Proste szaszłyki z kurczaka

Wiosna, lato, a wraz z nimi przychodzi nie tylko czas najlepszych warzyw i owoców, ale także czas na grilla. Grillujemy zapamiętale, jak Polska długa i szeroka –  to chyba najpopularniejsza u nas forma biesiadowania. Wszechstronność tej formy przygotowywania posiłków daje ogrom możliwości, bo grillować można w zasadzie wszystko. Osobiście najbardziej lubię z grilla ryby, ale nadziane na patyczek i przetykane warzywami kawałeczki kurczaka zawsze smakują świetnie, a w dodatku są szybkie i mega proste w przygotowaniu. Do tego nieodłączny talerz warzyw w postaci surówek, sałatek i nagle grill z synonimu imprezy, staje się odpowiednikiem porządnego rodzinnego obiadu.

Skocz do przepisu

Grillowanie to bardzo popularna forma przyrządzania posiłków. Zbieramy się w gronie rodziny i znajomych, spędzamy czas na świeżym powietrzu i biesiadujemy. To fantastyczny sposób na biesiadowanie, co więcej wcale nie musimy ograniczać się do lata. Już od dłuższego czasu jestem posiadaczką elektrycznego grilla, który fantastycznie sprawdza się o każdej porze roku. I choć konserwatyści powiedzą, że to nie to samo, co pieczenie nad rozżarzonymi węglami i dymem, to jednak wygoda użytkowania i zdecydowane względy zdrowotne sprawiają, że na tradycyjnym grillu węglowym przygotowujemy jedzenie naprawdę sporadycznie.

Kiedy myślimy o grillu, zawsze pojawia się pytanie – co wrzucić na ruszt? Staramy się nie chodzić na łatwiznę i chociaż oboje z S. bardzo lubimy zwykłą kiełbasę z grilla, to świat nie kończy się dla nas na niej i na karkówce. Zdecydowanie bardziej wolimy upiec delikatne mięso z kurczaka, przygotowujemy też burgery z wołowiny oraz ryby. Ponadto zawsze staramy się, żeby grillowi towarzyszyły warzywa w postaci sałatek i surówek.

Tymczasem zapraszam na najprostsze na świecie szaszłyki z piersi z kurczaka, poprzetykane aromatyczną papryką, która upieczona na ruszcie jest wprost przepyszna, i cebulą. Delikatne, soczyste mięso doprawione tak, jak najbardziej lubisz to niezawodny hit każdego grilla. Są pyszne, a przygotowane na grillu elektrycznym w domu sprawdzą się nie tylko w sezonie. Przyrządzone zimą będą cudownym wspomnieniem szybko mijającego lata.123 Szaszlyki z grilla V2

Drukuj
Proste szaszłyki z kurczaka z papryką i cebulą
Przygotowanie
30 mins
Gotowanie
20 mins
W sumie
50 mins
 

Szybkie i proste danie z grilla.

Kategoria: Dania z kurczaka, Danie główne - z mięsem
Porcje dla: 4 osób
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 500 g filetów z piersi lub polędwiczek kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ulubiona przyprawa do grilla lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
  1. Mięso umyj i pokrój w dużą kostkę. Przełóż do miseczki, dopraw wedle uznania, dodaj odrobinę oleju, wymieszaj tak, aby przyprawy dokładnie obtoczyły wszystkie kawałeczki. Odstaw na 20-30 minut.

  2. Cebulę pokrój w grube plastry, każdy podziel na ćwiartki i porozdzielaj warstwy. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę podobnej wielkości co kurczaka.

  3. Nadziewaj na zmianę mięso, cebulę i paprykę na patyczki i piecz na rozgrzanym ruszcie grilla przez ok. 10-15 minut, obracając co kilka minut, aż szaszłyki przyrumienią się równo z każdej strony.

123 Szaszlyki z grilla + zielona salata V2

 

Jeden komentarz

  1. Pingback: Bardzo zielona sałata z awokado i cukinią – Jest Pysznie!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)