Proste ciasto marchewkowe z kremem

Przeprowadzki są trudne. Ogrom pracy towarzyszący przeprowadzce potrafi być przytłaczający, do tego trzeba się przyzwyczaić do nowego otoczenia, w tym nowej kuchni, troszkę jeszcze obcej, inaczej zorganizowanej. Ale kiedy w całym domu zaczyna rozchodzić się zapach prawdziwego, domowego ciasta marchewkowego, wszystko to schodzi na bok, łącznie z przygnębiającą, listopadową aurą.

Ciasto marchewkowe dla niektórych może brzmieć dziwnie – no bo jak to, ciasto z marchewki? To raczej nie brzmi jak deser. A jednak każdy chyba szybko porzuca te mylne wyobrażenia, kiedy tylko poczuje aromat ciasta marchewkowego, a zakochuje się w nim zaraz po skosztowaniu pierwszego kęsa.

Pachnące, wilgotne, puszyste, rozpływające się w ustach i bardzo proste – takie właśnie jest ciasto marchewkowe.

084 Ciasto marchewkowe z kremem V2

Ciasto marchewkowe z kremem z serka

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5-2 marchewki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
Krem:
  • opakowanie serka śmietankowego typu Philadephia (150-200 g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy lub cytryny
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzyj z cukrem. Mieszając dodaj do jajek olej, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Gdy masa będzie już jednolita, wmieszaj w nią startą wcześniej marchewkę.
Ciasto wyłóż do formy – keksówki, natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Piecz ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotuj krem. Serek, cukier puder, sok  i ciepłe, miękkie masło zmiksuj razem na gładką masę. Nie przejmuj się, jeśli wyda się zbyt rzadka – stężeje w lodówce.
Wystudzone ciasto posmaruj grubą warstwą kremu z serka, posyp cytrynową lub pomarańczową skórką i wstaw do lodówki na 30-40 minut, by krem zastygł.
Smacznego!

Jeśli masz małe marchewki, zetrzyj nawet 3, jeśli są duże, wystarczy 1,5. Tkwi w niej cały sekret tego ciasta, jest dzięki niej wilgotne i używamy do jego przygotowania zdecydowanie mniej mąki.
Skoro mowa o mące, to przygotowując to ciasto użyłam pół na pół zwykłej pszennej mąki oraz mąki pełnoziarnistej, dzięki temu jest jeszcze zdrowsze.
Oryginalny przepis, który zainspirował mnie już wiele razy do przygotowania tego ciasta, zakłada całą szklankę oleju i aż półtorej szklanki cukru, ja jednak z powodzeniem zmniejszyłam te proporcje. Mimo mniejszej ilości tłuszczu ciasto dalej jest bardzo wilgotne, a szklanka cukru zdecydowanie wystarczy każdemu łasuchowi.
Używam w kuchni oleju rzepakowego, jednak do przygotowania tego ciasta słonecznikowy także będzie odpowiedni.
Do ciasta możesz dodać trochę pokruszonych orzechów włoskich, kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki czy suszoną żurawinę. Jeśli chcesz osiągnąć mocny, korzenny aromat, dodaj szczyptę mielonej gałki muszkatołowej lub odrobinę mielonego imbiru. Dzięki takim dodatkom ciasto stanie się jeszcze lepsze, jednak nawet w tej podstawowej wersji jest dla mnie idealne.
Mój krem ma większą zawartość serka, a mniejszą masła, niż w przepisie źródłowym. Bardzo nie lubię tłustych kremów, ta odrobina masła wystarczy, by krem stężał w lodówce i nie spływał z ciasta. Możesz też ciasto marchewkowe polać domowym lukrem – do pół szklanki cukru pudru dodaj 2 łyżki soku z cytryny i energicznie wmieszaj na gładką masę.

084 Ciasto marchewkowe z kremem V5

2 komentarze

  1. Już kilkakrotnie słyszałem o cieście marchewkowym ale nigdy nie miałem przyjemności go zrobić 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)