Risotto cytrynowe z kurczakiem i groszkiem

Pachnące latem danie w środku zimy? Nie ma nie prostszego i skuteczniejszego na zimową chandrę niż kulinarna podróż w słoneczne rejony. Zabiorę Was tam z kremowym, delikatnym risotto obezwładniającym nutami rozmarynu i cytryny w towarzystwie pożywnej piersi z kurczaka i zielonego groszku. Czy muszę dwa razy zapraszać?

119 Risotto cytrynowen z kurczakiem i groszkiem V4

Ta wersja risotto powstała z nagłej potrzeby doświadczenia słońca! W środku zimy niczego mi tak nie brakuje, jak ogrzewającego ziemię i moje serce blasku. Nieśmiałe zimowe słońce chowa się jednak za chmurami o wiele za często jak na mój gust. Muszę przyznać, że jestem już zmęczona zimą, wczesnymi wieczorami i z dziecięcą niemal radością przyjmuję fakt, że wychodząc z pracy w końcu mogę złapać ostatnie promienie dnia. Już wkrótce przyjdzie wiosna!

To delikatne w konsystencji cytrynowe risotto z kurczakiem i groszkiem to świetna propozycja na obiad, który swoim smakiem i aromatem zawiedzie nas w podróż pełną słońca i lekkości lata. Dodatek rozmaryny i skórki cytrynowej czyni je przy tym wyrazistym, a dodatek piersi z kurczaka sprawia, że może stanowić pełnowartościowe danie, a nie jedynie przystawkę. 

119 Risotto cytrynowen z kurczakiem i groszkiem V3

Cytrynowe risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem
dla 2 głodnych osób

  • 1 filiżanka ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 filiżanki mrożonego groszku
  • ok. 700 ml domowego bulionu
  • 1 lampka białego, wytrawnego wina (i druga do wypicia w trakcie gotowania)
  • 1/2 dużej lub 1 mała cebula
  • ok 1 x 1 cm skórki z cytryny
  • niewielka gałązka świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • 2 łyżki startego twardego dojrzewającego sera, np. parmezanu
  • opcjonalnie odrobina masła

Wyszoruj porządnie cytrynę i zetnij z niej kawałek skórki, potnij go na cienkie paseczki. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Mięso umyj i oczyść z błon, następnie pokrój w niedużą kostkę, lekko posól i popieprz.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy i podsmaż mięso z kurczaka, aż zacznie się lekko zezłacać. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na bok.
W garnku rozgrzej ok. 3 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj ryż i wymieszaj dokładnie tak, aby każde ziarenko było pokryte oliwą – podsmażaj ryż ok. 1-2 minuty, aż staną się szkliste. Zmniejsz ogień i dolej do ryżu wino. Dodaj gałązkę rozmarynu i kilka wiórków ze skórki cytrynowej.
Gdy ryż wypije wino pora na bulion – dolewaj go niewielkimi porcjami (łyżką do nalewania zupy) stopniowo, każdą kolejną dopiero kiedy ryż wchłonie poprzednią. Risotto musi się gotować niespiesznie, powoli. Po około 12 minutach gotowania dodaj podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka i mrożony groszek. Wmieszaj składniki w ryż, w razie konieczności dolej jeszcze ostatnią porcję bulionu. Na sam koniec dodaj starty ser i opcjonalnie odrobinę masła, wmieszaj dokładnie w risotto, jeśli jest taka potrzeba – posól do smaku, wyłącz gaz pod kuchenką, przykryj garnek pokrywką i odstaw na ok. 5 minut, by danie odpoczęło.
Podawaj gorące – risotto najsmaczniejsze jest zaraz po przygotowaniu, ozdobione kawałkiem gałązki rozmarynu i cytrynową skórką. Będzie wspaniale smakować z lampką wina, na którym się gotowało.

Idealne risotto ma kremową konsystencję, ziarenka ryżu są miękkie z wierzchu, ale nie rozgotowane. Warto do przygotowania risotto użyć odpowiedniego ryżu – np. odmiany arborio, małych okrągłych ziarenek z większą zawartością skrobi, dzięki której risotto wychodzi idealne. Tej kremowości nie osiągnie się używając zwykłego długoziarnistego, białego ryżu. Na szczęście dziś już niemal wszędzie da się kupić ryż odpowiedniej odmiany i wcale nie trzeba wydawać na niego fortuny!
Niech ci nie przyjdzie do głowy używać rosołowych kostek i innych wynalazków. Otrzymasz danie cuchnące glutaminianem sodu i słone. Risotto czerpie swój smak z bogactwa bulionu. Ugotuj porządny gar domowego rosołu, podziel go na porcje i zamróź – możesz przechowywać zamrożony bulion do 3 miesięcy, ale zapewniam cię, że wykorzystasz go znacznie szybciej. Jest cudowną, aromatyczną bazą do zup, sosów i risotto właśnie, dzięki czemu jesz smacznie i zdrowo.

Risotto cytrynowe z kurczakiem i groszkiem
Oceń

2 komentarze

  1. Zaminielam kurczaka na wedzonego lososia- pyszne !

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)