Papryka faszerowana kaszą pęczak z pieczarkami

Papryka to naprawdę świetne warzywo. Można z niej przygotować mnóstwo różnych rzeczy i wykorzystywać ją na dziesiątki sposobów. Smakuje rewelacyjnie na surowo, jako warzywny dodatek do kanapki, w sałatce czy towarzystwie dobrego dipu. Świetnie sprawdza się w przetworach – marynowana konserwowa papryka gości tradycyjnie w spiżarkach wielu polskich domostw. Wyobraźcie sobie porządny gulasz bez dodatku papryki!
Ale papryka nie musi być tylko dodatkiem – może stanowić pyszną bazę do dania głównego.

Kiedyś już faszerowałam paprykę kaszą kuskus, fetą i pomidorami. Urzekł mnie wtedy nie tylko smak samej kompozycji tych lekkich składników, ale także niezwykły aromat pieczonej papryki. Postanowiłam do tego dania wrócić, i to jeszcze nie raz, aby przetestować połączenie delikatnej słodkości tego warzywa także z innymi dodatkami. Tym razem padło na kaszę pęczak i pieczarki.

Kasza ugotowana w lekko osolonej wodzie, pikantne pieczarki i odrobina ciągnącego się żółtego sera zrobiły swoje. Zapach, jaki wydobywał się z piekarnika podczas zapiekania papryki był zniewalający, a połączenie wszystkich tych swojskich smaków idealne. To proste i sycące danie dobrze wpisuje się w dłużące się jesienne i zimowe wieczory.

028 papryka faszerowana kasza peczak z pieczarkami V3

Papryka faszerowana kaszą pęczak z pieczarkami

  • 1 duża, stabilna papryka na osobę
  • filiżanka kaszy pęczak /na 2-3 porcje/
  • 300-400 g pieczarek
  • 1 cebula szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
  • 100-150 g startego żółtego sera

Pęczak przepłucz zimną wodą. Do gotowania użyj dwóch porcji wody dla jednej porcji pęczaku – czyli jedną filiżankę kaszy zalewamy dwoma filiżankami zimnej wody. Wsyp szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje i wchłonie się prawie cały płyn – ok. 15-20 minut – mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotuj pieczarki, umyj je i pokrój na plasterki. Cebulkę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli, następnie dodaj pieczarki i przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Dopraw solą, pieprzem i obiema paprykami do smaku i smaż, aż pieczarki zmiękną.
Na patelnię dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj z pieczarkami. Odstaw by lekko przestygła.
Teraz pora przygotować papryki. Zetnij górną część warzywa tak, aby można było nią później nakryć paprykę jak kapeluszem. Oczyść wnętrze z pestek i białych części. Do środka wsyp nieco startego żółtego sera, a następnie nałóż farszu. Na koniec posyp jeszcze serem i nałóż górę od papryki.
Teraz wystarczy ustawić nadziane papryki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Zapiekać przez ok. 40-50 minut w 180-200 st. C.
Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonego mięsa.

Czas pieczenia i temperatura są podane orientacyjnie. Posiadam stary gazowy piekarnik, który nie ma ani termoobiegu, ani nawet termometru, który wskazywałby orientacyjną temperaturę – nagrzewa się do oporu, a jedyna regulacja to kurek od gazu. Czas pieczenia będzie się także różnił w zależności od wielkości papryki. Moje były całkiem spore, większe niż w tym przepisie, stąd dłuższy czas spędziły w piecu.
Niech cię nie zwiedzie pozornie mała ilość kaszy, którą wsypiesz do garnka – filiżanka surowego pęczaku zakrywa dno niewielkiego rondelka, lecz po ugotowaniu kilkukrotnie zwiększy swoją objętość. Często mieszaj kaszę zwłaszcza w końcowej fazie gotowania, by nie jej nie przypalić.
Pęczak możesz zastąpić kaszą gryczaną, także będzie pasować do pieczarek.
Możesz użyć także papryk w różnych kolorach: pięknie wyglądają!

028 papryka faszerowana kasza peczak z pieczarkami V4

028 papryka faszerowana kasza peczak z pieczarkami V5

Papryka faszerowana kaszą pęczak z pieczarkami
Oceń

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)