Sałatka jarzynowa

Niezależnie od okazji, czy to święta, czy imieniny, na polskich stołach króluje tradycyjna sałatka jarzynowa. Gotowane warzywa, jajka, kiszone ogórki, jabłko, majonez – sałatka jarzynowa nie ma sobie równych. A z okazji Bożego Narodzenia życzymy wszystkim odwiedzającym zdrowych i pogodnych świąt. No i smacznej jarzynowej!.

 Skocz do przepisu

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

Tegoroczne święta są dla mnie wyjątkowe – znalazłam się w zupełnie nowych okolicznościach i po raz pierwszy w życiu spędzam Boże Narodzenie poza Polską. Ahoj, przygodo! Zanim jednak spakowałam walizki, przygotowując się na spotkanie z nieznanymi mi tradycjami bożonarodzeniowymi, ugotowałam jajka, marchew i ziemniaki, bo zamarzyła mi się sałatka jarzynowa.

Sałatkę jarzynową przygotowuję bez pietruszki i selera, bo za nimi nie przepadam. Obowiązkowo dodaję kiszone ogórki i jabłko, które razem z ogórkami wybornie przełamuje mdławy smak gotowanych ziemniaków i marchewki. Łyżeczka musztardy wieńczy dzieło.

Sałatka jarzynowa nie jest typowo wigilijną potrawą, jednak Boże Narodzenie to nie tylko Wigilia. Dwa następujące po tym czarownym wieczorze dni pełne są świętowania w gronie bliskich, kiedy nie obowiązuje nas tradycyjne postne menu. Wtedy też ta tradycyjna, polska sałatka zajmuje honorowe miejsce na stole obok smakowitych resztek z wigilijnej wieczerzy. Świętujcie zdrowo!

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem
Przygotowanie
10 mins
Gotowanie
30 mins
W sumie
40 mins
 

polska sałatka jarzynowa z dodatkiem gotowanych ziemniaków, jajek i warzyw konserwowych

Kategoria: Sałatki i surówki
Kuchnia: polska, tradycyjna
Porcji: 1 duża miska
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 1 duża marchew (lub 3 mniejsze)
  • 5 jajek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 średnie jabłko
  • 3-4 kiszone ogórki
  • 1 łyżeczka musztardy np. sarepskiej
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • 2-3 liście laurowe
Sposób przygotowania
  1. Jajka ugotuj na twardo. Wystudzone obierz i drobno pokrój.

  2. Wyszoruj ziemniaki i ugotuj w mundurkach razem z obraną marchewką w wodzie z odrobiną soli i liśćmi laurowymi. Ziemniaki najlepiej sprawdzić nakłuwając widelcem - jeśli nie stawia wyraźnego oporu, jest gotowy, Wyjmij warzywa z wody i zostaw na kilka minut do wystudzenia. Następnie pokrój w dość drobną kostkę.

  3. Jabłko obierz i pokrój w kostkę podobnych rozmiarów co resztę warzyw. Pokrój też kiszone ogórki.

  4. Groszek i kukurydzę odsącz z płynu i wsyp do dużej miski.

  5. Dodaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki, dodaj majonez i musztardę, nieco soli i pieprzu. Wymiesza delikatnie, lecz dokładnie.

  6. Najlepiej odstawić do przegryzienia na 20-30 minut i sprawdzić, czy nie potrzeba więcej soli.

.

Ciekawostka: Portugalczycy też znają jarzynową. Nazywają ją sałatką rosyjską.

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *