Sałatka caprese to symbol Włoch na talerzu. Zieleń bazylii, biel mozarelli i soczysta czerwień pomidorów tworzą apetyczną włoską flagę. I chociaż symbolika tych barw jest aż nadto wyraźna, to warto czasem klasykę podać w nieco niestandardowy sposób, by zaskoczyć gości lub po prostu po to, by samemu nacieszyć swoje oczy.
Sałatka caprese z pomarańczowych pomidorów i fioletowej bazylii, podana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi cieszy wszystkie zmysły. Miła dla oka, pełna składników o różnej fakturze, wybornie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dbajcie o swoje zmysły podczas przygotowania i jedzenia posiłków, tylko w ten sposób można się prawdziwie delektować i cieszyć nawet najprostszym daniem.

tradycyjna włoska sałatka w innym wydaniu
- 1 pomarańczowy pomidor
- 1 opakowanie sera mozzarella (ok. 125 g)
- liście świeżej fioletowej bazylii
- oliwa
- grzanki z bagietki skropione oliwą i natarte czosnkiem
-
Plastry pomidora, mozzarelli oraz liście bazylii układaj naprzemiennie na talerzu.
-
Skrop oliwą z oliwek, odstaw na kilka minut.
-
Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem, np. pszenną bagietką, ciabattą itp.
.
Pięknie wygląda ta sałatka! Takie kolory zawsze w zimowym czasie mnie zachwycają 🙂 z pewnością jest też przepyszna 🙂