Owsianka jabłkowa z cynamonem

Smak jesieni – słodycz jabłek, aromat cynamonu, który sprawia, że wszystko staje się lepsze choćby za oknem był najbardziej ponury dzień świata. Klasyk, tak oczywisty w swojej prostocie, a mimo to wciąż zachwycający. Czy można nie lubić owsianki? Pewnie można. Ale warto się do niej przekonać, bo to naprawdę samo dobro!

Owsianka z jabłkami i cynamonem pachnie ciepłym domem, przywodzi na myśl najlepszą szarlotkę. Krzepi i poprawia mi humor, lubię tak zaczynać dzień, zwłaszcza jeśli spodziewam się, że błędzie długi i zapracowany. Jeśli nie mam rano czasu, robię owsiankę w słoiku wieczorem poprzedniego dnia i zabieram ze sobą w drogę. Jeszcze ciepła smakuje co prawda lepiej, ale na zimno też jest pyszna.

Skocz do przepisu

Owsianka jabłkowa z cynamonem

Owsianka jabłkowa z cynamonem
Przygotowanie
10 mins
W sumie
10 mins
 
Kategoria: Śniadanie
Porcji: 1 porcja
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • 150 ml "mleka" owsianego lub innego
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ jabłka
  • 2 orzechy włoskie
Sposób przygotowania
  1. Zalej płatki gorącym mlekiem lub napojem roślinnym, np. owsianym. Dodaj cynamon i ćwiartkę jabłka pokrojoną w cząstki, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut.

  2. Zamieszaj płatki, dodaj drugą ćwiartkę jabłka pokrojoną w cząstki i pokruszone orzechy, np. włoskie.

Uwagi i porady

Spróbuj także z orzechami laskowymi lub pekan.

.

Owsianka jabłkowa z cynamonem

Jeden komentarz

  1. Jesienne smaki, super 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)