Naleśniki z ricottą i figami

Na słodko, z owocami, serem lub po prostu dżemem, albo wytrawne – z pieczarkami, mięsem, kapustą, w formie krokietów, zapiekane… Znacie kogoś, kto nie lubi naleśników?

  053 Nalesniki z figami i ricotta V2

Przyznaję szczerze, że nie znam idealnego przepisu na naleśniki – jeszcze nie zdążyłam go opracować, chociaż smażenie naleśników było jedną z pierwszych kulinarnych czynności, jakie mam na swoim koncie. Ciasto robię na oko odkąd pamiętam – mleko i gazowana woda, jajko, mąka, szczypta soli i cukru, nie za rzadkie, nie za gęste. W sam raz.
Jeśli nie czujesz się na siłach przygotowywać ciasto na naleśniki metodą na oko, zacznij od wsypania do miski ok. 1 szklanki mąki, dodaj szklankę mleka, wbij jajko, posól do smaku i mieszaj, dolewając powoli gazowanej wody, aż ciasto nabierze kremowej, łatwo lejącej się konsystencji. Najlepszy jest pierwszy test na patelni – wylej ciasto na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju (lub suchą, teflonową). Jeśli nie masz żadnych trudności w rozprowadzeniu ciasta równo na całej powierzchni smażenia – ciasto jest idealne. Do zbyt wodnistego dodaj nieco mąki, zbyt gęste rozcieńcz  odrobiną mleka lub wody. Smaż z obu stron aż lekko się zrumienią.

Ricottę wymieszaj z łyżeczką lub dwoma miodu, porządną szczyptą cynamonu lub wanilii. Posmaruj serkiem każdy naleśnik, nałóż pokrojoną w kostkę figę i złóż w trójkąt.
Aby naleśniki były bardziej chrupiące jeszcze raz podsmaż je na rozgrzanej patelni z obu stron. Podawaj udekorowane figami i polane odrobiną miodu.

Zamiast ricotty możesz użyć serka mascarpone lub twarożku z białego sera: biały ser rozgnieć ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, cukrem waniliowym i surowym żółtkiem jaja. Jeśli nie masz fig, użyj dowolnych ulubionych owoców.

053 Nalesniki z figami i ricotta V1

Naleśniki z ricottą i figami
Oceń

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)