Proste szaszłyki z kurczaka

Wiosna, lato, a wraz z nimi przychodzi nie tylko czas najlepszych warzyw i owoców, ale także czas na grilla. Grillujemy zapamiętale, jak Polska długa i szeroka –  to chyba najpopularniejsza u nas forma biesiadowania. Wszechstronność tej formy przygotowywania posiłków daje ogrom możliwości, bo grillować można w zasadzie wszystko. Osobiście najbardziej lubię z grilla ryby, ale nadziane na patyczek i przetykane warzywami kawałeczki kurczaka zawsze smakują świetnie, a w dodatku są szybkie i mega proste w przygotowaniu. Do tego nieodłączny talerz warzyw w postaci surówek, sałatek i nagle grill z synonimu imprezy, staje się odpowiednikiem porządnego rodzinnego obiadu.

Grillowanie to bardzo popularna forma przyrządzania posiłków. Zbieramy się w gronie rodziny i znajomych, spędzamy czas na świeżym powietrzu i biesiadujemy. To fantastyczny sposób na biesiadowanie, co więcej wcale nie musimy ograniczać się do lata. Już od dłuższego czasu jestem posiadaczką elektrycznego grilla, który fantastycznie sprawdza się o każdej porze roku. I choć konserwatyści powiedzą, że to nie to samo, co pieczenie nad rozżarzonymi węglami i dymem, to jednak wygoda użytkowania i zdecydowane względy zdrowotne sprawiają, że na tradycyjnym grillu węglowym przygotowujemy jedzenie naprawdę sporadycznie.

Kiedy myślimy o grillu, zawsze pojawia się pytanie – co wrzucić na ruszt? Staramy się nie chodzić na łatwiznę i chociaż oboje z S. bardzo lubimy zwykłą kiełbasę z grilla, to świat nie kończy się dla nas na niej i na karkówce. Zdecydowanie bardziej wolimy upiec delikatne mięso z kurczaka, przygotowujemy też burgery z wołowiny oraz ryby. Ponadto zawsze staramy się, żeby grillowi towarzyszyły warzywa w postaci sałatek i surówek.

123 Szaszlyki z grilla V2

Tymczasem zapraszam na najprostsze na świecie szaszłyki z piersi z kurczaka, poprzetykane aromatyczną papryką, która upieczona na ruszcie jest wprost przepyszna, i cebulą. Delikatne, soczyste mięso doprawione tak, jak najbardziej lubisz to niezawodny hit każdego grilla. Są pyszne, a przygotowane na grillu elektrycznym w domu sprawdzą się nie tylko w sezonie. Przyrządzone zimą będą cudownym wspomnieniem szybko mijającego lata.

Proste szaszłyki z kurczaka z papryką i cebulą
dla 3-4 osób

  • 500 g filetów z piersi lub polędwiczek kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • ulubiona przyprawa do grilla lub mieszanka słodkiej i ostrej papryki, oregano, soli i pieprzu
  • łyżka oleju
  • patyczki do szaszłyków

Mięso umyj i pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w grube plastry, każdy podziel na ćwiartki i porozdzielaj warstwy. Z papryki wytnij gniazdo nasienne i pokrój miąższ w kostkę podobnej wielkości co kurczaka.
Mięso przełóż do miseczki, dopraw wedle uznania, dodaj odrobinę oleju, wymieszaj tak, aby przyprawy dokładnie obtoczyły wszystkie kawałeczki. Odstaw na 20-30 minut.
Po tym czasie wystarczy ponadziewać na zmianę mięso, cebulę i paprykę na patyczki i piec na rozgrzanym ruszcie grilla przez ok. 10-15 minut, obracając co kilka minut, aż szaszłyki przyrumienią się równo z każdej strony.

O czym trzeba pamiętać, kiedy zabieramy się za grillowanie?
Po pierwsze, aby nic, co pieczemy zbytnio się nie przypaliło. Choć niektórzy z nas lubią mocno wypieczone kawałki, wręcz zwęglone kawałki, to jednak trzeba pamiętać, że są one bardzo niezdrowe i pełne rakotwórczych związków. Przypaleniznę odkrawamy i nie jemy.
Jeśli mamy zamiar grillować mięso, starajmy się kupować takie, które potem doprawimy i zamarynujemy sami. Nie ufam gotowcom, pokrytym różnokolorowymi marynatami, którymi tak skutecznie kuszą nas w ostatnich latach producenci i sprzedawcy. I nie chodzi tylko o ryzyko, że mięso obficie pokryte przyprawami olejem może być drugiej świeżości, ale o samą marynatę właśnie. Niestety, zazwyczaj pełna jest polepszaczy i dodatkowych chemicznych utrwalaczy, których sami byśmy do niej nie dodali…
No i jeszcze o tym co w zasadzie wrzucamy na ruszt. Chociaż Polacy tak lubią grillować, to brakuje nam fantazji, a same biesiada zbyt często ogranicza się do całej fury tłustego mięsa wieprzowego, kiełbas i kaszanek. Grillujmy chude mięso, warzywa i owoce. No i pamiętajmy o tym, by nie pochłonąć tygodniowej porcji mięsa w czasie jednego posiłku. 
Smacznego!

123 Szaszlyki z grilla + zielona salata V2

 

Jeden komentarz

  1. Pingback: Bardzo zielona sałata z awokado i cukinią – Jest Pysznie!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)