Puszyste pszenne bułki do hamburgerów

Bardzo lubimy burgery i nierzadko przygotowujemy je w domu. Często korzystamy z gotowych bułek do hamburgerów, ale zdarza się też, że przygotowuję bułki sama. Domowe pszenne bułeczki, mięciutkie w środku, rumiane z wierzchu są łatwe w przygotowaniu. Domowe burgery są dzięki nim jeszcze lepsze!

 Skocz do przepisu

Puszyste pszenne bułki do hamburgerow

Jeśli tak jak my lubicie domowe burgery, koniecznie spróbujcie także domowych bułek do burgerów. Pszenne ciasto z drobnym dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na mleku i drożdżach, jest sprężyste i elastyczne, a bułeczki wychodzą idealnie delikatne i puszyste. Pachnące, złociste z wierzchu, idealne!

Puszyste pszenne bułki do burgerów
Przygotowanie
40 mins
Gotowanie
15 mins
Wyrastanie
1 hr
W sumie
1 hr 55 mins
 

proste i szybkie pszenne bułeczki drożdżowe, idealne do burgerów

Kategoria: Pieczywo, Wypieki
Porcji: 10 bułek
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do zaczynu
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 25 g świeżych drożdży lub ok. 7 g suszonych instant
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam, czarnuszka do posypania
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania
Zaczyn ze świeżych drożdży
  1. Drożdże rozetrzyj dokładnie z cukrem.

  2. Mleko ogrzane do temperatury pokojowej lub podgrzane chwilę, aby było letnie (nigdy nie gorące!) wymieszaj z łyżką mąki, dodaj roztarte z cukrem drożdże i odstaw na 5 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto
  1. Do misy robota kuchennego dodaj mąkę, sól, oliwę, jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy lub drożdże instant. Wyrabiaj końcówką z hakiem do ciasta przez ok. 10 minut (lub dłużej, jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie), aż ciasto będzie, gładkie, sprężyste i nielepiące się.

  2. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  3. Wyjmij ciasto z miski na podsypany mąką blat lub stolnicę, wyrabiaj chwilę, a potem podziel na 10 równych części. Uformuj 10 lekko spłaszczonych kulek i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.

  4. Na czas nagrzewania piekarnika, nakryj bułeczki czystą bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia przez około 10-20 minut.

  5. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem, posyp sezamem lub czarnuszką.

  6. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 200 °C, aż bułeczki staną się złociste. Studź na kratce.

Jak podawać bułki
  1. Bułeczki idealnie nadają się do burgerów, są miękkie i puszyste. Przed nałożeniem dodatków wystarczy podpiec przekrojone na pół bułki na patelni grillowej lub w piekarniku, żeby wierzch stał się lekko przypieczony i chrupiący.

    Sprawdzą się też jako miękkie bułeczki śniadaniowe.

Uwagi i porady

Bułki są stosunkowo szybkie do przygotowania i jeśli planujesz przyrządzenie domowych burgerów, warto upiec je np. rano tego samego dnia. Najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.
Drożdży instant nie trzeba aktywować poprzez przygotowanie zaczynu, wystarczy wymieszać z mąką. 

.

Puszyste pszenne bułki do hamburgerów

Bułeczki po wyrośnięciu tuż przed włożeniem do piekarnika

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)