Pieczeń wieprzowa z sosem pieczeniowym

Czas umyka niepostrzeżenie. Wydawałoby się, że ten rok dopiero się zaczął, a już tu i ówdzie pada pierwszy śnieg, powietrze nabiera tego charakterystycznego zapachu zimy i za moment, zanim się obejrzymy, rozpocznie się czas wielkiego świętowania bożonarodzeniowego i noworocznego. A nic tak nie wprowadza świątecznego nastroju, jak rozkoszne aromaty domowej kuchni i świątecznych dań.

Skocz do przepisu 086 Pieczeń wieprzowa V2

Boże Narodzenie to nie tylko Wigilia, smażony karp, grzybowa (ewentualnie barszcz) i pierogi. Po tradycyjnej wieczerzy czekają nas dwa dni świąt, podczas których tradycja już nie zobowiązuje nas do jedzenia dań postnych. Można zatem sobie pofolgować i poza dojadaniem pozostałości z Wigilii, cieszyć się także całą masą innych pyszności. No a kilka dni później czeka nas Sylwester i Nowy Rok

Warto któryś z tych świątecznych dni uczcić porządną pieczenią. Solidny kawał wieprzowiny, natarty uprzednio przyprawami, pieczony powoli, kilka godzin, soczysty i aromatyczny – doskonały pomysł na świętowanie z bliskimi przy stole. Do tego swojska, zdrowa kasza lub tłuczonego ziemniaki i prawdziwy sos pieczeniowy. Jest tak pysznie, że wcale nie chce się czekać do świąt, by uraczyć podniebienia domowników i swoje taką pieczenią. Prawdziwa uczta nie tylko dla rasowych mięsożerców. I nie tylko od święta.

Pieczeń wieprzowa z sosem pieczeniowym
Przygotowanie
40 mins
Gotowanie
2 hrs 30 mins
W sumie
3 hrs 10 mins
 


Kategoria: Danie główne - z mięsem
Kuchnia: polska
Porcji: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 kg mięsa wieprzowego w kawałku szynki, łopatki lub schabu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 średniego korzenia selera
  • 1/3 pora
  • 1 cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz świeżo zmielone
  • słodka papryka
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Marynowanie mięsa
  1. Mięso przygotuj 1, a nawet 2 dni wcześniej, natrzyj je ziołami: cząbrem, majerankiem, ziołami prowansalskimi i 2-3 pokruszonymi listkami laurowymi, 2-3 przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku, odrobiną słodkiej papryki, świeżo zmielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem, skrop olejem i marynuj w lodówce.
W dniu pieczenia
  1. Wyjmij mięso z lodówki ok. 30 minut przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej.

  2. Umyj i obierz włoszczyznę. Marchew, pietruszkę i pora pokrój w plasterki, seler w kostkę, cebulę w piórka. 2-3 ząbki czosnku zostaw w łupinach. Warzywa i czosnek wrzuć do naczynia żaroodpornego, dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe.

  3. Rozgrzej patelnię i podsmażaj mięso krótko z każdej strony, by zamknęły się wszystkie jego pory, a następnie ułóż je na warzywach w naczyniu żaroodpornym. 

  4. Piecz ok. 2-2,5 godziny w temperaturze ok. 150-180 stopni. Posól dopiero na sam koniec pieczenia

Sos pieczeniowy
  1. Gdy mięso się już upiecze, odlej płyn, który pozostał z mięsa i warzyw. W małym rondelku roztop masło i zrumień na nim mąkę - niezbyt mocno, wystarczy by lekko się zezłociła. Do takiej zasmażki dolej sok z pieczeni i mieszając gotuj kilka minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dzięki masłu i mące sos stanie się delikatny i aksamitny.
Uwagi i porady

Tak upieczone mięso jest swojskie, domowe, a jednocześnie idealnie sprawdzi się na proszonym świątecznym obiedzie, niezależnie od tego, czy chcemy uraczyć nim rodzinę, czy przyjaciół. Doskonale będą do niego pasować różnorodne dodatki - zarówno pyszna, zdrowa kasza gryczana czy pęczak, jak również gotowane ziemniaki, czy to tradycyjne z wody, czy to ubite z masłem i śmietaną na puree.
Do pieczonego mięsa z pysznym sosem wybornie pasują także domowe kopytka czy kluski śląskie. A jeśli masz ochotę podać pieczeń w nieco bardziej elegancki sposób, upiecz ziemniaki pokrojone w ćwiartki z czosnkiem i kminkiem. Będzie przepysznie.
Gdyby przypadkiem coś zostało z obiadu, pieczeń wieprzowa na zimno idealnie nadaje się do kanapek - pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką, z masłem, plastrem pieczeni i musztardą lub kiszonym ogórkiem - niebo dla podniebienia. Możesz także pokroić mięso na plastry, włożyć do rondelka z sosem i tak odgrzać mięso następnego dnia na obiad.
Przełożone z sosem do pojemnika możesz zamrozić i tym samym mieć pod ręką gotowy obiad na dni, kiedy nie masz czasu lub ochoty na gotowanie.
Zarówno wieprzowa szynka, schab czy łopatka świetnie sprawdzą się w roli pieczeni. Pamiętaj by mięso miało czas, by się zamarynować w ziołach i przyprawach, dzięki temu będzie bardziej aromatyczne.
Nie sól mięsa przed pieczeniem - sól sprawi, że wieprzowina pozostanie twarda nawet po długim pieczeniu.
Piekłam mięso w glinianym garnku rzymskim. Jeśli szukacie pomysłu na prezent dla bliskich, którzy lubią czas spędzać w kuchni lub dla siebie, pomyślcie o takim garnku. Przed pieczeniem namacza się go w wodzie, a potem wstawia do zimnego piekarnika. Podczas pieczenia wilgoć z gliny powoli paruje, a mięsa pieczone w garnku pozostają soczyste, rozpływające się w ustach. Jeśli jednak nie masz glinianego garnka, możesz spokojnie upiec takie mięso w szklanym naczyniu z przykryciem lub w foliowym rękawie.

 

 

086 Pieczeń wieprzowa V6

 086 Pieczeń wieprzowa V3

<

p style=”text-align: justify;”> 

16 komentarzy

  1. Piec w rozgrzanym czy zimnym piekarniku?
    Dziekuję i pozdrawiam.

    • Cześć!
      Jeśli pieczesz tak jak ja w glinianym garnku rzymskim, wstaw do zimnego piekarnika. Jeśli w zwykłym naczyniu żaroodpornym. np szklanym czy metalowej brytfannie, to rozgrzej najpierw piekarnik.

      Pozdrawiam
      Iga

  2. Czy na pewno wystarczy pod koniec pieczenia osolić to mięso?
    I drugie pytanie, czy mogę piec w brytfannie bo nie mam naczynie żaroodpornego z przykrywką 😉

  3. jakiego mięsa Pani użyła?

    • Cześć Anka,
      Tak jak opisałam w przepisie polecam do takiej pieczeni użycie szynki, łopatki lub schabu wieprzowego. 😉

      Pozdrawiam
      Iga

  4. Witam. Ile powinnam piec 2 – 2,5 kg kawałek?

    • Cześć Justyna,
      taki kawałek mięsa piekłabym przynajmniej 3-4 godziny, nawet do 4,5 jeśli pieczesz w niskiej temperaturze ok. 150-160 stopni i lubisz kiedy mięso jest mięciutkie, rozpływające się w ustach.

      Smacznego!
      Iga

  5. Witam przepis naprawdę wart zrobienia,mięsko wyszło mięciutkie i wilgotne.Pozdrawiam

  6. Pingback: Boże Narodzenie dookoła świata | Travel memories

  7. I jeszcze jedno pytanie, piecze Pani góra dół czy z termoobiegiem? i na którym poziomie w piekarniku umieszcza Pani mięso ? na dole czy środku ?

  8. Czy mięso piecze Pani w całości i kroi dopiero przed podaniem czy już do piekarnika ląduje pokrojone w plastry ?

    • Dzień dobry Pani Marto 🙂
      Tak, jak najbardziej w całości! Najlepiej, żeby kawałek miał minimum 1-1,5kg, mniejszy wyjdzie suchy. W plastry dopiero po upieczeniu. Zupełnie ostudzone mięso łatwo pokroić też w cienkie plasterki, np. do kanapek.
      Piekłam góra-dół z termoobiegiem w glinianym garnku rzymskim, który wcześniej moczyłam ok. 20 minut w wodzie. Jako że garnek z pokrywą jest dość wysoki, to blacha była umieszczona na najniższym poziomie – inaczej by mi się nie zmieścił do piekarnika 🙂 Jeśli piecze Pani w niższym naczyniu, można umieścić na środku.

      Pozdrawiam ciepło!
      Iga

  9. Cz mięso podczas pieczenia powinno być przykryt?

    • Cześć Wiola,
      Tak, ja zawsze piękę mięso pod przykryciem, w przeciwnym wypadku wyjdzie suche. Dzięki przykryciu woda, którą puszcza zawartość garnka paruje i utrzymuje się wewenątrz. Jeśli chcesz by pieczone mięso się zrumieniło lekko, zdejmij pokrywkę na ostatnie 15-20 minut pieczenia. Na wierzch możesz położyć odrobinę masła.
      Pozdrawiam
      Iga

Pozostaw odpowiedź Iga M. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *