Risotto z grillowanym bakłażanem i pomidorami

Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszym stole. Zwykle jest dodatkiem do dania głównego; basmati towarzyszy aromatycznemu curry, jaśminowy doprawionemu sosem sojowym i imbirem łososiowi, a ten zwyczajny gęstej zupie pomidorowej. Czasem jednak ryż to nie tylko dodatek, a podstawa całego dania – jak we włoskim risotto. Kremowe i jednocześnie jędrne ziarenka ugotowane na aromatycznym winie i domowym bulionie z najróżniejszymi dodatkami to genialny sposób na ryż. Dziś zapraszam na delikatne risotto z pomidorami i grillowanym bakłażanem.

096 Risotto z grillowanym bakłażanem i  pomidorami V4

Należę do tej grupy ludzi, dla których mięso nie jest obowiązkowym punktem każdego obiadu. Jeśli jest, odpowiednio przyrządzone, zjem je ze smakiem, jeśli jednak brakuje go w menu, nie będę rozpaczać. Nie jadam go codziennie, ale nie planuję dni bez mięsa – działam raczej spontanicznie, a bywają tygodnie, gdy większość moich dni jest raczej bezmięsnych. Daleko mi do wegetarianizmu – choć bardzo ten nurt szanuję i nie potrafię zrozumieć tej dość powszechnej niechęci dla osób, które wybrały ten styl życia – ale każdemu polecam od czasu do czasu wyeliminować ze swojej diety produkty mięsne. Jeden dzień w tygodniu zarezerwujmy na menu bez mięsa, warto! Dla zdrowia i lepszego samopoczucia!

Risotto z pomidorami i grillowanym bakłażanem
dla dwóch głodnych osób

  • 1 mały lub połowa średniego bakłażana
  • 2 pomidory
  • 1 filiżanka ryżu do risotto, np. arborio
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • lampka białego wytrawnego wina
  • ok. 700-800 ml bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • szczypta ziół prowansalskich
  • łyżka masła
  • starty ser dojrzewający, np. parmezan

Zacznij od przygotowania bakłażana i pomidorów. Bakłażana pokrój na plasterki lub półplasterki o grubości ok. 0,5 cm. Posyp dość obficie solą i odstaw na ok. 10-15 minut, a następnie osusz plastry papierowym ręcznikiem – ten zabieg pozwoli pozbyć się z bakłażana ewentualnej goryczki. Oprósz plastry bakłażana świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi, delikatnie skrop oliwą.
W międzyczasie zagotuj wodę. Natnij delikatnie skórkę na spodzie pomidorów ostrym końcem noża i na ok. 30 sekund włóż do wrzątku, a następnie zdejmij z nich skórkę. Pokrój w niezbyt grubą kostkę, usuwając wodniste części z pestkami. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek.
Rozgrzej patelnię grillową (lub zwykłą) i piecz na niej plastry bakłażana przez około 2-3 minuty, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione. Nie dodawaj zbyt dużo oliwy, bo bakłażan chłonie tłuszcz jak gąbka. Gotowego bakłażana odłóż na bok.
W rondelku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj, tak aby każde ziarenko dokładnie oblepiło się oliwą. Podsmażaj przez chwilę ziarna, po czym wlej do ryżu wino. Zmniejsz nieco ogień, bo risotto powinno gotować się raczej niespiesznie. Gdy ryż wchłonie płyn dodaj porcję bulionu – kolejną także dopiero gdy poprzednią wchłonie ryż. Gotuj w ten sposób jeszcze około 12-15 minut. Gdy ryż będzie już dość miękki, dodaj wcześniej przygotowanego pomidora orz grillowane plasterki bakłażana i wmieszaj delikatnie wraz z ostatnią porcją bulionu. Gotuj jeszcze chwilę, aż ryż wypije płyn i wyłącz gaz pod garnkiem. Wmieszaj w risotto łyżkę masła i 1-2 łyżki startego sera, przykryj pokrywką, posól i popieprz do smaku i odstaw na kilka minut.
Podawaj od razu posypane odrobiną sera, udekorowane np. listkami tymianku.

Risotto idealne ma kremową konsystencję, ale ziarna pozostają al dente – miękkie z zewnątrz, lecz lekko stawiające opór zębom. Warto przygotować je z odpowiedniego gatunku ryżu, np. arborio. Jego okrągłe ziarenka mają więcej skrobi niż zwykły biały ryż długoziarnisty, dzięki czemu łatwiej uzyskać kremowość dania.
Zamiast świeżych pomidorów, możesz użyć krojonych pomidorów z puszki – odsącz je jednak z soku przed dodaniem do risotta, w przeciwnym wypadku wyjdzie ci raczej zupa ryżowo-pomidorowa. Możesz także podobne risotto przygotować z suszonymi pomidorami.
Zawsze mam w zamrażalniku poporcjowany domowy bulion. Jego smak nie może się równać z żadnymi  kostkami, które składają się z głównie z soli, glutaminianu sodu, mikroskopijnych ilości warzyw, ziół i tłuszczu – paskudztwo! Wyjątkowość i bogactwo smaku risotta bierze się z wyjątkowości i bogactwa bulionu, na jakim jest gotowane. Przy okazji gotowania niedzielnego rosołu odlej trochę płynu i wstaw do zamrażalnika – możesz go w ten sposób przechowywać do trzech miesięcy i wykorzystać w dowolnym momencie nie tylko do risotta, ale również jako bazę do wszelkich zup i sosów.
Jeśli masz ochotę na mięsną wkładkę, razem z warzywami dodaj do risotta trochę pokrojonej w kostkę i podsmażonej z ziołami piersi z kurczaka.

096 Risotto z grillowanym bakłażanem i  pomidorami V3

3 komentarze

  1. Mniam, wygląda pysznie!
    Uwielbiam dania z ryżem, także napewno wypróbuję ten przepis 🙂

  2. Właśnie zajadam się ristotto przygotowane na podstawie przepisu – przepyszne! Dziękuję za inspirację.

    • Dzień dobry Iwono 🙂
      Proszę bardzo, polecam się na przyszłość. Jest mi ogromnie miło, że Ci smakowało!
      Pozdrawiam
      Iga

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)