Sałatka caprese z pomarańczowych pomidorów

Sałatka caprese to symbol Włoch na talerzu. Zieleń bazylii, biel mozarelli i soczysta czerwień pomidorów tworzą apetyczną włoską flagę. I chociaż symbolika tych barw jest aż nadto wyraźna, to warto czasem klasykę podać w nieco niestandardowy sposób, by zaskoczyć gości lub po prostu po to, by samemu nacieszyć swoje oczy.

 Skocz do przepisu

 

080 Salatka caprese2 V3

Sałatka caprese z pomarańczowych pomidorów i fioletowej bazylii, podana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi cieszy wszystkie zmysły. Miła dla oka, pełna składników o różnej fakturze, wybornie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dbajcie o swoje zmysły podczas przygotowania i jedzenia posiłków, tylko w ten sposób można się prawdziwie delektować i cieszyć nawet najprostszym daniem.

 

Sałatka caprese z pomarańczowych pomidorów
Przygotowanie
10 mins
W sumie
10 mins
 

tradycyjna włoska sałatka w innym wydaniu

Kategoria: Przystawka, Sałatki i surówki
Kuchnia: włoska
Porcji: 2 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 pomarańczowy pomidor
  • 1 opakowanie sera mozzarella (ok. 125 g)
  • liście świeżej fioletowej bazylii
  • oliwa
  • grzanki z bagietki skropione oliwą i natarte czosnkiem
Sposób przygotowania
  1. Plastry pomidora, mozzarelli oraz liście bazylii układaj naprzemiennie na talerzu.

  2. Skrop oliwą z oliwek, odstaw na kilka minut.

  3. Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem, np. pszenną bagietką, ciabattą itp.

.

080 Salatka caprese2 V6

 

080 Salatka caprese2 V5

 

Jeden komentarz

  1. Pięknie wygląda ta sałatka! Takie kolory zawsze w zimowym czasie mnie zachwycają 🙂 z pewnością jest też przepyszna 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)