Salsa ze świeżych pomidorów – pico de gallo – z granatem

Kiedy zapraszamy gości, zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia. Lubimy czas spędzany przy stole, z drinkiem lub kieliszkiem wina, w doborowym towarzystwie ludzi, którzy tak jak my, kochają dobre jedzenie. Zanim na stół wjedzie danie główne, na gości czekają przystawki. Świeże pomidory z cebulką, doprawione sokiem z limonki i kolendrą w towarzystwie chipsów z tortilli sprawdzają się wtedy idealnie!

 Skocz do przepisu

Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo

Salsa pico de gallo – czyli sałatka ze świeżych pomidorów – to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Pomidory i cebula to bardzo swojskie, popularne w kuchni polaków połączenie, ale specjalnego meksykańskiego twistu dodają im sok z limonki, papryczka chili i świeża kolendra. Do salsy dodałam także pestki granata, które dodały słodyczy i rubinowego koloru.

Z czym podawać salsę pico de gallo?

Uwielbiam salsę pomidorową z chipsami z tortilli. To także świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs oraz, uzupełnienie wrapów lub po prostu dodatek do talerza chili, taco, nachosów i innych dań kuchni meksykańskiej!

Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo - z granatem
Przygotowanie
15 mins
W sumie
15 mins
 

meksykańska sałatka z pomidorów z cebulą, kolendrą, chili i limonką

Kategoria: Dipy, Przystawka, Sałatki i surówki
Kuchnia: meksykańska, wegetariańska
Porcji: 1 miseczka
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 cm czerwonej papryczki chili
  • sok z połowy limonki
  • zest z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka pestek granatu (opcjonalnie)
  • sól i pierz
Sposób przygotowania
  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę sam miąższ.

  2. Cebulę i papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj do pomidorów.

  3. Wyciśnij sok z limonki, na ostrej tarce zetrzyj odrobinę skórki z limonki.

  4. Dodaj obrany, przekrojony na 2-3 części ząbek czosnku i pestki granatu.

  5. Dodaj kolendrę, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  6. Podawaj z chipsami tortilli lub jako dodatek do dań inspirowanych kuchnią meksykańską.

.

Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo

Przekąski imprezowe

Jeden komentarz

  1. My co tydzień mamy rodzinny seans filmowy. Zawsze przygotowuję wtedy jakieś smakołyki. Czasem jest to popcorn, czasem ciasto, ale najczęściej serwuję nachosy. Moje dzieci je uwielbiają. Zawsze też przygotowuję sos do nich. Salsy ze świeżych pomidorów z granatem jeszcze nie próbowałam, ale bardzo ciekawi mnie ten smak 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *