Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady

Muffinki to mój ulubiony sposób na domowe słodkości. Przygotowuje się je szybko, ze składników, które niemal każdy zazwyczaj ma w domowej spiżarni, bez zbędnego bałaganu i co najważniejsze –  zawsze wychodzą! Jeśli więc masz nagłą ochotę na coś słodkiego i spadł ci poziom czekolady we krwi, zarezerwuj kwadrans na przygotowanie ciasta na czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady.

Nie odkryłam jeszcze w sobie póki co wielkiego talentu do pieczenia – wynika to poniekąd także z tego, że (o dziwo) nie jesteśmy wielkimi fanami słodyczy, a ciasto bynajmniej nie jest obowiązkowym punktem programu w niedzielne popołudnie. Stąd też okazji do rozwijania ewentualnego talentu nie mam wiele. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów, które zawsze się udają – do ich grona należą niezawodne, idealne niezależnie od okazji muffiny.
Te niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie ciastka w kształcie niewielkich babeczek zaskakują prostotą i wszechstronnością. Mogą być swojskie lub eleganckie, towarzyszyć popołudniowej kawie lub stanowić pożywną przekąskę na wynos, słodkie pełne owoców i  bakalii lub… wytrawne z dodatkiem warzyw i wędlin. Stały się też zjawiskiem popkulturowym. Czy wiecie, że trzy stany – Minessota, Massachusetts oraz Nowy Jork – posiadają swoje oficjalne, stanowe rodzaje muffinek – z borówką amerykańską (blueberry muffin), kukurydziane i jabłkowe?

Przetestowałam kilka przepisów na muffiny, zanim znalazłam swój ulubiony. Babeczki wychodzą pulchne, wilgotne i delikatne, a podstawowy przepis  można modyfikować i zmieniać dodatki, by uzyskać nowe smaki muffinek.

Dzisiaj zapraszam na mocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady, pyszne niezależnie od okoliczności.

102 Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady V2

Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
ok. 12 babeczek, zależnie od rozmiaru foremek

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 160 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki kakao
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady

Czekoladę połam na kawałeczki – każdą kostkę podziel na 2-3 mniejsze części,
W misce wymieszaj ze sobą składniki mokre: mleko, olej oraz jajko, przy pomocy trzepaczki do ich połączenia się, Nie używaj miksera, by nie ubić ich za mocno. W drugiej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Następnie połącz składniki mokre oraz suche, aż stworzą w miarę jednolitą masę – nie musi być idealnie, jeśli zostaną jakieś dobre grudki, nic nie szkodzi.
Gotowym ciastem wypełniaj foremki do muffinek do ok. 2/3 wysokości. W środek każdej włóż po 2-3 cząstki czekolady.
Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut do suchego patyczka. Gotowe studź w foremkach, lekko wystudzone delikatnie wyjmij z foremek. Podawaj posypane cukrem pudrem lub – jeśli chcesz potrójnie czekoladowych babeczek – ze stosowną polewą. 😉

Tak przygotowane muffiny są podwójnie czekoladowe dzięki dodatkowi kakao oraz kawałeczkom czekolady, które roztapiają się pod wpływem temperatury – idealne dla czekoladoholików. Krzepią i poprawiają humor świetnie smakują jako słodka przekąska do kawy.
Osobiście najbardziej lubię piec muffiny w silikonowych foremkach. Ciasto do nich nie przywiera, łatwo się czyszczą i są wielorazowego użytku. Komplet 12 foremek można kupić nawet za kilka złotych, naprawdę warto w nie zainwestować. Wypełnione ciastem foremki układaj bezpośrednio na blasze piekarnika (nie na kratce). Jeśli chcesz użyć papierowych papilotek, które będą dodatkową ozdobą babeczek – wyłóż nimi silikonowe lub metalowe foremki. Wiem, że może Ci się to wydać oczywiste, ale wierz mi, nie jest takie dla wszystkich. 😉

102 Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady V3

Muffinki czekoladowe z kawałkami czekolady
Oceń

7 komentarzy

  1. Dobry wieczór…czy zamiast mleka mogę dodać jogurtu ?Pozdrawam

  2. Ja również użyłam twojego przepisu, ale jako bazy – od siebie dodałam dwie łyżki kawy rozpuszczalnej i zamiast mlecznej czekolady w kawałkach dałam gorzką z chilli – pyszota! 🙂

  3. Zrobiłam dzisiaj muffinki z Pani przepisu. Wyszły przepyszne, a ich przygotowanie zajęło mi dosłownie parę minut! Na pewno są to moje pierwsze muffinki i nie ostatnie 🙂

    • Cześć Aga 🙂
      Ten przepis jest moim ulubionym i można go dowolnie modyfikować, dodawać różne dodatki i przyprawy. Ostatnio z tej samej bazy muffinkowej, bez dodatku kakao,z robiłam babeczki z truskawkami – nałożyłam ciasto do foremek i w środek każdej włożyłam dużą, mrożoną truskawkę. Wyszły pyszne:)

      Pozdrawiam
      Iga

  4. Zamierzam spróbować i ta uwaga o papierowych papilotkach jest bardzo cenna – należę do grona tych, co nie wiedzieli:):)

    • Hej Maffinek 🙂 Dobrze, że jednak ta rada się komuś przydała. Niby taka prosta oczywistość, a widziałam już takie śliczne babeczki i pretensje do całego świata czemu nie wyszły. 🙂
      A jak Twoje babeczki? Mam nadzieję, że smakowały.

      Pozdrawiam ciepło
      Iga

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)