blog kulinarny z przepisami

Zupa krem z kalafiora z serem cheddar i curry

Zupa krem z kalafiora dodatkiem sera cheddar i curry to pyszny sposób na kalafiora. Podana z domowymi, chrupiącymi grzankami pachnącmi czosnkiem, zapieczonymi z serem, które są świetnym uzupełnieniem zupy, rozgrzeje i nasyci.

Zupa krem z kalafiora z cheddarem i curry

Smaczna, delikatna zupa krem z kalafiora, ze smakiem podkręconym dodatkiem aromatycznego, ostrego sera cheddar i przyprawy curry jest prosta w przygotowaniu i szybka.

Jak ugotować zupę krem z kalafiora?

Wystarczy zeszklić na oliwie posiekaną cebulę, dodać bulion, na przykład domowy bulion warzywno drobiowy, i mleko, różyczki kalafiora i doprawić lekko curry. Gdy kalafior ugotuje się do miękkości, miksuję zupę na gładko blenderem. Dodaję starty ser i mieszam dokładnie aż się roztopi, gotując na małym ogniu.

Gotująca się zupa nie potrzebuje większego nadzoru, więc w międzyczasie przyrządzam grzanki bułkę lub bagietkę (to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa) nacieram oliwą z dodatkiem wyciśniętego czosnku, grilluję na patelni aż się zezłoci, posypuję serem i podpiekam do zezłocenia się drugiej strony.

Więcej o kalafiorze i kremowej kalafiorowej z curry możesz przeczytać na blogu. Lub po prostu przejdź niżej prosto do przepisu!

Smacznego!

Zupa krem z kalafiora z serem cheddar i curry

Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min W sumie 20 mins Porcje: 4

Opis

Kremowa zupaz kalafiora z dodatkiem przyprawy curry i serra cheddar  z chrupiącymi, serowymi grzankami.

Składniki

Zupa

Grzanki z cheddarem

Przygotowanie

Krem z kalafiora

  1. W średnim garnku rozgrzej łyżkę lub dwie oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę – nie musisz siekać jej drobno, na koniec i tak zupę trzeba zmiksować.

  2. Dodaj pół łyżeczki curry, wymieszaj, a następnie dodaj podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora. Dolej bulion oraz mleko. Gotuj na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki (ok. 10 minut),

  3. Gdy kalafior będzie miękki, zdejmij garnek z gazu i za pomocą blendera zmiksuj jego zawartość na delikatny krem. Jeśli zupa jest za gęsta możesz dodać niej trochę wody. Postaw garnek z powrotem na małym gazie, wmieszaj dokładnie starty cheddar, posól i popieprz do smaku.

    Krem z kalafiora podawaj gorący, z przygotowanymi wcześniej grzankami.

Grzanki z cheddarem

  1. Połącz ze sobą łyżkę oliwy, dużą szczyptę curry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Bułkę pokrój na kromki.

  2. Posmaruj każdą z kromek mieszanką oliwy z przyprawami i ułóż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej stroną z przyprawami. Kiedy będą już podpieczone, przewróć je, a na wierzchu połóż odrobinę startego sera. Podpiekaj, aż ser zacznie się lekko roztapiać.

Notatki

Zupę możesz podać także z podsmażonymi na chrupko kawałeczkami dojrzewającej szynki lub chudego boczku, a zamiast grzanek możesz podać po prostu świeże pieczywo z masłem. Te grzanki są jednak przepyszne i doskonale uzupełniają smak zupy.

Tagi: zupa, zupa kalafiorowa, zupa krem z kalafiora, kalafior

Zobacz też...