Risotto z figami, szynką i gorgonzolą

Figi to już u mnie stały punkt jesieni w kuchni. Bardzo je polubiłam za ich delikatny, miękki miąższ, lekką słodycz i to, że świetnie smakują zarówno na słodko, jak i w towarzystwie wytrawnych dodatków.

Świeże figi są u nas dostępne bardzo krótko, zaledwie przez kilka tygodni. Bardzo żałuję, że to nie są nasze owoce. Mogę sobie tylko wyobrazić, jak wiele smaku tracą podczas podróży do Polski. Niestety nie było mi dane jeść ich tam, gdzie zrywa się je prosto z drzew.
Figi są znane i cenione przez ludzkość za swoje właściwości odżywcze i łatwość przechowywania od tysiącleci, to jedna z pierwszych roślin udomowionych przez człowieka. Zarówno świeże figi, jak i suszone, są ponadto bardzo zdrowe, bogate w wapń – 100 g suszonych fig ma go tyle, co szklanka mleka – fosfor i żelazo oraz cały szereg witamin.

Większość Polaków zna te wdzięczne fioletowe owoce tylko suszone i zauważyłam, że niektórzy widząc świeże figi w sklepie trochę za bardzo się ich boją. Bez obaw, jeśli jeszcze nie próbowaliście fig, to wierzcie, naprawdę warto mile się nimi zaskoczyć. 🙂
A jeśli już daliście się skusić i teraz zastanawiacie się jak wykorzystać świeże figi w kuchni, skorzystajcie z tego lub innych przepisów, jakie udało mi się w ostatnich latach przetestować.

078 Risotto z figami V2

Risotto z figami, szynką i gorgonzolą
dla 2 głodomorów

  • 1 filiżanka ryżu do risotto, np. arborio
  • 1 mała cebula
  • ok. 700 ml bulionu
  • 1 lampka białego, wytrawnego wina
  • 4-5 świeżych fig
  • 4-5 plasterków szynki długo dojrzewającej
  • 100-150 g sera z niebieską pleśniowego, np. gorgonzoli
  • oliwa
  • łyżka masła
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę i podsmażona

Cebulę drobno posiekaj, figi pokrój na ósemki, szynkę porwij w palcach na mniejsze kawałki lub pokrój w paski.
W garnku rozgrzej trochę oliwy i zeszklij cebulę, następnie dodaj ryż i wymieszaj tak, aby wszystkie ziarenka były dokładnie pokryte oliwa i podsmażaj chwilę. Ustaw ogień na średni, dolej lampkę wina i dodaj do ryżu małą gałązkę rozmarynu (lub dużą szczyptę suszonego), który nada potrawie aromatu. Gdy płyn odparuje, dolewaj niewielkimi porcjami bulion – każdą kolejną dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Po około 12-15 minutach takiego leniwego gotowania, gdy ryż zacznie być już miękki, dodaj szynkę, figi (zostaw kawałeczek lub dwa do dekoracji) oraz podsmażonego kurczaka, jeśli chcesz wykorzystać ten dodatek, delikatnie wmieszaj i gotuj jeszcze przez 3-5 minut, aż ryż będzie gotowy. Na sam koniec, już po wyłączeniu gazu, dodaj łyżkę masła i pokruszoną gorgonzolę, wymieszaj i odstaw garnek na 5 minut pod przykryciem, by risotto doszło, na wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Podawaj ciepłe, udekorowane kawałeczkiem świeżej figi i rozmarynem.

Risotto idealne powinno mieć półpłynną, kremową konsystencję, lecz ziarna nie mogą być rozgotowane. Powinny być miękkie, a w środku stawiać lekki opór zębom. By uzyskać taki efekt potrzeba dobrego ryżu do risotto o dużej zawartości skrobi, np. arborio, który jest już powszechnie dostępny w naszych sklepach, a także wypracować sobie odpowiednie tempo gotowania. Nie zniechęcaj się, jeśli nie wyjdzie idealne za pierwszym razem, potrzebowałem kilku prób, zanim byłam całkowicie zadowolona z efektu, 🙂 a i tak każde kolejne jest lepsze!
Nie przejmuj się jeśli zostanie Ci trochę bulionu, podana przeze mnie ilość jest z zapasem, w zależności od rodzaju ryżu ilość płynu potrzebna do gotowania może się nieznacznie różnić. Domowy, aromatyczny bulion najlepiej przygotować samemu, to właśnie niemu risotto zawdzięcza swój bogaty smak. Gotuję go zawsze w większych ilościach, zamrażam, a potem wykorzystuję do zup, sosów i właśnie risotto.
Mięso z kurczaka dodałam poza oryginalną koncepcją tego risotto, gdybym gotowała tylko dla siebie, pominęłabym ten krok, jednak uznałam, że On mógłby uznać je za zbyt mało pożywne. Pierś pokroiłam, doprawiłam jedynie oliwą, solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu, a następnie lekko podsmażyłam. Nie kłóciła się z pozostałymi smakami i była dobrym uzupełnieniem tego dania, w sam raz dla głodomorów-mięsożerców.
Użyłam hiszpańskiej szynki serrano, ale możesz użyć innej dojrzewającej szynki, np. parmeńskiej czy szwarcwaldzkiej. Także lazur lub inny ser z niebieską pleśnią powinny poradzić sobie w tym przepisie. Ja użyłam sera blue z popularnej sieci dyskontów, jest bardzo smaczny i w przystępnej cenie.
Smacznego!

078 Risotto z figami V1

078 Risotto z figami V3

3 komentarze

  1. Kiedyś też się świeżych fig trochę bałam, ale odkąd poznałam je bliżej, zakochałam się. Są pyszne!

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)