Makaron z borowikami w sosie śmietanowym

Grzyby są dla mnie wspaniałą kulinarną inspiracją i każdej jesieni staram się wykorzystać je w swojej kuchni. Grzyby w śmietanowym sosie świetnie czują się w roli dodatku do makaronu i są idealną propozycją, jeśli chcecie skorzystać z ich krótkiej dostępności, a przy tym nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu, bo to danie zaserwujecie w niespełna pół godziny.

Skocz do przepisu

 

Grzyby pełnią ważną rolę w kuchni, chociaż nie mogą nam zaoferować zbyt wiele ze swoich składników odżywczych z powodu specyficznego błonnika –  chityny, której nasz układ pokarmowy nie potrafi strawić. W związku z tym, chociaż niskokaloryczne, to niestety nie odżywcze. Ich obecności w kuchni nie da się jednak porównać z innymi popularnymi składnikami, a to wszystko ze względu na wyjątkowe walory smakowe.
Szczególnym uznaniem cieszą się prawdziwki, czyli borowiki.

Do przygotowania poniższego przepisu polecam właśnie prawdziwki, które po podsmażeniu na masełku wręcz rozpływają się w ustach. Całe danie jest bardzo aromatyczne i delikatne, a przy tym błyskawiczne, nawet jeśli jestem zapracowana czy zwyczajnie zmęczona z radością przeznaczę chwilę w kuchni, żeby pocieszyć się tak pysznym jedzeniem. 🙂

Makaron ze świeżymi grzybami
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
15 mins
W sumie
25 mins
 

wstążki z borowikami w śmietanowym sosie

Kategoria: Dania z grzybami, Dania z makaronem, Danie głowne - bezmięsne
Kuchnia: fusion, polska
Porcji: 2 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 250 g świeżych prawdziwków
  • 180 g makaronu np. tagliatelle
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 lampka białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g sera z niebieską pleśnią opcjonalnie
Sposób przygotowania
  1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Grzyby oczyść, umyj i osusz. Pokrój na centymetrowe plasterki.

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj ok. minuty, następnie. dodaj grzyby. Podsmażaj przez około 3-4 minuty aż lekko się zrumienią. Lekko posól i popierz.

  4. Dodaj wino i listki tymianku, zwiększ nieco ogień pod patelnią i gotuj kilka minut, żeby płyn lekko się zredukował.

  5. Dodaj śmietankę i pokruszony pleśniowy ser, gotuj chwilę aż ser się rozpuści.

  6. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną wody z gotującego się makaronu. Podawaj gorące.

Uwagi i porady

Możesz użyć innych grzybów: podgrzybków, kurek, a nawet pieczarek lub boczniaków.
Ser jest w tym przepisie opcjonalny - nie dodawaj go za dużo, aby nie przytłumił aromatu grzybów.
Najsmaczniejsze są kapelusze - ogonki możesz ususzyć.
Możesz wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone grzyby. 

 

2 komentarze

  1. Pyszne dnie, zwłaszcza w jesiennej porze. Moja żona często przyrządza makaron w takim wydaniu. Oboje lubimy włoską kuchnie i włoskie inspiracje. Makaron jest smaczny i pożywny mimo braku mięsa. Ma delikatny smak, a przy tym jest bardzo aromatyczny. Kiedyś niechętnie próbowałem dań bezmięsnych, ale odkąd poznałem włoską kuchnię, to zmieniłem zdanie.

  2. jakiś chiński makaron się nada? chociaż jest on niesolony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *