Pierogi z kurkami i ricottą

Choć lato jeszcze w pełnej krasie gości w naszych progach, to dni stają się już wyraźnie krótsze, a noce chłodniejsze, a gdzieniegdzie – jak w piosence – widać listek przywiędły i blady. Upały zelżały i o wiele przyjemniej jest spędzić w kuchni nieco więcej czasu, nie narażając się na ugotowanie żywcem w piekielnym gorącu. Warto z tej okazji poświęcić popołudnie, by rozbudzić w sobie upodobanie do jednej z najwspanialszych rzeczy w polskiej tradycji kulinarnej – pierogów! Na przykład z kurkami…

049 Pierogi z kurkami i ricotta v7

Wbrew obiegowej opinii zrobienie pierogów na potrzeby własne i domowników wcale nie jest bardzo trudne, nie wymaga też katorżniczej pracy. Owszem, wymaga jej więcej i z pewnością trwa dłużej, niż ugotowanie makaronu al dente, ale dopóki do wykarmienia nie mamy pułku wojska, to od czasu do czasu warto poświęcić dwie godziny na przygotowanie pysznych, domowych pierogów.

To, co wsadzimy do środka zależy od naszej inwencji. Teraz, dopóki jest na to pora, polecam zwłaszcza pierogi ze świeżymi owocami. Albo z kurkami i delikatną ricottą.
Z podanych poniżej proporcji wyszło ok. 40 pierogów – czyli 6-7 naprawdę sycących porcji.

049 Pierogi z kurkami i ricotta v4

Pierogi z kurkami i ricottą

Na ciasto:

  • ok. 400 g mąki + do podsypywania
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • ok. 350 g kurek
  • opakowanie ricotty
  • 1 średnia cebula
  • szczypta listków świeżego tymianku
  • sól i dużo pieprzu do smaku
  • 2 łyżki masła

Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę. Podsmażaj aż się zeszkli i dodaj wcześniej oczyszczone i drobno pokrojone grzyby. Dodaj listki tymianku, lekko posól i porządnie popierz – kurki lubią pieprz. Gdy już zmiękną, odstaw je do wystygnięcia, dodaj ricottę i wymieszaj.
W międzyczasie zagnieć ciasto na pierogi. Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli i wlej wodę – musi być niemal gorąca, lecz nie powinna parzyć w palce! Energicznie zagniataj ciasto przez kilka minut – gdy przestanie lepić się do dłoni, stanie się elastyczne i jednorodne, będzie gotowe. Musisz je wyczuć – być może trzeba będzie dodać do niego odrobinę więcej mąki lub wody. Przykryj je czystą, bawełnianą ściereczką, by nie wyschło.
Odrywaj kawałki i rozwałkowuj cienko (jeśli przylepia się do wałka lub blatu, podsyp je odrobiną mąki) na blacie lub stolnicy i szklanką lub specjalną formą wykrawaj z niego krążki. Jeśli lekko się zbiegną, możesz delikatnie rozciągnąć je w palcach. Na środek nakładaj po łyżeczce farszu z kurek i ricotty i dokładnie zlep brzegi ciasta.
Zagotuj duży garnek osolonego wrzątku. Gotuj pierogi partiami po kilka sztuk przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.
Podawaj okraszone podsmażoną na maśle cebulką lub z kwaśną śmietaną czy… sosem czosnkowym!

Pierogi możesz zamrozić – zarówno ugotowane, jak i surowe! Surowe pierogi ułóż na tacy i wstaw na kilkanaście minut to zamrażalnika, zanim trafią do docelowych pudełek czy woreczków. Dopiero lekko zmrożone porcjuj do właściwego zamrażania, dzięki temu nie posklejają się i nie rozpadną w czasie gotowania.
Często radzi się w przypadku gotowania pierogów (bądź makaronu), by do wody dodać nieco oleju czy oliwy – osobiście zgadzam się z opinią, że skutek jest tego żaden i jest to jeden z kuchennych mitów… Dlatego przy mrożeniu gotowanych pierogów lub np. kopytek, by się nie sklejały, już wyłowione z garnka spryskuję niewielką ilością oliwy w spraju (naprawdę warto wyposażyć kuchnię w buteleczki z atomizerami do oliwy i octu!). Możesz też w tym celu użyć własnych rąk – wystarczy kilka kropel oleju rozprowadzić na dłoniach i musnąć nimi każdy wystudzony pieróg – w końcu gotujemy dla siebie i we własnej kuchni, a nie w eleganckiej restauracji. 😉
Zamiast ricotty możesz użyć zmielonego twarogu.
Proporcje na ciasto na pierogi możesz zmniejszać lub zwiększać, w zależności od tego, ile pierogów chcesz zrobić. Ja wolę zrobić ich ciut więcej za jednym zamachem i zamrozić, dzięki temu jeszcze przez kilka następnych tygodni mogę się raczyć tym absolutnie cudownym specjałem polskiej kuchni. Domowe pierogi to prawdziwe niebo w gębie!

049 Pierogi z kurkami i ricotta v6

 

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)