Quiche z pomidorami

Sierpień nieubłaganie dobiega końca. Za oknami już aura późnego lata, powietrze coraz chłodniejsze, coraz wcześniej zapada zmrok. Wciąż jest jednak pięknie, a rynki i bazary kuszą ogromem warzyw i owoców. Milej się też gotuje, nawet piekarnik można włączyć bez narażania się na ugotowanie żywcem w rozpalonej do czerwoności kuchni. Korzystając z tych okoliczności przyrody zapraszam na mocno pomidorową tartę.

050 Tarta z pomidorami V2

Quiche (czyt.: kisz), czyli rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem zalanym masą śmietanowo-jajeczną, swoje początki w tradycji kulinarnej ma bardzo odległe. Choć kojarzy się go głównie z kuchnią francuską, to podobne danie znali także Niemcy i Anglicy, i to już w XIV wieku. Quiche to świetne danie, które daje niezliczoną ilość możliwości i kombinacji smakowych – w zależności od tego, co lubimy i na co mamy ochotę.

A skoro wciąż jeszcze można się cieszyć wybornymi polskimi pomidorami, to warto z tego skorzystać. Pomidory, bazylia, czosnek i mozarella to połączenie idealne. Smacznego!

050 Tarta z pomidorami V1

Quiche z pomidorami

  • arkusz gotowego (lub własnej roboty) ciasta francuskiego
  • 5-6 średniej wielkości pomidorów
  • kilka listków bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • mozarella
  • 2-3 jaja
  • 2-3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skóry, a następnie usuń gniazda nasiennie, tak aby został tylko miąższ. Pokrój go w mniejsze cząstki. Dodaj do nich kilka listków świeżej bazylii oraz posiekany drobno czosnek i odstaw przynajmniej na kilkanaście minut.
Jaja i śmietanę rozkłóć na jednolitą masę, posól i popierz do smaku, dodaj pokrojoną na kawałeczki lub startą mozarellę.
Ciastem wylep formę do tarty wraz z brzegami, ponakłuwaj je widelcem w wielu miejscach. Na ciasto wyłóż pomidory, a następnie na całą powierzchnię tarty wylej równomiernie masę jajeczną z mozarellą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 minut – będzie gotowa, gdy wierzch lekko się zrumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło.

Jak zawsze podany czas pieczenia jest orientacyjny – mój starożytny piekarnik nie ma nawet termometru i wszystko w nim piecze się na oko.

050 Tarta z pomidorami V5

050 Tarta z pomidorami V7

Amore pomodori!

Quiche z pomidorami
Oceń

4 komentarze

  1. Witam! Mam takie pytanie, ponieważ mam dziś w planach wypróbować Pani przepis.. W wielu przepisach można znaleźć punkt, że ciasto wpierw najlepiej ‚przedpiec’, u Pani od razu na ciasto kładzie się farsz. Cały czas się zastanawiam czy ciasto lepiej włożyć wcześniej do piekarnik czy na pewno wyjdzie, kiedy od razu ułoży się farsz na surowym cieście.

  2. Bardzo miły dla oka francusko-włoski mariaż smaków 🙂

  3. Fantastycznie się prezentuje. Pomidory z mozzarellą i ciastem francuskim – niebo w gębie.

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)