blog kulinarny z przepisami

Pęczak z pomidorami i pieczarkami

Raz, gdy na obiad miałam pęczak z pomidorami i pieczarkami, na chwilę odwiedził mnie mój Rodzic. Z kuchni dolatywał wciąż pobudzający apetyt aromat czosnku, pomidorów i ziół, więc Rodzic zapytał, co tak pysznie pachnie. Kasza pęczak w sosie – odpowiedziałam zgodnie z prawdą. Na to Rodzic popatrzył na mnie i oznajmił z troską: Uuu, co to? Bida?
Absolutnie nic z tych rzeczy! Po prostu jeśli macie chęć na pełne smaku, zdrowe, lekkie i bezmięsne danie – to kasza spisze się wręcz idealnie!

kasza peczak z pomidorami i pieczarkami

A przy tym, rzeczywiście, kasza nie jest droga, a zapewnia sycący i zdrowy posiłek. Kasze to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które w codziennej diecie stanowczo powinny zastępować białe pieczywo, zwykły biały ryż, który ma najmniej wartości odżywczych, ziemniaki czy makaron (choć z tym ostatnim trudno mi się pogodzić). Ponadto pęczak, podobnie jak inne kasze jęczmienne, dostarczy nam niacyny, witamin z grupy B, żelaza, potasu, obniży poziom cukru i cholesterolu we krwi (dzięki zawartości beta-glukanów). Czy ktoś jeszcze czuje się nieprzekonany?
A zatem, zapraszam na pęczak z pomidorami i pieczarkami – prosto, szybko, pysznie i zdrowo!

Kasza peczak z pomidorami i pieczarkami

Kasza pęczak w sosie pomidorowym z pieczarkami

  • Filiżanka kaszy pęczak
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 150-200 g pieczarek
  • cebula szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka masła, łyżka oliwy
  • świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu – w proporcji 2 porcje wody na 1 porcję kaszy – w lekko osolonej wodzie. Pod koniec mieszaj często, by się nie przypaliła i nie przywarła do dna garnka.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie dodaj do niej masło i wymieszaj. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij posiekaną drobniutko szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, nie pozwalając im się przypalić. Dodaj pokrojone w plasterki, a większe w półplasterki, pieczarki, dopraw solą, pieprzem i obiema paprykami i smaż, aż pieczarki staną się miękkie. Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, bez obaw możesz dodać do niego trochę wody. Dopraw swoimi ulubionymi ziołami i na wolnym ogniu duś zawartość patelni, a gdy kasza będzie gotowa – czyli odparuje z niej większość wody – dodaj ją do sosu i wymieszaj. Podawaj ciepłe! Smacznego!

W sezonie pomidory z puszki z powodzeniem możesz zastąpić świeżymi, obranymi ze skóry.
Dodaj tyle cebuli i czosnku, ile lubisz.

kasza peczak z pomidorami i pieczarkami

Zobacz też...

%d bloggers like this: