Sałatka Caprese

Najlepsze rzeczy bywają jednocześnie najprostszymi.
Podobnie jest z klasyczną włoską sałatką Caprese. Plastry pomidora i sera mozzarella ułożone naprzemiennie i przybrane zielonymi listkami świeżej bazylii, skropione oliwą z oliwek, stanowią rewelacyjną propozycję na… posiłek o każdej porze dnia.

 Skocz do przepisu

Kompozycja czterech składników, dobranych do siebie smakowo w totalnej harmonii i perfekcji. Czy może być coś mniej skomplikowanego?
Jeśli jakimś cudem jeszcze nie znasz tego połączenia – skuś się, nie wiesz co tracisz?

Sałatkę caprese przygotowuję regularnie – świetna na śniadanie, lunch czy kolację. Pięknie się prezentuje i jest pewniakiem na stole, gdy trzeba kogoś szybko nakarmić.

Sałatka Caprese
Przygotowanie
10 mins
W sumie
10 mins
 
klasyczna włoska sałatka caprese
Kategoria: Przystawka, Sałatki i surówki
Kuchnia: włoska
Porcji: 2 porcje
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 1 pomidor
  • 1 opakowanie sera mozzarella ok. 125g
  • kilka liści świeżej bazylii
  • oliwa
  • oliwki do przybrania (opcjonalnie)
  • ulubione pieczywo do podania
Sposób przygotowania
  1. Plastry pomidora, mozzarelli oraz liście bazylii układaj naprzemiennie na talerzu.

  2. Skrop oliwą z oliwek, udekoruj oliwkami, odstaw na kilka minut.

  3. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Uwagi i porady

Kolory caprese symbolizują włoską flagę.
Dobrej jakości oliwa z oliwek ma w nazwie wyrażenie extra virgin. Powinna być tłoczona na zimno, nierafinowana i opakowana w butelkę z ciemnego szkła, aby nie utleniała się pod wpływem światła.
Moje ulubione oliwki to ciemne oliwki kalamata z pestką. Mogłabym się nimi objadać o każdej porze dnia!
Zobacz też tę sałatkę w wersji z pomarańczowymi pomidorami i czerwoną bazylią!

.

2 komentarze

  1. Pingback: Ragù alla bolognese – prawdziwy sos boloński do makaronu | Jest Pysznie!

  2. Jedna z najlepszych sałatek 🙂 U mnie też się często pojawia na stole 🙂

Masz ochotę? A może zjadłeś i ci smakowało? Daj mi o tym znać! Zostaw komentarz :)