Sałatka Caprese

Najlepsze rzeczy bywają jednocześnie najprostszymi.
Podobnie jest z klasyczną włoską sałatką Caprese. Plastry pomidora i sera mozarella ułożone naprzemiennie i przybrane zielonymi listkami świeżej bazylii, skropione oliwą z oliwek, stanowią rewelacyjną propozycję na… posiłek o każdej porze dnia.

Czy może być coś mniej skomplikowanego?

Sałatka Caprese

  • dojrzały w słońcu pomidor
  • opakowanie sera mozarella (ok. 125g)
  • garść liści świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek

Plastry pomidora, mozarelli oraz liście bazylii układaj naprzemiennie  na talerzu. Skrop oliwą z oliwek, odstaw na kilka minut. W międzyczasie pokrój świeże pieczywo – przyda się, aby wybierać oliwę pozostałą na talerzu…

Kolory Caprese symbolizują włoską flagę.
Pamiętaj o tym, by do sałatek używać prawdziwej, dobrej jakości oliwy z oliwek. Koniecznie Extra Vergine. Istotny jest także kolor butelki – ciemne szkło chroni olej przed niekorzystnym działaniem światła.

Śniadanie do łóżka? 🙂

Sałatka Caprese
Oceń

2 komentarze

  1. Pingback: Ragù alla bolognese – prawdziwy sos boloński do makaronu | Jest Pysznie!

  2. Jedna z najlepszych sałatek 🙂 U mnie też się często pojawia na stole 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)