i każdej jesieni staram się wykorzystać je w swojej kuchni. Grzyby w śmietanowym sosie świetnie czują się w roli dodatku do makaronu i są idealną propozycją, jeśli chcecie skorzystać z ich krótkiej dostępności, a przy tym nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, bo to danie zaserwujecie w niespełna pół godziny.

Skocz do przepisu

 

Grzyby pełnią ważną rolę w kuchni, chociaż nie mogą nam zaoferować zbyt wiele ze swoich składników odżywczych z powodu specyficznego błonnika –  chityny, której nasz układ pokarmowy nie potrafi strawić. W związku z tym, chociaż niskokaloryczne, to niestety nie odżywcze. Ich obecności w kuchni nie da się jednak porównać z innymi popularnymi składnikami, a to wszystko ze względu na wyjątkowe walory smakowe.
Szczególnym uznaniem cieszą się prawdziwki, czyli borowiki.

Do przygotowania poniższego przepisu polecam właśnie prawdziwki, które po podsmażeniu na masełku wręcz rozpływają się w ustach. Całe danie jest bardzo aromatyczne i delikatne, a przy tym błyskawiczne, nawet jeśli jestem zapracowana czy zwyczajnie zmęczona z radością przeznaczę chwilę w kuchni, żeby pocieszyć się tak pysznym jedzeniem. 🙂

Drukuj
Makaron ze świeżymi grzybami
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
15 mins
W sumie
25 mins
 

wstążki z borowikami w śmietanowym sosie

Kategoria: Dania z grzybami, Dania z makaronem, Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia: fusion, polska
Porcje dla: 2 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 250 g świeżych prawdziwków
  • 180 g makaronu np. tagliatelle
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 lampka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g sera z niebieską pleśnią opcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na centymetrowe plasterki.

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj ok. minuty, następnie. dodaj grzyby. Podsmażaj przez około 3-4 minuty aż lekko się zrumienią. Lekko posól i popierz.

  4. Dodaj wino i listki tymianku, zwiększ nieco ogień pod patelnią i gotuj kilka minut, żeby płyn lekko się zredukował.

  5. Dodaj śmietankę i pokruszony pleśniowy ser, gotuj chwilę aż ser się rozpuści.

  6. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Podawaj gorące.

Uwagi i porady

Możesz użyć innych grzybów: podgrzybków, kurek, a nawet pieczarek lub boczniaków.
Ser jest w tym przepisie opcjonalny - nie dodawaj go za dużo, aby nie przytłumił aromatu grzybów.
Najsmaczniejsze są kapelusze - ogonki możesz ususzyć.
Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone grzyby. 

 

Jeden komentarz

  1. jakiś chiński makaron się nada? chociaż jest on niesolony.

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)