blog kulinarny z przepisami

Ryż na mleku kokosowym z truskawkami

Ryż z truskawkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wracam do niego co roku, jak tylko pojawiają się truskawki. Tym razem postanowiłam nieco urozmaicić mój ulubiony, całkiem zwyczajny ryż z truskawkami, przygotowując ryż na mleku kokosowym.

Ryż na mleku kokosowym z truskawkami

Ryż z truskawkamina stałe gości w moim menu. To dla mnie pozycja obowiązkowa każdego roku, zaraz po truskawkach ze śmietaną. Zajadam się nim bezwstydnie, na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Pora nie ma znaczenia.
To co ma znaczenie to smak, prostota i sentyment, błogość, jaką wywołuje coś tak prostego i pysznego zarazem.

Ryż na mleku kokosowym

Na przygotowanie ryżu z truskawkami każdy ma swoje własne sposoby. Zazwyczaj po prostu gotuję zwykły biały ryż i po prostu podaję z gniecionymi truskawkami. Ale czasem mam ochotę lekko poeksperymentować, sprawdzić inne sposoby i przepisy. Bo nawet najprostsze ulubione danie można czasem nieco podkręcić, by poznać je na nowo. W innym wcieleniu. I to jest w gotowaniu wspaniałe!

Zobacz też inne przepisy z truskawkami

Ryż na mleku kokosowym jest delikatny i aromatyczny. Zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Może to być na przykład ryż arborio czy ryż carolino. Taki ryż ma drobne, kragłe ziarenka i więcej skrobii. Możesz jednak użyć zwykłego białego ryżu.
Też będzie wspaniale.
No i truskawki – zgniatam je widelcem, gdy są miękkie. Twardsze odmiany, które są jędrniejsze i nie chcą poddać się widelcowi, miksuję krótko blenderem. Niedokładnie, tak aby wciąż miały swoją truskawkową strukturę. Tak lubię najbardziej. Jeśli wolisz – zmiksuj truskawki na gładki truskawkowy mus. Bo tu nie ma twardych zasad, a przepis to jedynie inspiracja. 🍓

Czas gotowania 30 min W sumie 30 mins Porcje: 4

Opis

Ryż ugotowany na mleku kokosowym z dodatkiem świeżych, gniecionych truskawek - idealny na deser lub podwieczorek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż wypłucz porządnie pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka ustawionego na średnim ogniu. Podprażaj chwilkę, mieszając. Dolej odmierzone mleko kokosowe i wodę, dodaj cukier i sól, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż ryż wchłonie więszość płynu. 
    Jeśli płyn zredukuje się wcześniej, dolej nieco więcej wody lub mleka.
    Odstaw na 10-15 minut pod przykryciem.

    Ryż nie musi być idealnie miękki po ugotowaniu - wystarczy aldente. Dojdzie, odstawiony na kilkanaście minut pod przykryciem.
  2. Umyte i obrane z szypułek truskawki rozgnieć widelcem lub za pomocą blendera (zostaw kilka do dekoracji).

  3. Wyłóż zmiksowane owoce do miseczek lub salaterek, dodaj ryż, udekoruj listkami mięty.

Notatki

Możesz zmiksować owoce na gładku mus. Ja wolę owoce rozgniecione widelcem. Podobny efekt uzyskasz też blederem, misując je krótko.
Ryż nakładałam łyżką-gałkownicą do lodów.
Smakuje wspaniale zarówno na zimno, jak i kiedy ryż jest jeszcze ciepły.

Tagi: ryż z truskawkami, ryż na mleku kokosowym, truskawki, przepis na ryż na mleku kokosowym

Zobacz też...