Prosty żytnio-pszenny chleb na zakwasie

Ten przepis na chleb żytnio-pszenny to prawdziwy pewniak i ostatnio mój ulubiony. Wymaga minimalnego nakładu pracy. Przygotowywałam go już kilka razy i nigdy mnie nie zawiódł. Pyszny, lekko wilgotny w środku, idealny dla fanów żytniego pieczywa.

 Skocz do przepisu

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Nie ma lepszego, niż domowy chleb na zakwasie. Pieczywo z mąką żytnią należy do moich ulubionych – taki chleb mogę jeść codziennie i nigdy mi się nie nudzi. Żadne kanapki nie smakują tak, jak te z chleba żytniego na zakwasie!
W pieczeniu chleba jest dla mnie bardzo ważne, żeby przepisy z których korzystam były proste. Praca na etacie, liczne obowiązki  mogą zdawać się przeszkodą w domowym pieczeniu chleba, ale często są tylko wymówką. Proste chleby są równie pyszne, jak te bardziej skomplikowane, a całość pracy zamyka się w kwadransie. Reszta to tylko czas, który chleb potrzebuje, by wyrosnąć i się upiec, a tu nasz czas i uwaga ograniczone są do minimum.

Ten przepis na chleb spełnia wszystkie moje oczekiwania i został jednym z absolutnie ulubionych! Ciasto wystarczy tylko wymieszać ręcznie lub w mikserze, nie trzeba wyrabiać, a cały proces wyrastania chleba zamyka się w kilku godzinach.

Lubię proces pieczenia chleba. Dokarmianie zakwasu, niczym żyjącej istoty, która za troskę dziękuje pięknym, wyrośniętym bochnem. Ważenie i mieszanie składników. Podglądanie czy chleb wyrasta w foremce. Zapach roznoszący się w mieszkaniu. No i w końcu niecierpliwe sprawdzanie, czy w końcu wystygł, czy można już kroić.

 

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Prosty chleb żytnio-pszenny na zakwasie
Przygotowanie
15 mins
Gotowanie
45 mins
Wyrastanie
5 hrs
W sumie
6 hrs
 

prosty przepis na chleb na zakwasie bez wyrabiania

Kategoria: Pieczywo, Wypieki
Porcji: 1 bochenek
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 3-4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 350 g mąki żytniej jasnej typ 720 lub 960
  • 130 g mąki pszennej np. typ 550, 650 lub 750
  • 350 g letniej wody
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży (można pominąć)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka otrębów żytnich (opcjonalnie)
  • olej i otręby do wysypania formy
Sposób przygotowania
  1. Do dużej miski (lub misy robota kuchennego) wsyp obie mąki, sól, otręby i drożdże. Wymieszaj.

  2. Dodaj wodę i mieszaj łyżką lub łopatką przez ok 10 minut, aż wszystkie składniki połączą się na jednolite, gęste i lepkie ciasto. Ciasto będzie się rwało i tak właśnie powinno być.

    W robocie kuchennym miksuj kilka minut końcówką z mieszadłem.

  3. Odstaw przykryte lnianą lub bawełnianą ściereczką na 2-3 godziny w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Powinno podwoić swoją objętość.

  4. Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp otrębami dno i ścianki (lub zwykłą bułką tartą). Używam drobnych otrębów żytnich.

  5. Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i dociśnij lekko wilgotnymi dłońmi. Wierzch obsyp mąką lub otrębami. Nakryj ponownie ściereczką i odłóż ponownie do wyrastania na 1-2 godziny, aż chleb wyrośnie do brzegów formy (lub nieco ponad).

  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 210°C i piecz następne 35 minut.

  7. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. W razie potrzeby dopiekaj jeszcze kilka minut bez foremki.

  8. Studź na kratce, krój dopiero po całkowitym wystygnięciu - najlepiej następnego dnia.

Uwagi i porady

Przepis powstał na bazie tego wpisu
Do chleba niekiedy dodaję garść siemienia lnianego.
Aktyny zakwas to taki, który został dokarmiony 8-24 godzin wcześniej.
Czas wyrastania chleba zależy od wielu czynników - siły zakwasu, temperatury, jakości mąki itp., i może się nawet znacznie różnić od podanych przedziałów. Pracę słabego zakwasu można wzmocnić przez dodanie odrobiny drożdży, jeśli jednak pozostaje słaby od dawna, może warto rozważyć np. zmianę mąki na lepszą jakościowo.

.

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *