Salsa ze świeżych pomidorów – pico de gallo – z granatem

Kiedy zapraszamy gości, zawsze staram się przygotować coś pysznego do jedzenia. Lubimy czas spędzany przy stole, z drinkiem lub kieliszkiem wina, w doborowym towarzystwie ludzi, którzy tak jak my, kochają dobre jedzenie. Zanim na stół wjedzie danie główne, na gości czekają przystawki. Świeże pomidory z cebulką, doprawione sokiem z limonki i kolendrą w towarzystwie chipsów z tortilli sprawdzają się wtedy idealnie!

 Skocz do przepisu

Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo

Salsa pico de gallo – czyli sałatka ze świeżych pomidorów – to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Pomidory i cebula to bardzo swojskie, popularne w kuchni polaków połączenie, ale specjalnego meksykańskiego twistu dodają im sok z limonki, papryczka chili i świeża kolendra. Do salsy dodałam także pestki granata, które dodały słodyczy i rubinowego koloru.

Z czym podawać salsę pico de gallo?

Uwielbiam salsę pomidorową z chipsami z tortilli. To także świetny dodatek do grillowanych i pieczonych mięs oraz, uzupełnienie wrapów lub po prostu dodatek do talerza chili, taco, nachosów i innych dań kuchni meksykańskiej!

Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo - z granatem
Przygotowanie
15 mins
W sumie
15 mins
 

meksykańska sałatka z pomidorów z cebulą, kolendrą, chili i limonką

Kategoria: Dipy, Przystawka, Sałatki i surówki
Kuchnia: meksykańska, wegetariańska
Porcji: 1 miseczka
Autor: JestPysznie.pl
Składniki
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 cm czerwonej papryczki chili
  • sok z połowy limonki
  • zest z limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka pestek granatu (opcjonalnie)
  • sól i pierz
Sposób przygotowania
  1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kosteczkę sam miąższ.

  2. Cebulę i papryczkę chili posiekaj drobno. Dodaj do pomidorów.

  3. Wyciśnij sok z limonki, na ostrej tarce zetrzyj odrobinę skórki z limonki.

  4. Dodaj obrany, przekrojony na 2-3 części ząbek czosnku i pestki granatu.

  5. Dodaj kolendrę, szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  6. Podawaj z chipsami tortilli lub jako dodatek do dań inspirowanych kuchnią meksykańską.

.

Salsa ze świeżych pomidorów - pico de gallo

Przekąski imprezowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *