Papryka faszerowana kaszą kuskus z pomidorami i serem feta

Nie raz się już przekonałam, że najlepsze dania powstają, gdy zaglądamy do lodówki i zastanawiamy się, co musimy już zjeść. Kawałek słonej fety, która została z sałatki, ostatnia porcja kaszy kuskus, która smętnie czeka na swoją kolej, pomidor, który zdecydowanie powinien zostać zjedzony i papryka. Co więc robimy? Faszerujemy!

Jedliście kiedyś kuskus? Mówi się, że to kasza, jednak gwoli ścisłości – kaszą nie jest. Nie jest także makaronem. Ten prawdziwy wytwarzany jest przy mieleniu ziaren pszenicy w prostych żarnach, jednak kuskus, jaki znamy ze zwykłej sklepowej półki, najprawdopodobniej prawdziwym kuskusem nie jest. Niemniej jednak warto posiadać w swojej spiżarce paczkę tego przysmaku, ponieważ ma on jedną, naprawdę zdumiewającą cechę – wystarczy zalać go ciepłą wodą, bulionem, mlekiem, a nawet sokiem, odstawić na 5 minut i już – gotowe. Lekki, o delikatnym smaku zależnym mocno od tego, jaki płyn wchłonął, stanowi świetny dodatek do przeróżnych potraw, nie tylko obiadowych. Odnajdzie się zwłaszcza jako szybki posiłek ratunkowy: gdy w lodówce pusto lub gdy mamy zwyczajnego lenia i nie chce nam się specjalnie gotować.

Połączenie słodkiej w smaku pieczonej papryki z fetą i pomidorami oraz kuskusem okazało się trafione. Stworzony z przypadku obiad był strzałem w dziesiątkę w leniwe popołudnie. Lekkie, sycące i pyszne.

Papryka faszerowana kaszą kuskus z pomidorami i serem feta

  • 1/2 filiżanki kaszki kuskus
  • ok. 50-70g sera feta
  • 1-2 średnie pomidory
  • 1 średnia papryka
  • szklanka gorącej wody lub bulionu
  • garść startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Włącz piekarnik i nagrzej go do ok. 180-200 stopni.
Kaszę wsyp do miseczki i zalej wodą lub lekki bulionem tak, aby płyn sięgał mniej więcej 1 cm ponad poziom kaszy, odstaw na 5 minut pod przykryciem. W międzyczasie sparz i obierz ze skóry pomidory (natnij lekko skórkę od spodu na krzyż i włóż do wrzątku na ok. 30-40 sekund, na kolejne 30 wsadź do zimnej wody i ściągnij z nich skórę), a potem pokrój w kostkę. Pokrój lub pokrusz w palcach także fetę. Dodaj ser i pomidory do miseczki z kaszą i wymieszaj ze sobą.
Jeśli zalewałeś kaszę bulionem upewnij się, czy będzie konieczna sól, jeśli wodą – lekko posól i popierz zawartość miski. Pamiętaj, by nie przesadzić, feta tez jest dość słona.
Paprykę rozkrój na pół wzdłuż, wytnij gniazdo nasienne. Nakładaj kaszę z fetą i pomidorami do wnętrza papryki, lekko dociskając, tak, by wypełniła każdy jej zakamarek. Możesz nakładać kaszę z lekką górką. Wierzch posyp startym żółtym serem. Ułóż papryki w naczyniu lub formie do zapiekania i wstaw do gorącego piekarnika na ok. 35-40 minut.
Podawaj ciepłe!

Jeśli masz stabilną paprykę, możesz też ściąć jej górę wraz z ogonkiem, którą jak pokrywką nakryjesz nafaszerowane warzywo.
Wszelkie temperatury podaję na oko, ponieważ mój prehistoryczny piekarnik nie ma nawet pomiaru temperatury, o termoobiegu nie wspominając.
Do farszu możesz dodać także świeżą lub suszoną bazylię lub inne zioła, które lubisz.
Takie danie może stanowić samodzielny obiad lub być dodatkiem do dania głównego – na przykład grillowanego mięsa. Zaskoczy także gości na imprezie.
Smacznego!

 

4 komentarze

  1. U mnie też często najlepsze dania powstają z lodówkowych resztek 😉

  2. Pingback: Papryka faszerowana kaszą pęczak z pieczarkami | Jest Pysznie!

  3. to danie zupelnie mi nie smakowalo

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)