Pęczak z figami i pomarańczami

Tegoroczna zima przedłużała się w nieskończoność. Na nic topienie marzanny, na nic prośby i zaklęcia – w odpowiedzi tylko śnieżyce, mróz i zimny wiatr. Tymczasem przyszła wiosna astronomiczna i kalendarzowa, czas zmienił się na letni, dni coraz dłuższe… i chyba w końcu, po wielodniowym oczekiwaniu przyszła także wiosna meteorologiczna! Prawda, że cudownie? W sam raz, by sięgnąć po kupione istnym fartem figi i ostatnie zimowe pomarańcze.
037 Kasza z figami H2

Wraz z brudnym śniegiem w niepamięć odejdą kiepskie humory i depresja powodowana brakiem słońca. To także dla mnie koniec pomarańczy i mandarynek, po które sięgnę dopiero jesienią, by zastąpiły całą plejadę owoców dostępnych wiosną i latem. Jeszcze tylko odrobina cierpliwości, a nasze podniebienia będą delektować się truskawkami… ślinka cieknie!

Tymczasem pora na ostatnią jesienno-zimową propozycję: pożywną i zdrową kaszę pęczak z dodatkiem świeżych fig i wyfiletowanych pomarańczy. Żegnaj zimo, witaj o słodka wiosenna zieloności!

037 Kasza z figami V4

Kasza pęczak z figami i pomarańczami

  • filiżanka pęczaku
  • połowa pomarańczy
  • 1 świeża figa
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • cynamon, miód do smaku

Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu (na jedną porcję kaszy przypadają 2 porcje wody).
Pomarańczę obierz ze skóry i wyfiletuj miąższ za pomocą ostrego noża. Figę pokrój w półplasterki. Ugotowaną, jeszcze ciepłą, kaszę i pokrojone owoce wyłóż do miseczki, udekoruj jogurtem, dosłódź miodem i posyp lekko cynamonem. Voila! Smacznego!

Możesz użyć dowolnych innych owoców: pokrojonych w kostkę jabłek, banana, a gdy przyjdzie pora także truskawek, jagód, wiśni, malin…
Takie śniadanie z pewnością zapewni Wam energię oraz dobry humor na cały długi dzień.

037 Kasza z figami V1

2 komentarze

  1. Pęczaku w takim zestawieniu jeszcze nie próbowałam 🙂 Wygląda smakowicie, a figi i pomarańcze to całkiem interesujące smakowe połączenie.

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)