Puszyste pankejki z jabłkami i cynamonem

Odkąd po raz pierwszy skusiłam się przygotowanie na amerykańskich pancakes, te puszyste naleśniki na stałe wpisały się na listę moich ulubionych propozycji na niedziele śniadanie. Ta wersja jest trochę odmienna od american buttermilk pancakes. Placuszki powstały tym razem z nieco innego ciasta, wzbogaconego dodatkowo o pyszne polskie jabłka. Spróbujcie, a nawet najbardziej ponury listopadowy poranek stanie się dzięki tym pankejkom zapowiedzią pysznego dnia.

085 Pancakes z jabłkami V1

Puszyste pancakes z jabłkami i cynamonem

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1 średnie jabłko
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • do podania: miód lub syrop klonowy
  • masło lub olej do smażenia

Jabłko obierz i pokrój na drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W misce wymieszaj mokre składniki: mleko, jajko i roztopione masło. Dodaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Ciasto mieszaj łyżką lub trzepaczką, nie używaj miksera, bo ciasto nie powinno być zbyt mocno ubite. Masa powinna być dość jednolita, lecz nie musi być też idealnie gładka. Na koniec delikatnie wmieszaj jabłko.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu – nakładaj ciasto niezbyt dużymi porcjami, smaż 2-3 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się i pękać drobne pęcherzyki powietrza. Odwróć naleśnik i smaż jeszcze 1-2 minuty, aż zezłoci się z drugiej strony.
Gotowe naleśniki układaj w stosy, podawaj polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie będą smakowały także z dodatkiem innych owoców, np. bananów i bitej śmietany – to już jednak naprawdę potężna bomba kaloryczna. 🙂

Jeśli przygotowujesz większą ilość placków i nie chcesz, by wystygły, rozgrzej nieco piekarnik (50 stopni) i po usmażeniu przekładaj je do naczynia żaroodpornego w piekarniku.
Placki możesz przygotować bez jabłek, zamiast tego podaj je ze świeżymi kawałeczkami jabłka na szczycie stosiku, oprószone cynamonem i polane cudownie słodkim syropem klonowym.
Pankejki z masłem są pyszne, bo masło właśnie nadaje im wyjątkowego aromatu. Olej roślinny jest jednak mniej kaloryczny i zdrowszy. Sam wybierz, co wolisz. Jeśli chcesz, możesz z dodatku tłuszczu do ciasta zrezygnować w ogóle, także się udadzą, a zaoszczędzisz sobie trochę kalorii.

085 Pancakes z jabłkami V3

2 komentarze

  1. Niedziela a więc koniecznie placuszki na śniadanie – u mnie tak co tydzień. :))

    • Ja bym mogła tak na okrągło, ale sama byłabym wtedy też okrągła chyba 🙂 Raz na jakiś czas jednak można 🙂

      Pozdrawiam!
      Iga

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)