Pęczak z pomidorami i pieczarkami

Raz, gdy na obiad miałam pęczak z pomidorami i pieczarkami, na chwilę odwiedził mnie mój Rodzic. Z kuchni dolatywał wciąż pobudzający apetyt aromat czosnku, pomidorów i ziół, więc Rodzic zapytał, co tak pysznie pachnie. Kasza pęczak w sosie – odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Na to Rodzic popatrzył na mnie i oznajmił z troską: Uuu, co to? Bida?
Absolutnie nic z tych rzeczy! Po prostu jeśli macie chęć na pełne smaku, zdrowe, lekkie i bezmięsne danie – to kasza spisze się wręcz idealnie!

kasza peczak z pomidorami i pieczarkami

A przy tym, rzeczywiście, kasza nie jest droga, a zapewnia sycący i zdrowy posiłek. Kasze to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które w codziennej diecie stanowczo powinny zastępować białe pieczywo, zwykły biały ryż, który ma najmniej wartości odżywczych, ziemniaki czy makaron (choć z tym ostatnim trudno mi się pogodzić). Ponadto pęczak, podobnie jak inne kasze jęczmienne, dostarczy nam niacyny, witamin z grupy B, żelaza, potasu, obniży poziom cukru i cholesterolu we krwi (dzięki zawartości beta-glukanów). Czy ktoś jeszcze czuje się nieprzekonany?
A zatem, zapraszam na pęczak z pomidorami i pieczarkami – prosto, szybko, pysznie i zdrowo!

Kasza peczak z pomidorami i pieczarkami

Kasza pęczak w sosie pomidorowym z pieczarkami

  • Filiżanka kaszy pęczak
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 150-200 g pieczarek
  • cebula szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła, łyżka oliwy
  • świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu – w proporcji 2 porcje wody na 1 porcję kaszy – w lekko osolonej wodzie. Pod koniec mieszaj często, by się nie przypaliła i nie przywarła do dna garnka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie dodaj do niej masło i wymieszaj. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną drobniutko szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, nie pozwalając im się przypalić. Dodaj pokrojone w plasterki, a większe w półplasterki, pieczarki, dopraw solą, pieprzem i obiema paprykami i smaż, aż pieczarki staną się miękkie. Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, bez obaw możesz dodać do niego trochę wody. Dopraw swoimi ulubionymi ziołami i na wolnym ogniu duś zawartość patelni, a gdy kasza będzie gotowa – czyli odparuje z niej większość wody – dodaj ją do sosu i wymieszaj. Podawaj ciepłe! Smacznego!

W sezonie pomidory z puszki z powodzeniem możesz zastąpić świeżymi, obranymi ze skóry.
Dodaj tyle cebuli i czosnku, ile lubisz.

kasza peczak z pomidorami i pieczarkami

14 komentarzy

  1. Faktycznie jest u Ciebie pysznie 🙂
    Uwielbiamy pęczak i myślę, że w tym zestawieniu smakuje jeszcze lepiej 🙂
    Pozdrawiam!

  2. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę zdrowo i smacznie smacznie.

  3. Właśnie zjadłam… niebo w gębie! Nie wiem dlaczego dopiero pierwszy raz w życiu miałam w ustach pęczaka, ale na pewno od dziś na stałe zagości w mojej kuchni. Dzięki za przepis 😉

    • Wow 🙂 cieszę się, że udało mi się tym skromnym pomysłem zarazić Cię pęczakiem – to świetne uczucie, gdy komuś smakują dania z tej strony. Samych smacznych obiadów życzę! 🙂

  4. Udało się! Jem i mi smakuje 😉 Mimo, że nie mogłem dostać pęczaku to zastąpiłem ją kaszą jęczmienną i jest dobre 🙂 Kolejna próba gotowania już nie długo przede mną. A tak swoją drogą ten sos byłby też dobry z makaronem, muszę spróbować 🙂

    • Pęczak to też kasza jęczmienna, tylko grubsza – perłowa też by się nadała. Cieszę się, że smakowało 🙂
      Proste jedzenie to najlepsze jedzenie 🙂

  5. Zrobiłem, to jest obłędnie smaczne, zrobiłem na ostro 🙂 i świeżych pomidorach.

  6. Właśnie pałaszuję, dziękuję, jest pysznie 🙂

  7. Wyborne! Bardzo dziękuję za inspirację. Nie miałam pęczaku, zrobiłam z białą kaszą gryczaną. Do pieczarek wrzuciłam jeszcze pokrojone suszone pomidory. Pycha…

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)