Quiche z pomidorami

Sierpień nieubłaganie dobiega końca. Za oknami już aura późnego lata, powietrze coraz chłodniejsze, coraz wcześniej zapada zmrok. Wciąż jest jednak pięknie, a rynki i bazary kuszą ogromem warzyw i owoców. Milej się też gotuje, nawet piekarnik można włączyć bez narażania się na ugotowanie żywcem w rozpalonej do czerwoności kuchni. Korzystając z tych okoliczności przyrody zapraszam na mocno pomidorową tartę.

050 Tarta z pomidorami V2

Quiche (czyt.: kisz), czyli rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem zalanym masą śmietanowo-jajeczną, swoje początki w tradycji kulinarnej ma bardzo odległe. Choć kojarzy się go głównie z kuchnią francuską, to podobne danie znali także Niemcy i Anglicy, i to już w XIV wieku. Quiche to świetne danie, które daje niezliczoną ilość możliwości i kombinacji smakowych – w zależności od tego, co lubimy i na co mamy ochotę.

A skoro wciąż jeszcze można się cieszyć wybornymi polskimi pomidorami, to warto z tego skorzystać. Pomidory, bazylia, czosnek i mozarella to połączenie idealne. Smacznego!

050 Tarta z pomidorami V1

Quiche z pomidorami

  • arkusz gotowego (lub własnej roboty) ciasta francuskiego
  • 5-6 średniej wielkości pomidorów
  • kilka listków bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • mozarella
  • 2-3 jaja
  • 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry, a następnie usuń gniazda nasiennie, tak aby został tylko miąższ. Pokrój go w mniejsze cząstki. Dodaj do nich kilka listków świeżej bazylii oraz posiekany drobno czosnek i odstaw przynajmniej na kilkanaście minut.
Jaja i śmietanę rozkłóć na jednolitą masę, posól i popierz do smaku, dodaj pokrojoną na kawałeczki lub startą mozarellę.
Ciastem wylep formę do tarty wraz z brzegami, ponakłuwaj je widelcem w wielu miejscach. Na ciasto wyłóż pomidory, a następnie na całą powierzchnię tarty wylej równomiernie masę jajeczną z mozarellą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut – będzie gotowa, gdy wierzch lekko się zrumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło.

Jak zawsze podany czas pieczenia jest orientacyjny – mój starożytny piekarnik nie ma nawet termometru i wszystko w nim piecze się na oko.

050 Tarta z pomidorami V5

050 Tarta z pomidorami V7

Amore pomodori!

3 komentarze

  1. Fantastycznie się prezentuje. Pomidory z mozzarellą i ciastem francuskim – niebo w gębie.

  2. Bardzo miły dla oka francusko-włoski mariaż smaków 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)