Smak jesieni – słodycz jabłek, aromat cynamonu, który sprawia, że wszystko staje się lepsze choćby za oknem był najbardziej ponury dzień świata. Klasyk, tak oczywisty w swojej prostocie, a mimo to wciąż zachwycający. Czy można nie lubić owsianki? Pewnie można. Ale warto się do niej przekonać, bo to naprawdę samo dobro!
Owsianka z jabłkami i cynamonem pachnie ciepłym domem, przywodzi na myśl najlepszą szarlotkę. Krzepi i poprawia mi humor, lubię tak zaczynać dzień, zwłaszcza jeśli spodziewam się, że błędzie długi i zapracowany. Jeśli nie mam rano czasu, robię owsiankę w słoiku wieczorem poprzedniego dnia i zabieram ze sobą w drogę. Jeszcze ciepła smakuje co prawda lepiej, ale na zimno też jest pyszna.

- 4-5 łyżek płatków owsianych
- 150 ml "mleka" owsianego lub innego
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ jabłka
- 2 orzechy włoskie
-
Zalej płatki gorącym mlekiem lub napojem roślinnym, np. owsianym. Dodaj cynamon i ćwiartkę jabłka pokrojoną w cząstki, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut.
-
Zamieszaj płatki, dodaj drugą ćwiartkę jabłka pokrojoną w cząstki i pokruszone orzechy, np. włoskie.
Spróbuj także z orzechami laskowymi lub pekan.
.
Uwielbiam tę owsiankę, zwłaszcza w takie jesienne dni. Przygotowuję sobie ją często na śniadanie. Smaczne i pożywne. Dodaje energii na początek dnia. Lubię też owsiankę z innymi dodatkami. Czasem dla odmiany przygotowuję sobie jaglankę. To przede wszystkim zdrowe śniadanie. Zachęcam moje dzieci, ale zostają przy swoich czekoladowych płatkach 🙂
Jesienne smaki, super 🙂