Grzyby są dla mnie wspaniałą kulinarną inspiracją i każdej jesieni staram się wykorzystać je w swojej kuchni. Grzyby w śmietanowym sosie świetnie czują się w roli dodatku do makaronu i są idealną propozycją, jeśli chcecie skorzystać z ich krótkiej dostępności, a przy tym nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, bo to danie zaserwujecie w niespełna pół godziny.
Skocz do przepisu
Grzyby pełnią ważną rolę w kuchni, chociaż nie mogą nam zaoferować zbyt wiele ze swoich składników odżywczych z powodu specyficznego błonnika – chityny, której nasz układ pokarmowy nie potrafi strawić. W związku z tym, chociaż niskokaloryczne, to niestety nie odżywcze. Ich obecności w kuchni nie da się jednak porównać z innymi popularnymi składnikami, a to wszystko ze względu na wyjątkowe walory smakowe.
Szczególnym uznaniem cieszą się prawdziwki, czyli borowiki.
Do przygotowania poniższego przepisu polecam właśnie prawdziwki, które po podsmażeniu na masełku wręcz rozpływają się w ustach. Całe danie jest bardzo aromatyczne i delikatne, a przy tym błyskawiczne, nawet jeśli jestem zapracowana czy zwyczajnie zmęczona z radością przeznaczę chwilę w kuchni, żeby pocieszyć się tak pysznym jedzeniem. 🙂

wstążki z borowikami w śmietanowym sosie
- 250 g świeżych prawdziwków
- 180 g makaronu np. tagliatelle
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 1 lampka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 1 łyżeczka listków tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 30 g sera z niebieską pleśnią opcjonalnie
-
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
-
Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na centymetrowe plasterki.
-
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj ok. minuty, następnie. dodaj grzyby. Podsmażaj przez około 3-4 minuty aż lekko się zrumienią. Lekko posól i popierz.
-
Dodaj wino i listki tymianku, zwiększ nieco ogień pod patelnią i gotuj kilka minut, żeby płyn lekko się zredukował.
-
Dodaj śmietankę i pokruszony pleśniowy ser, gotuj chwilę aż ser się rozpuści.
-
Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Podawaj gorące.
Możesz użyć innych grzybów: podgrzybków, kurek, a nawet pieczarek lub boczniaków.
Ser jest w tym przepisie opcjonalny - nie dodawaj go za dużo, aby nie przytłumił aromatu grzybów.
Najsmaczniejsze są kapelusze - ogonki możesz ususzyć.
Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone grzyby.
Pyszne dnie, zwłaszcza w jesiennej porze. Moja żona często przyrządza makaron w takim wydaniu. Oboje lubimy włoską kuchnie i włoskie inspiracje. Makaron jest smaczny i pożywny mimo braku mięsa. Ma delikatny smak, a przy tym jest bardzo aromatyczny. Kiedyś niechętnie próbowałem dań bezmięsnych, ale odkąd poznałem włoską kuchnię, to zmieniłem zdanie.
jakiś chiński makaron się nada? chociaż jest on niesolony.