Bardzo lubimy burgery i nierzadko przygotowujemy je w domu. Często korzystamy z gotowych bułek do hamburgerów, ale zdarza się też, że przygotowuję bułki sama. Domowe pszenne bułeczki, mięciutkie w środku, rumiane z wierzchu są łatwe w przygotowaniu. Domowe burgery są dzięki nim jeszcze lepsze!
Jeśli tak jak my lubicie domowe burgery, koniecznie spróbujcie także domowych bułek do burgerów. Pszenne ciasto z drobnym dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na mleku i drożdżach, jest sprężyste i elastyczne, a bułeczki wychodzą idealnie delikatne i puszyste. Pachnące, złociste z wierzchu, idealne!

proste i szybkie pszenne bułeczki drożdżowe, idealne do burgerów
- 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 25 g świeżych drożdży lub ok. 7 g suszonych instant
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- sezam, czarnuszka do posypania
- 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
-
Drożdże rozetrzyj dokładnie z cukrem.
-
Mleko ogrzane do temperatury pokojowej lub podgrzane chwilę, aby było letnie (nigdy nie gorące!) wymieszaj z łyżką mąki, dodaj roztarte z cukrem drożdże i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.
-
Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, sól, oliwę, jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy lub drożdże instant. Wyrabiaj końcówką z hakiem do ciasta przez ok. 10 minut (lub dłużej, jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie), aż ciasto będzie, gładkie, sprężyste i nielepiące się.
-
Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-
Wyjmij ciasto z miski na podsypany mąką blat lub stolnicę, wyrabiaj chwilę, a potem podziel na 10 równych części. Uformuj 10 lekko spłaszczonych kulek i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
-
Na czas nagrzewania piekarnika, nakryj bułeczki czystą bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia przez około 10-20 minut.
-
Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, posyp sezamem lub czarnuszką.
-
Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 °C, aż bułeczki staną się złociste. Studź na kratce.
-
Bułeczki idealnie nadają się do burgerów, są miękkie i puszyste. Przed nałożeniem dodatków wystarczy podpiec przekrojone na pół bułki na patelni grillowej lub w piekarniku, żeby wierzch stał się lekko przypieczony i chrupiący.
Sprawdzą się też jako miękkie bułeczki śniadaniowe.
Bułki są stosunkowo szybkie do przygotowania i jeśli planujesz przyrządzenie domowych burgerów, warto upiec je np. rano tego samego dnia. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.
Drożdży instant nie trzeba aktywować poprzez przygotowanie zaczynu, wystarczy wymieszać z mąką.
.
Idealne bułki do hamburgerów.
My też bardzo lubimy burgery. Zwykle wykorzystywałam gotowe bułki, ale skoro trafiłam na Twój przepis to postanowiłam wprowadzić zmiany i wypróbować. Bułki wyszły rewelacyjne. Burgery w takim wydaniu smakowały wszystkim jeszcze bardziej. Wszyscy prosili o dokładkę. Na pewno częściej będę wykorzystywać Twój przepis 🙂