Jest Pysznie!

Bo w kuchni każdy może być szefem!

Labraks pieczony w soli

| 6 komentarzy

Coś upieczonego w soli chodziło mi po głowie już od bardzo dawna, ale jak zwykle odkładałam to w czasie, czekając na bardziej odpowiednią okazję. W końcu padło na rybę – labraksa, na którego trafiłam w sklepie zupełnym przypadkiem, wcale go nie szukając. Pomyślałam, że tak pyszna ryba potrzebuje czegoś więcej niż zwyczajnego upieczenia na grillu. Padło na sól.

Tym, dla których słowo labraks brzmi tajemniczo, być może więcej powie nazwa okoń morski. Po raz pierwszy z tą pyszną rybą zetknęłam się podczas wakacji w Grecji. Grecy uważają labraksa (zaraz obok nieco popularniejszej u nas dorady) za jedną ze smaczniejszych ryb. Obie, i okoń morski, i dorada, serwuje się chyba w każdej tawernie, więc jeśli wybieracie się na wakacje do tego pięknego kraju, to z czystym sumieniem zamawiajcie tam grillowane lavraki oraz tsipouras. Na pewno będzie pysznie, bo Grecy na dobrym jedzeniu znają się znakomicie.

Pieczenie w soli polega na dokładnym pokryciu pieczonej ryby (lub innego mięsa, np. kurczaka) grubą warstwą soli, która w czasie pieczenia utworzy skorupę. Dzięki temu mięso pozostaje idealnie soczyste, miękkie oraz cudownie przechodzi aromatami ziół, którymi zostało doprawione . Nie ucieka z niego wilgoć, przez co mogłoby stać się zbyt suche i twarde. Po wyjęciu z pieca rozłupuje się solną skorupę i usuwa skórę, która nie nadaje się do jedzenia. Co ważne, dla wszystkich sceptyków tej metody, sól nie przedostaje się do wnętrza pieczeni, a mięso nie staje się przesolone.

Do pieczenia w soli powinno się podobno używać gruboziarnistej soli morskiej. Postanowiłam jednak zaryzykować ze zwykłą solą kuchenną, ponieważ sól morska jest kilkukrotnie droższa. Gdzieś wyczytałam także, że małe ryby nie nadają się do pieczenia w soli z powodu małej powierzchni – tę tezę także udało mi się obalić. Mój labraks nie był duży (znacznie mniejszy niż zalecane min. 600g), a mimo to nadmiar soli w ogóle nie przedostał się do mięsa. Rybę podałam z podsmażanymi z ziołami ziemniakami oraz obowiązkowymi cząstkami cytryny. I chociaż po obraniu jej z soli nie wyglądała najpiękniej, w smaku była rewelacyjna!

Labraks pieczony w soli

  • 1 średniej wielkości ryba (labraks, pstrąg, dorada), wypatroszona, w całości, z głową
  • 2  plastry cytryny
  • ok. 1 kg soli

Nagrzej piekarnik do około 230 stopni.
Rybę umyj i osusz. Jeśli musisz ją wypatroszyć, nie dopuść do naruszenia skóry. Nie musisz jej też obierać z łusek. Skóra i tak nie będzie nadawała się do jedzenia. Do środka włóż dwa półplasterki cytryny, niezbyt grube, aby można było palcami zamknąć rybę.
Na dno naczynia żaroodpornego lub duży arkusz papieru do pieczenia wysyp grubą warstwę soli. Połóż na niej rybę, a następnie posyp ją solą od góry, tak by cała była przykryta, pamiętając, by nadmiar soli nie dostał się do wnętrza ryby!
Jeśli nie masz naczynia żaroodpornego (tak jak ja) i pieczesz w papierze, zawiń jego końce tak, by arkusz przypominał łódeczkę. Końce zakręć lub przewiąż nicią, aby nie rozwinęły się podczas pieczenia. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.

Po upieczeniu rozłup solną skorupę i wyciągnij z niej idealnie upieczoną, soczystą i aromatyczną rybę. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie zjadać skóry!
Podawaj gorącą z cytryną, której sokiem zrosisz mięso, ulubionymi dodatkami (u mnie podsmażane ziemniaki z ziołami) i lampką białego wytrawnego wina.
Przygotuj kilogram soli na średnią rybę – być może nie będziesz potrzebować całego, ale sól w końcu zużyjesz, a lepiej by jej nie zabrakło, jeśli Twoja ryba będzie nieco większa.
Do wnętrza ryby włożyłam jedynie plasterki cytryny. Ale jeśli dodasz do niej do środka posiekany ząbek czosnku, garść świeżego rozmarynu lub tymianku – efekt będzie wspaniały!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Komentarzy

  1. Narobiłaś mi ochoty na rybkę w solnej skorupce. Dodaję przepis na listę „do wypróbowania” :)

  2. I wypróbowałam Twój przepis :) Nie żałuję, oj nie. Rybka pieczona w soli w soli jest na prawdę świetna :)
    A tu moja wersja: http://gotujzkasia.wordpress.com/2012/12/03/dorada-pieczona-w-soli/

  3. Dziękuję za przepis :)
    Do Lid*a rzucili Labraksy :)
    Był super mniam wg Twojego przepisu :)

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)